Laden Evenementen

« Alle Evenementen

trail: MUT Muur Trail Festival 138 – 88 – 46 km

20/04/2024 @ 00:00 - 20:00 UTC+0

Een trail in de Vlaamse Ardennen.

Info 138 km:
Vanaf de tweede editie pakken we uit met een 100 miler afstand – 138 km en goed voor 3200 hm. Deze afstand kroont zich zonder tegenspraak tot de steiltste trail van Vlaanderen en mikt op een doelpubliek van ultratrailers. Het startschot wordt ‘s nachts gegeven en de eerste 45 km worden op GPS gelopen om de avontuurlijke factor te maximaliseren. In het schijnsel van de hoofdlampen trekken we ons op gang midden Karel Sabbes favoriete trainingslocatie in het Kluisbos. De eerste kilometers staan onmiddellijk garant voor de nodige hoogtemeters. Terwijl de zon haar weg naar boven zoekt, slingert de trail zich via wat minder gekende bossen zoals het Feelbos en het Fonteinbos richting Hotond, het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. Bij de iconische Hotond molen wacht de eerste bevoorradingspost. Van het Hotond bos steken we via het Muziekbos door naar Schorisse waar we de aansluiting vinden met het parcours van de 88km. Opgelet, we gaan zelf even onder de grond. Vanaf Schorisse is er goed nieuws voor de reeds vermoeide zielen onder ons, want vanaf hier is de route bepijld.

Daar lopen we verder langs de Foreest en natuurgebied Burreken, één van de meest schilderachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen. Bloemrijke bronbossen, kabbelende beekjes, omzoomde weides met knotwilgen en holle wegen wisselen elkaar af. Het is voorjaar en je wordt er overdonderd door de bloemenpracht van anemonen, daslook en hyacinten. De trail gaat voortdurend op en af. Van hieruit gaan we opnieuw richting twee natuurparels, het Brakelbos en de Everbeekse bossen. We dalen af richting Geraardsbergen waar het gedurende een vijftal km vlakker wordt om via een mozaïek van natte ruigten, rietvelden en vallei-bossen uit te komen aan de met kasseien en mos bedekte brug over de Dender. Ter hoogte van provinciaal domein De Gavers bevindt zich de eerste uurbarrière (14u!) en tegelijk het basecamp, waar je even de tijd kan nemen om bij te tanken. Hier pikken we in op de klassieke lus van 45K.

Samen met de deelnemers van de marathon gaan we onmiddellijk richting de hellingen van de Bosberg, bekend van z’n rijke wielergeschiedenis. We kruisen de kasseihelling op de top voor een prachtige lus richting Markvallei. Geniet op een heldere dag van de vergezichten over de Markvallei tot aan de Congoberg en de torengebouwen van Brussel! Laat je in het Kluysbos betoveren door de prachtige voorjaarsflora om langs de oostelijk grens van het Moerbekebos af te dalen naar de HELIX, temidden van het stiltegebied.

Geniet van deze prachtige locatie en neem wat kennis mee naar huis uit het educatief centrum. Al snel bevinden we ons op de flanken van de Bosberg, geprangd tussen de valleien van de Dender en de Mark. Het Raspaillebos is naar verluidt nog een schuilplaats geweest voor de bende van Jan De Lichte, een beruchte struikrover uit de 18e eeuw. Het landschap combineert de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De paden slingeren tussen dichte bossen of in brede, bloemrijke dreven, dan weer in het open landschap, waar je kan genieten van de kleurrijke bosomgeving. Langsheen de flanken van de Oudenberg zetten we koers richting Geraardsbergen, dat we voorlopig rechts laten liggen. Via een wirwar van veldwegen lopen we op en af de zuidelijke flank van de Oudenberg en trekken we richting Arduin- en Boelarebos om nog wat hoogtemeters en bloemenpracht te smullen.

Terwijl de vele hellingen beginnen door te wegen, hou je best nog wat over voor de finale op de beruchte Muur van Geraardsbergen. Maar wees gerust, je bent niet alleen. Op de grote markt is een laatste bevoorrading, ter hoogte van het oudste Manneken Pis van ons land. We maken ons op voor de steile klim richting kapel van de Oudenberg. Doorheen de middeleeuwse steegjes en Dierkosttoren kruisen we de stad en bedwingen een alternatieve offroad-versie van de legendarische Muur. Geniet van de vergezichten ter hoogte van de beroemde kapel op de top. Je zal versteld staan hoe snel we terug in het groen rennen. Langsheen parken, volkstuintjes, weides en karrewegen zetten we koers richting Dender om de laatste kilometer langs z’n oevers naar de festival-finish te lopen. Heb jij nog wat over om dansend na te genieten van je avontuur? …Time to share, fuel up and dance!

Gegevens

Datum:
20/04/2024
Tijd:
00:00 - 20:00
Evenement Categorie:
Website:
https://mut-trail.be/index.html

Locatie

Kluisbergen
Kluisbergen, Oost-Vlaanderen 9690 België + Google Maps

Reacties zijn gesloten.