Het lijkt of we in de laatste maand van het jaar weemoedig worden. We zitten met onze gedachten nog steeds vastgeklonken aan het voorbije jaar, dat we op 1 januari de lucht inschieten. Het zal wel te maken hebben met heimwee naar de belevenissen die indruk gemaakt hebben, alsof we bang zijn dat het nieuwe kalenderjaar ons niet diezelfde voldoening zal geven. Iedereen doet mee; de Volkskrant kiest de Nederlander van het jaar. De tv maakt de sportman, sportvrouw en sportploeg bekend. Voor sommigen een ijzersterke traditie, anderen noemen het lijstjesgekte. Ook ík ontkom niet aan deze nostalgische gevoelens en maak voor mezelf de balans op. In hoeveel marathons en ultra’s heb ik scherpe tijden gelopen en vergelijk die dan met vorig jaar. Zit er nog progressie in? Tegelijkertijd maak ik mezelf wijs dat er uit sommige wedstrijden nog meer te halen is. Nog één keer draai ik mijn nek om en kijk terug naar al die dierbare herinneringen die wij sporters, samen in het lange afstandlopen beleefd hebben.
PRO DEO, UIT LIEFDE VOOR ONZE SPORT
Terugblikken in onze ultraloop sport kan alleen maar door de voortreffelijke UltraNed site te bezoeken, die bijna dagelijks en dikwijls meerdere keren, ververst wordt. Voor de 4 UltraNed redacteuren kost dat ontzettend veel vrije tijd. Gelukkig dat Herman Holterman en Mischa Havreluk bereid waren het magere 2-koppig team Jean-Paul Praet en Tom Hendriks te versterken. Martien Baars bleef actief in het samenstellen en publiceren van de Nederlandse ultrakalender. En als archivaris laat hij ons regelmatig genieten van echte klassiekers. De Raad van Beheer van de Marathon & Ultracup bestaat uit de personen Jean-Paul, Lucien Taelman en ondergetekende, en die zijn vooral in de herfst- en wintermaanden uitzonderlijk actief. Het UltraNed klassement van Ubel Dijk geeft een mooi overzicht van de individuele Nederlandse ultraprestaties. Voortreffelijk werk mannen (nee, helaas nog geen vrouwen). Het succes van de 100 Marathon Club Nederland, die ook diverse Belgische deelnemers kent, verdient verdere uitwerking. De initiatiefnemers moeten zich echter komend jaar inspannen om kleding met het 100 MCN logo te introduceren.
DE BESTE
Toch wisten we eind september al, wie dit jaar de beste Nederlandse ultraloper (m/v) geworden is. Zelfs in het december-nummer van Atletiek Magazine werd gemeld dat Nederlands bekendste ultraloopster Ria Buiten, een prestatie van formaat geleverd heeft door in één maand de hele contour van Nederland te lopen. In 29 dagen legde ze 2005 km af (wij wisten het natuurlijk al, dankzij UN). Het stond er niet bij, maar de knap behaalde 19e plaats in de 250 km lange Sakura-Michi Nature Run 2005 in Japan was toch ook een prestatie van formaat. Terecht is ze deze maand sportvrouw van haar gemeente Dronte (daar valt Biddinghuizen onder) geworden, en 7 februari krijgt ze hopelijk nog zo’n eerbetoon, als dan haar provincie Flevoland tenminste dezelfde juiste keuze maakt.
BIJZONDERE WINNAARS
* De eerste maand van dit jaar werden we verrast op een hattrick. De Grottenmarathon, de Memorial Louis Persoons en de Border Bridge Marathon kenden zowel bij de mannen als de vrouwen dezelfde winnaars. Marc Papanikitas en Petra Knops, verdeelden samen als Belgisch / Duits winnaarskoppel de Nederlandse / Belgische buit.
