Zodra je zonder moeite een marathon kan lopen en het gevoel hebt dat je best verder kan. Probeer eens en 50km-wedstrijd, het is amper acht kilometer verder.
Een zes-uursloop is een mooie wedstrijd om het eens een tijdswedstrijd uit te proberen. Je hebt na de marathon laten zien dat je het lichamelijk aan kan, een ultraloop loop je voornamelijk tussen de oren. Lees ook eens: De eerste stappen voorbij de marathon EEN PRAKTISCHE HANDREIKING VOOR LOPERS BIJ DE OVERSTAP VAN MARATHON NAAR ULTRAMARATHON Door Oskar van Rijswijk
Een zes-uursloop is een mooie wedstrijd om het eens een tijdswedstrijd uit te proberen. Je hebt na de marathon laten zien dat je het lichamelijk aan kan, een ultraloop loop je voornamelijk tussen de oren. Lees ook eens: De eerste stappen voorbij de marathon EEN PRAKTISCHE HANDREIKING VOOR LOPERS BIJ DE OVERSTAP VAN MARATHON NAAR ULTRAMARATHON Door Oskar van Rijswijk
Stuur een mailtje naar:
redactie@ultraned.org
In Nederland heb je naast Ultraned Ultraplatform, een website met een goedwerkend forum:
Ultraplatform http://www.ultraplatform.nl/
In Vlaanderen is er de website van Jean-Paul Praet:
ULTRALOPEN http://users.pandora.be/ultra/
In Duitsland heeft de Deutsche Marathon Verein een goede site met een uitgebreide kalender en enorm veel uitslagen:
DUV Statistik http://statistik.d-u-v.org/index.php?&Language=DE
In Amerika en Australië is ultrarunning veel populairder dan hier, niet vreemd in zo'n groot land. Vergeet niet dan er in Engeland al ruim honderd jaar aan ultralopen wordt gedaan. Wil je je horizon verbreden kijk dan eens op sites van bovengenoemde landen. Hieronder vind je enkele voorbeelden met veel doorverwijzingen;
Ultramarathon Running http://www.ultramarathonrunning.com/
Marathon & Beyond http://www.marathonandbeyond.com
Ultrarunning http://www.ultrarunning.com/ultra/issues/
iRunFar http://www.irunfar.com/
Multi Days http://multidays.com/
Australian Ultra runners Association INC http://www.aura.asn.au/
Ultrarunner http://elementalrunning.com/ultrarunner-net/
AU - Atletiek Unie (http://www.atletiekunie.nl/)
IAU - International Association of Ultrarunners (http://www.iau-ultramarathon.org/)
IAAF - International Amateur Athletic Federation (http://www.iaaf.org)
Vaak krijg ik de vraag, "hoe snel mag of moet ik lopen om binnen die of die tijd binnen te lopen ". Even vaak bemerk ik ook dat de meeste lopers véél te snel starten met tal van problemen als gevolg.
Vanuit deze vraag heb ik dan ook enkele ‘raadgevingen’ op papier gezet, op die manier antwoord ik nu al wat sneller als de vraag terug gesteld wordt.
Maar waarom zou ik ook jullie deze gegevens niet doorspelen ?
Je hebt 2 mogelijkheden, ttz zo wordt er meestal gelopen...
-1- alles riskeren, zo snel mogelijk starten en zien hoelang dat je het kunt volhouden , met het risico dat je heel zwaar onderuit gaat en ook met een hoog risico dat je de wedstrijd niet beëindigd (dit wordt vaak gezien bij sommige toppers die het risico niet schuwen om een toptijd neer te zetten of een podiumplaats ambiëren, daar soms in lukken maar even vaak serieus tegen de lamp lopen)
-2- meer berekend lopen en hopen op een zo'n gelijk mogelijk tempo.
Ik verkies bij een debuut ontegensprekelijk voor de laatste methode.
Hoe bepaal je nu best je tempo ?
