Laden Evenementen

« Alle Evenementen

landschapsloop: Woldjerspoorzoeker 50 km

23/02/2025 @ 10:00 - 18:00 UTC+0

WoldjerspoorZoeker 2025
door UltraGrunnen|Gepubliceerd 5 oktober 2024
Het Woldjerspoor
Het Woldjerspoor was een spoorlijn tussen Hoofdstation Groningen en wierdedorp Weiwerd. Over een andere spoorlijn reden de treinen verder naar Delfzijl. De Woldjerspoorweg was slechts dertien jaar in gebruik: van 1 juli 1929 tot 27 juli 1942.

Aankomst van de eerste trein op station Engelbert tijdens de opening van de Woldjerspoorweg.
Een spoorverbinding met de stad Groningen om personen en landbouwproducten te vervoeren is een langgekoesterde wens van de Woldjers, de bewoners van de Woldstreek. Tussen 1925 en 1929 wordt de 36 kilometer lange spoorlijn met acht stations en zes haltes aangelegd. De stationsgebouwen zijn ontworpen door architect Ad van der Steur en vertonen grote onderlinge gelijkenis.
De totale aanlegkosten van de Woldjerspoorweg bedragen 4,7 miljoen gulden, tegenwoordig zo’n 47 miljoen euro. Een flink bedrag. Kort na de ingebruikname echter breekt een wereldwijde economische crisis uit. Bovendien is de bloeitijd van de lokaalspoorwegen eigenlijk al voorbij en blijkt wegverkeer in de langgerekte lintdorpen van de Woldstreek handiger te zijn. De spoorlijn is gedoemd te mislukken.

In de zomer van 1942 wordt het Woldjerspoor gesloten. Daarna verwijderen Duitse bezetters de rails om te gebruiken aan het Oostfront. Tijdens de bevrijding van Delfzijl in 1945 wordt het stationsgebouw van Weiwerd opgeblazen. Bij de aanleg van de provinciale weg N387 op de voormalige spoorbaan verdwijnen de stationsgebouwen van Froombosch, Schildwolde-Hellum en Siddeburen.

De WoldjerspoorZoeker (50 kilometer)
Toch zijn gelukkig diverse bouwwerken van het Woldjerspoor bewaard gebleven. Bij de WoldjerspoorZoeker volgen we vanuit Delfzijl zo nauwkeurig mogelijk de route van het Woldjerspoor naar Groningen. In het landschap en in de dorpen gaan we op zoek naar alle overblijfselen. Als hulp voor onderweg krijgen de deelnemers een overzicht mee met alle historische locaties. Ogen open dus en raak het spoor niet bijster.

WoldjerspoorZoeker
Belangrijke informatie op een rijtje
Looprichting: Delfzijl – Groningen
Afstand: 50 kilometer
Datum: Zondag 23 februari 2025
Start: 9.00 uur (Groningen)* –> 10.00 uur (Delfzijl)
Startlocatie: Stationshal Hoofdstation Groningen: 9.00 uur*
Station Delfzijl: 10.00 uur
Finishlocatie: Stationshal Hoofdstation Groningen
Tijdlimiet: 8 uur
Inschrijfdatum: Vanaf 7 oktober 2024
Inschrijfgeld: 20 euro
Maximum aantal deelnemers: 25
*: We verzamelen om 9.00 uur in de stationshal op Hoofdstation Groningen. Gezamenlijk pakken we om 9.18 uur de Arriva-trein naar Delfzijl, waar we om 9.55 uur arriveren. Om 10.00 uur starten we met z’n allen bij station Delfzijl.
Let op: de kosten voor de treinreis Groningen-Delfzijl zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld. Deze treinreis dien je dus zelf te betalen, met bijvoorbeeld een OV-chipkaart of een e-ticket. Prijs van de treinreis tegen vol tarief is 8,56 euro.
Kom je met de auto naar Hoofdstation Groningen? Voor treinreizigers met OV-chipkaart of e-ticket geldt bij Q-park Hoofdstation een dagtarief van 4,50 euro. Een andere optie is gratis parkeren bij een P+R Transferium en per bus naar Hoofdstation Groningen te reizen.

– Conceptversie route: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3792187
– Er wordt gestreefd naar 1 verzorgingspost onderweg.
– De route is niet uitgepijld, maar worden gelopen op GPS.
– De tocht heeft geen wedstrijdkarakter, maar er wordt wel een uitslagenlijst gepubliceerd.

Gegevens

Datum:
23/02/2025
Tijd:
10:00 - 18:00
Evenement Categorieën:
,
Website:
https://ultragrunnen.nl/woldjerspoorzoeker/

Locatie

Delfzijl
Johan van den Kornputplein 1A
Delfzijl, Groningen 9934 EA Nederland
+ Google Maps

Reacties zijn gesloten.