* Lucien Taelman liep in Leiden zijn 100e marathon, waarvan 93 onder de 2.45. Dat hij daarmee niet tevreden is klinkt absurd op 48 jarige leeftijd, immers zijn streefdoel is 100 marathons onder de 2.45. Tevens was hij zeer succesvol in de ultra’s, hij liep scherpe tijden in 3 runs over 100 km.
* Je moet maar durven, in het spoor van de tot de verbeelding sprekende en inspirerende Guus Smit treden. Het was voor Cor Butter een gedenkwaardige belevenis, naar Le Grand Raid de Réunion of La Diagonale des Fous, op het vulkanen eiland aan de Indische Oceaan te reizen en 140 km lang omhoog en omlaag te ploeteren. Wat een lef, maar ook een onvergetelijke herinnering aan Guus.
* Wie had ooit gedacht dat een Nederlander in een Belgische 100 km wedstrijd, zijn Zuiderburen zou kunnen verslaan. Het wonder is geschied. Tom Hendriks werd in Eernegem 2e achter de bekende Hongaar Janos Bogar. Mazzel of gekocht? Geen van beide. Vanaf de start haalde Tom verwoestend uit.
UITZONDERLIJKE PRESTATIES
* Dan denk je meteen aan Ubel Dijk. Hij behaalde de beste Nederlandse baanprestatie in de Erkrath 6-daagse met 618 km, om enkele weken later nog geweldig te presteren in de 17-daagse Deutsland Lauf. Tevens werd hij Nederlands Kampioen 24 uur.
* De Deutsland Lauf kende meer Nederlandse deelnemers. Jan Nabuurs met een verdienstelijke 4e plaats, Willem Mütze en Theo Kuipers die zichzelf reanimeerde na twee keer te zijn doodgegaan.
* De prestatie van Ubel in de 144 uren van Erkrath was niet het enige Nederlands / Belgische succes. Ook Jan Bouwens, Theo Cloosterman, Regina Geene en Ruud Jakobs maakten vele kilometers.
* Henk Sipers en Han Frenken liepen de 164 km lange Trail de Pays Dogon in de woestijn van Mali. De regionale media: heldendom of waanzin.
* De 11-steden ultraloop werd afgelast. Adrie van Dijk en Theo Cloosterman hebben ervoor getraind, alles voorbereid en de begeleiders geregeld. Om hun humeuren in goede banen te leiden, vertrekken ze toch, samen met de vastberaden Duitser Carl-Wilhelm Wilke, en met succes.
* Het verslag van de ultratrail Tour du Mont-Blanc van 158 km met 8639 meter stijging heb ik verslonden. Dat komt door het verslag van Tom Hendriks twee jaar geleden. Dat was zo spannend en ongeloofwaardig. Ton Peters heeft het met zijn buitengewone prestatie nog eens overgedaan. En ook Paul Kamphuis en Bas de Bruin lieten ons met hun verslagen meevoelen hoe deze Tour in korte tijd tot één van de meest aansprekende ultra’s in Europa uitgegroeid is.
* In juli ging de Nederlandse ploeg naar Oostenrijk voor het WK 24 uur. De dames waren met Janneke Cazemier, Ria Buiten en Ineke Scheffer zeer succesvol. De coach mag zich verguld weten met de prestatie van ultratopper Janneke, die het tot 194 km bracht.
* Zou die prestatie het gevolg zijn van haar enkele weken daarvoor gelopen 503 km lange Pieterpad run? Ze finishte er als enige in 64.18.
* De Spartathlon spreekt tot de verbeelding. Wie hem volbrengt heeft niet alleen een knappe prestatie maar zelfs een heldhaftige daad verricht. Onder de 226 deelnemers 6 Belgen en 7 Nederlanders. Hermy Heymann en Herman Jacobs hebben hun droom waar kunnen maken. Hun relaas doet een barrière slechten die navolging verdient.
* Texel is uniek, klinkt het nog regelmatig in mijn kop als ik aan het trainen ben. Prachtige verslagen, maar ook prachtige winnaars in Wim-Bart Knol bij de dubbele 60, en Marc maar vooral Inez Jacquemart die na het meemaken van de tsunami, afgetekend de 60 wint.