Uit ervaring weet ik dat maar heel weinig (hoogst zeldzaam)) lopers een even-split kunnen lopen, ttz de tweede helft even snel als de eerste. Een Thierry Guichard lukt het wel om een negatieve split te lopen maar dat komt nauwelijks voor. De reden : vrijwel iedereen start véél te snel (ook ik !)
Je kunt vertrekken met het idee om gelijk matig te lopen maar dan weet je ook dat je hoogstwaarschijnlijk niet sneller zult aankomen. Vb. wanneer jij besluit om te starten aan 10/u dan weet je dat 10u/100km het hoogst bereikbare zal zijn, en dan mag je nergens iets laten liggen van tijd. Iedereen kan nu echter ook al eens ofwel een superdag hebben ofwel ongekende mogelijkheden bezitten die pas op de wedstrijddag tot uiting komen. Ik opteer daarom ook voor de volgende regel :
Een ideale wedstrijd is volgens mij een wedstrijd waarbij je ongeveer 2.5% verval kent in de tweede helft tov de eerste. Dwz. ongeveer 10' bij een 7u-loper en 15' bij een 10u-loper. Rekening houdend dat het je eerste 100km is en dat een gelijkmatig tempo aanhouden wellicht ook nog iets moeilijker is rekenen we best op een verval van 5%, of 30' trager over de tweede 50km. Nu weet je hoe snel je mag starten op de eerste 50km, nl. 10u-30' = 9u30'. 9u30'/2 = 4u45' over de eerste 50km oftewel een tempo van 5'42"/km. dit lijkt traag (10.52km/u) maar wanneer je dit weet vol te houden tot op het einde ben je binnen in 9u30 !
Je kunt eventueel opteren om een klein beetje (!!!) sneller te lopen (max.5'30"-35" !!!) en bij elke bevoorradingspost te wandelen en daar voldoende te drinken en soms een beetje te eten. Let wel op dat het stoppen en terug aanzetten op den duur veel lastiger kan worden dan vertragen en
versnellen. De spieren durven al eens fel te protesteren wanneer ze na enkele stappen wandelen terug moeten beginnen te lopen. Hou zeer goed de tussentijden op de 5km in de gaten. 5'42"/km betekent : 28'30"/5km en net 4u00'30" op de marathon. Wanneer je beste marathontijd echter maar 3u50' bedraagt dan is dit tempo te snel. Je moet minstens 3u40' aankunnen !
Zeer belangrijk is drinken !!
Ikzelf drink minstens 1 liter per uur ! de eerste 50km extran (60gr koolhydraten/uur), de laatste 50km cola al dan niet uitgelengd met water (hoe warmer hoe meer water). Eten doe ik nauwelijks of niet , meestal slechts 1 halve banaan per 100km !
Voorbereidingstip :
2,5% verlies komt eerder voor door een kortere paslengte dan door een gedaalde pasfrequentie !
Wanneer je net zoals ik een korte paslengte hebt (1m35) en je laat die verminderen met 2.5%, dan is dit weliswaar slechts 3.4cm per pas maar dat maakt op het einde wel ruim 10' tot 15' verschil.
Tip : in de voorbereiding wat aandacht besteden (voorzichtig en verstandig trainen !) aan het versterken van kuitspieren, quadricepsen en hamstrings opdat die paslengte (vaak door verlies aan kracht) niet met 2.5 % zou dalen.
In mijn laatste NVV liep ik op het einde ongeveer 5% trager dan in het begin ook al was mijn pasfrequentie nagenoeg dezelfde !
Jan Vandendriessche
Ultra - dat betekent aan gene zijde; voorbij. Het zijn loopwedstrijden over afstanden langer dan 42.195 kilometer. Een tak van atletiek, die aan populariteit wint. Niet voor niets organiseert de KNAU sinds 1995 jaarlijks Nationale Kampioenschappen op de belangrijkste nummers: de 100 kilometer en de 24 uur. Binnen het ultralopen zien we weer verschillen in vorm -afstanden, maar ook uren-lopen en etappe-lopen- en duur - van 50 km tot het doorkruizen van hele continenten.