* Winschoten EK 100 km. Veron Lust bleef Math Roberts voor en werd voor de 4e keer op rij Nederlands Kampioen, maar Lucien Taelman zat er nog voor. We moeten blijven toegeven dat de Belgen de boventoon voeren als het op snelheid aankomt. Karin van Eck werd Nederlands kampioen bij de vrouwen voor Gerry Visser.
* De Nacht van Vlaanderen 100 km. De Belgische titels gingen naar Ivan Hostens, zilver Dirk de Pooter en brons voor Lucien.
BIJZONDERE TELEURSTELLINGEN
* Je kunt niet om Marc Papanikitas heen. Zijn tomeloze ambitie met een in ultrakringen uitzonderlijke parttime profstatus, brengt de Belgische media in extase. Op het wereldkampioenschap 100 km in Japan valt het doek. Geen plaats in de top 10 met een streeftijd van 6.40, maar 41e in 8.15. Marc weet nu wat ‘lijden’ is i.p.v. dat andere ‘leiden’, waar hij meer ervaring in heeft.
* Edwin Lenaerts moet in de 250 km Sakura Michi Run in Japan na 112 km met pijn in het hart, vanwege een knieblessure, de handdoek in de ring gooien. In zijn 7 ultraloop jaren is dit de eerste opgave. Na 7 vette jaren, ja ja, vul maar verder in, iedereen krijgt er mee te maken, maar niemand verwacht het in zo’n mega evenement.
* Spartathlon, Jeffry Oonk, wordt in 2002 3e in 26 uur. Jeffry in 2005. Hoopt na 190 km op een wonder. Leonidas was zo dichtbij. Jeffry: ‘het spel is nog niet gespeeld, volgende ronde’. Als een onwillig been niet mee wil doen, ondanks een maximale voorbereiding is het over en uit.
* Voor William en Philip Verdonck, de zo dikwijls succesvolle vader en zoon, moeten nu na heel veel pech de Spartathlon vroegtijdig verlaten. Philip had in juni al een teleurstellende Nacht gekend. Beide karakters kennende, staan ze er volgend jaar weer.
OPZIENBAREND NIEUWS
* In een recordtijd van 8 maanden heeft UN er weer 100.000 bezoekers bij gekregen. Misschien wel omdat er geen reclamebevlekking toegestaan wordt.
* België heeft er een 100 km bij en wel in Eernegem, die 14 dagen voor de internationaal bekende Nacht van Vlaanderen georganiseerd wordt. Daar is beslist grondig overleg aan voorafgegaan en goed over nagedacht. André Migneau werd de nieuwe wedstrijdleider van de Nacht en is daarmee de opvolger van Ivan Degriek (ook bondscoach), die in Eernegem de wedstrijdscepter zwaait.
* Prisca Vis liet ons in augustus in de spiegel kijken. En nog wel een lachspiegel. Hebben ultralopers een voorsprong in het begrijpen van afwijkend gedrag?, vraagt ze zich af. Aan zelfspot en zelfkennis heeft het hen nooit ontbroken. Iedereen herkent er zich in. Dat positivisme houdt ons op het sportieve pad. Een artikel om naar de printer te sturen.
ULTRANED KLASSEMENT
Dat kent afgelopen jaar (met nog 1 wedstrijd te gaan) een verrassende koploper in Hermy Heymann, die zich dit jaar bijzonder in de kijker gelopen heeft. Hij is weinig gesignaleerd in de bekende populaire wedstrijden, maar in de ultra’s waar het op aan komt, stond hij zijn mannetje. Ondanks blessureleed legt Wim Epskamp op dit moment beslag op de tweede plaats.
MARATHON & ULTRACUP
Afgelopen jaar werden 18 organisaties gecontracteerd. Steeds meer marathon- en ultra- evenementen raken geïnteresseerd in het regelmatigheids criterium van de Lage Landen. Er zijn al contacten met Luxemburg en Frankrijk. Doordat meedoen in de M&U Cup ieder jaar populairder wordt, zijn ook dit jaar de geldprijzen van de 20 besten op de ranglijst verhoogd. Hoewel Lucien al voor de 11e keer de hoofdprijs won, is dit de laatste jaren niet meer zo vanzelfsprekend. De Noorderburen zijn in opmars. Tom Hendriks werd vorig jaar eerste en dit jaar tweede en in de top 20 zie je steeds meer Nederlanders.
LIEFDADIGHEID
Ondanks dat onze hobby tijdrovend is en nogal wat financiële verplichtingen met zich mee brengt aan reis- en inschrijfkosten, weten sommige lopers zich geïnspireerd door de wereldproblematiek. Ze zamelen geld in voor goede doelen.
*Ria Buiten liep haar Ronde van Nederland voor de Stichting Onderzoek Stofwisselingsziekten (SOS) met het opmerkelijke resultaat van 31.500 euro.
*Jos Francken en Henk Sipers organiseerden in Noorbeek een sponsorloop voor Mali. Totaalopbrengst inclusief vrienden en bekenden 1440 euro. Het geld kwam ten goede aan een dorpje in Mali, die er heel jaar meel voor kunnen kopen. * Hermy Heymann loopt 340 km voor Pakistan, eindopbrengst meer dan 10.000 euro.
* Mik Borsten organiseert een sponsoractie ten bate van de aardbeving in Pakistan.
Ook vele organisaties laten de opbrengst van de marathon / ultra of een gedeelte daarvan, ten goede komen aan het goede doel, te veel om ze hier te noemen. De prestaties krijgen er meer waarde door, het zijn heldhaftige daden.
MUTATIES
De functie van Nederlands Bondscoach Ultralang Gerrit van Rotterdam, werd eind januari overgedragen aan Ed van Beek. Die vindt het woord bondscoach voor hem niet passend. In Ultra-Coördinator zou de inhoudelijke kant van zijn functie meer verdisconteerd zijn.
GROOT VERLIES
Mister Belgium Spartathlon Leo van Tichelen is door een tragisch ongeval op het werk overleden. Vreselijk, 50 jaar oud, veel te jong, maar 10 keer ’s werelds meest aansprekende ultra gelopen. De enigszins gelijkwaardige Sakura Michi ultrarun van 250 km in Japan liep hij 4 keer tot een goed einde. Dit jaar moest hij bij 148 km afhaken. Wat een doorzettingsvermogen! Met wat voor nieuwe uitdagingen zou hij ons nog verrast kunnen hebben? Dat is de tragiek van de dood.
DISCUSSIE EN KRITIEK
* We waren de hele maand april getuige van schitterende meningsverschillen. Gelukkig dat het een tijdje voorduurde. Wat bij de één stof tot irritatie opleverde, zag de ander als vermakelijk entertainment. ‘Quo Vadis en het buurtkrantje’ is genieten zoals in een reality soap hoort.
* In aanloop naar de Spartathlon werden verwoede discussies gevoerd. Leerzaam voor de jogger en amateur. Professionaliteit loochent zich niet en zegeviert. Meedoen kan ook veel voldoening geven.
PERSPRIJS 2005
Die gaat natuurlijk naar de redactie van UltraNed. Het inzamelen en verwerken ( met bijvoorbeeld het uitpluizen van de juiste namen en nationaliteiten) van de uitslagen is een ondankbare taak. Complimentjes voor dit priegelwerk zullen zeldzaam gegeven worden. Wel willen we dat al onze uitslagen tot op de seconde nauwkeurig gepubliceerd worden. Dankzij jullie vrijwillige inzet in je toch ongetwijfeld druk bezette werk- en privéleven, heb je ons lezers van de voortreffelijke site ook dit jaar weer ontzettende diensten bewezen. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer op jullie vakmanschap rekenen.
Ieder een prettige jaarwisseling!
Vincent Schoenmakers