UltraNed is een website. In de lucht sinds begin 1999. Het is een Nederlandstalige website in van en voor ultralopers in de Lage Landen.
Iedereen die als sporter of anderszins belangstelling heeft voor duursport vindt op UltraNed een schat aan actuele informatie over hardlopen van lange afstanden in met name Nederland en omstreken.
UltraNed werkt samen met de KNAU, de wedstrijdorganisaties van ultraloopevenementen en de redactie van het Nederlandse tijdschrift over de ultramarathon Marathon PLUS.
Op UltraNed staat informatie over ultramarathons en marathons in Nederland en België. Kalenders, uitslagen, ranglijsten, en nieuws. Geschiedenis van de ultramarathon in de Lage Landen, en trainingstips en natuurlijk een eigen FAQ en linkpagina vullen de wedstrijdinformatie aan.
UltraNed wil een platform bieden voor de ultralopers in het Nederlandse taalgebied. Iedereen kan terecht met aanvullende informatie, redactionele bijdragen, vragen en verzoeken aan andere bezoekers van UltraNed
Of het nu 42.195 kilometer is, of verder: het is allemaal lange afstand. De training daarvoor is en blijft voornamelijk gericht op één motorische basiseigenschap, op verbetering van het algemeen dynamisch aërobe uithoudingsvermogen. In essentie is er dus geen verschil tussen training voor de marathon en training voor de ultramarathon. Toch zijn er accentverschillen tussen beiden. Tezamen geven die de training voor de ultramarathon een eigen vorm en inhoud. Tempo - de ultramarathon loop je langzamer dan de marathon.
Zo is een vuistregel dat een getrainde loper zich in een 100 kilometer wedstrijd kan richten op 3 maal zijn besttijd op de marathonafstand. Het wedstrijdtempo is dan ongeveer 80% van het marathontempo. In de training zal dus doorgaans nog langzamer gelopen worden. Spierstofwisseling - de ultramarathon brengt een enigszins ander metabolisme met zich mee. Het energieleverend systeem is hetzelfde als bij de marathon: alactische, aërobe verbranding van glucose, vetzuren en eiwitten. Vanwege de grotere afstand en het lagere tempo is het aandeel van de vetzuren in de verbranding bij de (training voor) ultramarathon proportioneel groter dan bij de marathon, vooral in het deel voorbij de marathon. Mentaliteit - het uitlopen van een ultramarathon doe je voor een belangrijk deel "tussen de oren".
Geduld, instelling tijdens de wedstrijd, wilskracht, doorzettingsvermogen - ze zijn van vitaal belang bij het doen van een ultramarathon.
Oskar van Rijswijk, mede-oprichter UltraNed, inmiddels gestopt.
UltraNed (https://www.ultraned.org) is non-commercieel en redactioneel onafhankelijk.
*punt uit!*
Redactie UltraNed
Tom Hendriks
Hoofddorp, Nederland, bouwjaar 1957, ultraloper. Lang als redacteur betrokken geweest bij Ultraned. Via zijn bedrijf Omega Technologies B.V. de host-provider en technische man van UltraNed, dus voor alle technische zaken wende men zich tot Tom.
Gert Mertens
Schoten, België, bouwjaar 1964, ultraloper, is actief bij de Marathon en Ultracup.
Martien Baars
De Koog, Nederland, bouwjaar 1948, de drijvende kracht achter De Zestig van Texel, een tweejaarlijkse KNAU-wedstrijd in 1991 voor het eerst georganiseerd op iniatief van Jan Knippenberg. Is ook mede-organisator van de Jan Knippenberg Memorial. Is jarenlang bestuurlijk actief geweest voor het ultralopen. Heeft vele jaren de Nederlandse ultrakalender verzorgd.
Henri Thunnissen
't Waar, Nederland, bouwjaar 1957, ultraloper. Bestuurslid van Ultraplatform. Verzorgt de Nederlandse Ultrakalender. Is racedirector van de RUN in Winschoten. Is betrokken bij de organisatie van verschillende andere wedstrijden, zoals de JKM.
In 2000 bestond de redactie van Ultraned uit:
Tom Hendriks
Hoofddorp, bouwjaar 1957, ultraloper en de kop van jut voor wat betreft alle op/aanmerkingen, en ideeen, voor de UltraNed site. Houdt het marathon-aanbod bij op de kalender. Tevens via zijn bedrijf Omega Technologies B.V. de host-provider en technische man van UltraNed, dus ook voor alle technische zaken wende men zich tot Tom.
Ton Smeets
Budel Dorplein, bouwjaar 1956, voormalig ultraloper (en bondscoach ultralopen), geeft looptraining en is uitgever van het periodiek Marathon Plus. Is bij uitstek al jaren lang de Nederlandse expert op alle gebieden van het ultralopen en zit als technische gedelegeerde in de International Association of Ultrarunners (IAU). Organisator van de KNAU-wedstrijden Cranendonck 12 uur in augustus en de Fat Ass Fifty 50 km in Soerendonk in de winter (beiden onder auspicien van AV Veteranen Nederland) en heeft het ontstaan van belangrijke wedstrijden zoals Stein 6 uur en Uden 24 uur gestimuleerd. Schrijft frequent een column voor UltraNed en levert ook regelmatig artikelen. Verzorgt tevens de aanvoer van gegevens voor de internationale kalender.
Martien Baars
De Koog, bouwjaar 1948, de drijvende kracht achter De Zestig van Texel, een tweejaarlijkse KNAU-wedstrijd in 1991 voor het eerst georganiseerd op iniatief van Jan Knippenberg. Heeft zich geleidelijk aan verdiept in de nationale ultrakalender, wat uitmondde in een Kalender Special 1999 van Marathon Plus over de Nederlandse ultramarathons. Publiceerde de afgelopen jaren de Benelux Ultrakalender in Runner's World en op de website Ultramarathon World. Verzorgt die kalender ook voor UltraNed. Heeft februari 2000 zitting genomen in de nieuwe KNAU-Werkgroep Ultralopen (samen met Gerrit van Rotterdam en Peter ter Burg) en zal mede uit dien hoofde regelmatig analyserende artikelen publiceren.
Jean-Paul Praet
Denderleeuw, België, gepensioneerd ultraloper en nog steeds houder van het wereldrecord 100 km in 6:03'51 uur. Dit record staat al sinds 20 juni 1986. Jean-Paul houdt zich onder meer bezig met de registratie van de Marathon- & Ultracup en heeft nog steeds een eigen engelstalige website. Tot voor kort was hij nog zeer actief met zijn website ULTRALOPEN en laat hier voorlopig nog een schat aan informatie op staan.
Ja, oorspronkelijk probeerde oprichter Oskar van Rijswijk UltraNed op de toenmalige KNAU website onder te brengen. Om allerlei praktische redenen vond dat geen doorgang en toen is door Allard Schmidt een eigen domeinnaam geregistreerd en is voornoemd tweetal met een eigen site aan de slag gegaan. De KNAU heeft wel de registratiekosten van de naam vergoed.
De huidige NL-redactieleden zijn allen lid van een KNAU vereniging. Martien Baars is in het verleden actief geweest in verschillende ultraloop commissies binnen de Atletiekunie en is parcoursmeter. Henri Thunnissen is secretaris van Ultraplatform en als racedirector van de RUN in Winschoten mede verantwoordelijk voor het Nederlands Kampioenschap 100 km.
Een ultraloop en een ultramarathon is hetzelfde. Het staat voor urenlang loopplezier.
Bij ultralopen bestaan er twee categorieën, de afstandswedstrijden en de tijdswedstrijden.
Enkele afstandswedstrijden zijn: 50 km / 50 mijl / 100km / 100 mijl en gaat door tot wel 1000 mijl.
Bij de tijdswedstrijden zie je wedstrijden van 6 uur / 12 uur / 24 uur / 48 uur / 72 uur.
Deze wedstrijden worden zowel op de weg, het terrein (trails) als op de baan georganiseerd.
Trail wedstrijden worden de laatste jaren steeds populairder. Bij trail wedstrijden kan de afstand niet betrouwbaar worden opgemeten omdat een Jones Counter meting niet mogelijk is. Bij traillopen is de afstand minder belangrijk, gaat het voor de betere lopers/loopsters puur om het winnen/zo hoog mogelijk eindigen in de wedstrijd.
De mens als duurloper, Jan Knippenberg ISBN 90-6120-590-5 uitgeverij Elmar b.v. Rijswijk is een schitterend boek, maar niet meer via de normale kanalen te krijgen. Tip: kijk eens wat vaker bij de tweedehands-afdeling van de Slegte.
Ultramarathon de uitdaging van de 21e eeuw, Han Frenken & Ton Smeets ISBN 90-9014128-6, online bestellen http://www.taxifrenken.nl/
Lucien Taelman schreef een boek "en toen werd ik 40 ..." waarin hij zijn visie over ultralopen weer geeft. Ook nederlandstalig.
De specials van Marathon Plus bieden aardig wat informatie (elk jaar komt een nieuwe uit); de oude zijn nog allemaal na te bestellen.
Andy Milroy heeft een aantal boekjes uitgegeven bij de RRC. (Engels)
Tom Noakes, "Lore of Running", Human Kinetics Pub; ISBN: 088011438X, 804 pagina's
James E. Shapiro, Ultramarathon - An exhilarating human adventure beyond ordinary experience Bantam books, Toronto / New York / London, september 1980, ISBN 0-553-01275-4 ruim 250 pagina’s
Tom Olser and Ed Dodd, Ultra-marathon - The next Challenge World Publications Inc., Mountain View, California, 1979, ISBN 0-89037-169-5 300 pagina’s
Werner Sonntag, Mehr als Marathon - Handbuch für Ultralangläufer Band 2 Meyer & Meyer Verlag, Aachen, 1986, ISBN 3-89124-039-2 174 pagina’s
K.Jung, Phänomen 100-km-Lauf, Physiologische medizinische psychologische Aspekte Schwarzeck-Verlag GmbH München, Juni 1981, ISBN 3-922736-01-7 ruim 200 pagina’s
Wolfgang Schlüter, 100 kilometer Lauf, fotografiert von Stefan Hörttrich Bussesche Verlagshandlung, Herford, 1981, ISBN 3-87120-111-1 bijna 50 pagina’s groot formaat met veel beeldmateriaal
In veel landen kent men ultramarathon verenigingen:
Duitsland: Deutsche Ultramarathon Verein
Frankrijk: UMF
België: Ultramarathon België
Nederland: Ultraplatform
De ultramarathon verenigingen zijn verantwoordelijk voor de selecties van lopers/loopsters naar het WK 100 km/24 uur/trail. De eindverantwoordelijkheid voor de selecties ligt bij de Atletiekbonden die ook lid zijn van de IAU.
Met Marathon Plus is er een landelijke atletiekvereniging waar voornamelijk ultralopers lid van zijn. Daarnaast zijn er atletiekverenigingen met veel ultralopers zoals Veteranen Nederland, NEA Volharding en Aquilo
HET landelijke medium voor de ultramarathon was het kwartaalperiodiek Marathon Plus, met verslagen en uitslagen, lopersprofielen, aankondigingen en advertenties, etc. Later verschenen er naast 6 normale nummers ook jaarlijks een special. Het blad wordt niet meer uitgegeven. De oude nummers en dan vooral de specials zijn inmiddels colector items.
In België was er vier maal per jaar het blad ULTRA. De verantwoordelijk uitgever was de helaas overleden Jos Cleemput.
In België en Nederland is de afzetmarkt voor een tijdschrift over ultralopen helaas te klein.
In Engeland wordt het blad Ultratales uitgegeven, wat gratis online is te bekijken:
Ultratales http://ultratales.wordpress.com/
Op UltraNed vind je ondermeer trainingschema's van Oskar van Rijswijk en Ton Smeets https://www.ultraned.org/training Er staat een trainingsschema voor de 24 uur op van Michael Irrgang op in 3 delen, het eerste deel is te vinden op: https://www.ultraned.org/n_item/f5162.php
*Trainingsschema's voor Lopers* van Henk Mangnus en Mattie de Vugt, uitgeverij De Kern, ISBN90 325 0348 0. Dit boek bevat schema's voor de 10 km, de halve- en hele marathon en de 100km. Deze schema's zijn er voor verschillende eindtijden.
In Duursport Actueel jaargang 1991 heeft Peter Stein schema's gepubliceerd voor de 100 km (niveau's : 9, 10 en 11 uur). De schema's van Peter Stein worden hergepubliceerd in één van de komende Marathon Plus uitgaven.
Ton Smeets heeft in "de veteraan" eerder schema's gepubliceerd voor de 100 km (niveau's 7, 9 en 11 uur) Deze schema's worden hergepubliceerd in een boek dat Han Frenken en Ton Smeets gaan uitgeven.
Op de website van de Zestig van Texel staat een trainingsschema wat Gerrit van Rotterdam heeft gemaakt voor deelnemers aan de 60 kilometer. Dit schema is ook bruikbaar voor andere wedstrijden van 50-70 km. http://www.dezestigvantexel.nl/index.php/trainen-voor-de-zestig
Graag, een ieder die daar behoefte aan heeft stuurt zijn verhaal naar redactie@ultraned.org Het zou mooi zijn als van elke (ultra)marathon een verslag geplaatst zou worden.
Vanaf 1995 is er een Nederlands Kampioenschap 100 km georganiseerd onder auspiciën van de Atletiekunie. Van 1995-2013 was er ook jaarlijks Nederlands Kampioenschap 24 uur onder auspiciën van de Atletiekunie. Vanaf 2013 is er de keuze gemaakt geen NK 24 uur meer te organiseren. Er wordt vanaf een Nationaal Kampioenschap 24 uur georganiseerd onder auspiciën van Ultraplatform met toestemming van de Atletiekunie. In België wordt er op zowel de 100 km als 24 uur een Belgisch Kampioenschap georganiseerd.
Onder toezicht van de IAAF wordt er onder auspiciën van de IAU 2-jaarlijks, in de even jaren, een Wereld Kampioenschap 100 km georganiseerd. In de jaren zonder WK is er de mogelijkheid voor een Europees Kampioenschap 100 km. In het verleden was er jaarlijks een WK.
In de oneven jaren wordt er onder auspiciën van de IAU een Wereld Kampioenschap 24 uur georganiseerd. In de jaren zonder WK is er de mogelijkheid voor een Europees Kampioenschap 100 km. In het verleden was er jaarlijks een WK.
Sinds 2007 wordt er onder auspiciën van de IAU een Wereld Kampioenschap trail georganiseerd over een afstand van rond de 80 km. Dat WK was eerst om de 2 jaar, maar later jaarlijks. Mogelijk wordt het weer een 2-jaarlijks evenement.
Sinds 2015 wordt er onder auspiciën van de IAU jaarlijks een Wereld Kampioenschap 50 km georganiseerd. Dit is de opvolger van de IAU 50 km World Trophy Final. Lopers/loopsters konden zich voor deze finale plaatsen in 20 selectiewedstrijden. Voor het WK 50 km worden de deelnemers geselecteerd door de Nationale atletiekfederaties.
In Nederland is sinds 2008 Ultraplatform verantwoordelijk voor de selectie in samenspraak met de Atletiekunie. In België is Vzw Ultramarathon verantwoordelijk voor de selectie in samenspraak met de KBAB. Voor de selectie voor het WK trail is er in België een aparte commissie.
De Deutsche Ultramarathon Verein organiseert een DUV Cup waaraan ook niet-Duitse lopers mee kunnen doen die wel lid zijn van de DUV.
In België en Nederland heb je de Marathon- en Ultracup, een regelmatigheidscriterium voor marathon- en ultralopers. Vanaf 1995 is er een Nederlands Kampioenschap 100 km georganiseerd onder auspiciën van de Atletiekunie. Van 1995-2013 was er ook jaarlijks Nederlands Kampioenschap 24 uur onder auspiciën van de Atletiekunie. Vanaf 2013 is er de keuze gemaakt geen NK 24 uur meer te organiseren. Er wordt vanaf een Nationaal Kampioenschap 24 uur georganiseerd onder auspiciën van Ultraplatform met toestemming van de Atletiekunie. In België wordt er op zowel de 100 km als 24 uur een Belgisch Kampioenschap georganiseerd.
Onder toezicht van de IAAF wordt er onder auspiciën van de IAU 2-jaarlijks, in de even jaren, een Wereld Kampioenschap 100 km georganiseerd. In de jaren zonder WK is er de mogelijkheid voor een Europees Kampioenschap 100 km. In het verleden was er jaarlijks een WK.
In de oneven jaren wordt er onder auspiciën van de IAU een Wereld Kampioenschap 24 uur georganiseerd. In de jaren zonder WK is er de mogelijkheid voor een Europees Kampioenschap 100 km. In het verleden was er jaarlijks een WK.
Sinds 2007 wordt er onder auspiciën van de IAU een Wereld Kampioenschap trail georganiseerd over een afstand van rond de 80 km. Dat WK was eerst om de 2 jaar, maar later jaarlijks. Mogelijk wordt het weer een 2-jaarlijks evenement.
Sinds 2015 wordt er onder auspiciën van de IAU jaarlijks een Wereld Kampioenschap 50 km georganiseerd. Dit is de opvolger van de IAU 50 km World Trophy Final. Lopers/loopsters konden zich voor deze finale plaatsen in 20 selectiewedstrijden. Voor het WK 50 km worden de deelnemers geselecteerd door de Nationale atletiekfederaties.
In Nederland is sinds 2008 Ultraplatform verantwoordelijk voor de selectie in samenspraak met de Atletiekunie. In België is Vzw Ultramarathon verantwoordelijk voor de selectie in samenspraak met de KBAB. Voor de selectie voor het WK trail is er in België een aparte commissie.
De Deutsche Ultramarathon Verein organiseert een DUV Cup waaraan ook niet-Duitse lopers mee kunnen doen die wel lid zijn van de DUV.
In België en Nederland heb je de Marathon- en Ultracup, een regelmatigheidscriterium voor marathon- en ultralopers.
Alle KNAU leden, dus zowel de wedstrijdatleten als de recreanten, die bij de KNAU zijn aangesloten hebben recht op 25 % korting bij voorinschrijving. Dit recht vind je meestal terug op de inschrijfformulieren waarbij andere tarieven staan voor KNAU leden dan voor de niet KNAU leden.
Let dus op, de korting geldt alleen bij voorinschrijving en alleen voor leden van de KNAU (wedstrijdlicentie of recreant). Vaak wordt de kortingsregel ook gehanteerd voor buitenlandse atleten die bij een andere IAAF-aangesloten bond lid zijn. Dit laatste is echter geen regel, maar een gewoonte van veel wedstrijdorganisaties.