Mededeling over De Zestig van Texel 2007: over 1 of 2 weken verschijnen hier de namen van de lopers die ingeschreven hebben voor de 120 km (4 vrouwen + 29 mannen) en de 60 km (29 vrouwen + 279 mannen). De digitale inschrijving is per 1 januari afgesloten. Nu gaan we eerst meer dan twintig jaar terug, naar de proefestafette van 31 augustus 1985.
{i}Helderse Courant, maandag 2 september 1985{ei}
{b}Estafetteloop rond Texel probleemloos{eb}
{i}(Van onze verslaggever){ei}
{b}TEXEL – De estafette rond Texel is zaterdagmiddag probleemloos verlopen. Vier Texelse teams en een kwartet atleten uit Utrecht liepen de tocht langs de ‘buitenkant’ van het eiland in zeer respectabele tijden, variërend van drie uur en 21 minuten tot 4 uur en 19 minuten. De estafette is een voorbereiding op de individuele atletiekronde om Texel die in het voorjaar van 1986 op het programma van Atletiekvereniging Texel staat.{eb}
Ed van Bommel, stuwende kracht bij AVT, was uitermate tevreden over het verloop van de tocht. Liefst 58 kilometer lang renden de deelnemers over asfaltwegen, duinpaden, strand en straatklinkers. Gestart bij hotel Molenbos in De Cocksdorp volgden de eerste vijf atleten de Waddenzeedijk richting Oudeschild, waar een volgende teamgenoot klaar stond om de tocht richting ’t Horntje (waar Dirk Bakker bijna strandde op het verkeer dat van de veerboot kwam) en Den Hoorn te vervolgen. Voorts werd gewisseld nabij strandpaal 21, een kilometer verder dan de plaats waar enkele honderden toeschouwers de verrichtingen van Nederlandse topsurfers volgden.
Met uitzondering van Jan van der Meer, die een alternatieve route liep in verband met de wedstrijd van volgend jaar, kozen de laatste renners hun weg door het water in natuurgebied De Slufter. De route, bijna geheel langs de omtrek van het eiland, leverde geen echte problemen op, hoewel één deelnemer eens de weg moest vragen, een euvel dat in 1986 vermeden kan worden door routeleiders in te schakelen.
Als eerste arriveerde Loek van Vliet, teamgenoot van ‘de Texelse top’ Albert Hoven, Minne Goënga en Theo Franchimon, in een tijd van 3.21.44. De ploeg van Daan Welboren, Dirk Bakker, Willem Daman en Theo Takes renden het traject in 3.44.22. Gijs Jansen, Piet Bakelaar, Paul Verhagen en Jan van der Meer volgden met 3.57.55. De twee dames Nel Bruining en Coby Bakelaar zetten samen met teamgenoten Ron Daalder en Dick Witte een tijd van 3.58.47 neer. De gastploeg van {i}Hermes{ei} uit Utrecht, bestaande uit Andries de Voest, Willem van Rijkom, Ton van Leeuwen en Mel Rijsdijk arriveerde als laatste in 4.19.51.
– – – – – –
{b}Naschrift Martien Baars{eb}. Nadat in juli 1984 de Atletiekvereniging Texel was opgericht, ontwikkelde de jonge vereniging dus al snel een groots plan om sololopers helemaal rond het eiland te laten lopen. De eerste proefverkenning op zaterdag 31 augustus 1985 was compleet met een oversteek van de Slufter-geul. Na de test met de estafetteloop zoals hierboven beschreven, zakte het plan even snel weer in de benen, mede vanwege allerlei persoonlijke beslommeringen van de initiatiefnemers.
Er kwam weer leven in het idee toen een paar andere ‘gekken’ er zich mee gingen bemoeien. Een opgebrande wetenschapper van het NIOZ was eind 1987 gaan hardlopen en die therapie werkte zo goed dat hij in 1989 lid van AVT werd en daar het plan neerlegde om een ‘NIOZ-marathon’ in 1990 te houden waar hij dan zelf aan wilde meedoen. (Zie ‘Over de geboorte van De Zestig van Texel’ https://www.ultraned.org/../n_item/f449.php
Die eilandelijke marathon kwam er om allerlei redenen dus niet maar het plan werd op initiatief van Jan Knippenberg omgezet in een ultraloop van 60 km. Er werd een organisatie-comité gevormd waarvan de kern naast Jan Knippenberg (PR) bestond uit Martien Baars (algehele coördinatie), Piet Bakelaar (financiën) en Cees Timmer (materialen). Voor de eerste editie van ‘De Zestig van Texel’ werd gekozen voor Tweede Paasdag 1991, 1 april. Al met al duurde het dus 6 jaar voordat de test van 1985 leidde tot de eerste editie van ‘De Zestig van Texel’.
Het trio Piet, Cees en Martien speelt nog steeds een belangrijke rol in de 9-koppige organisatie van De Zestig van Texel. Nieuw voor de editie van 2007 zijn voorzitter Cees Goslinga en wedstrijdleider Dick van der Weide (zie ‘Programma Zestig van Texel 2007’ https://www.ultraned.org/../n_item/f3355.php )
{b}Hoofdsponsor{eb}. Ook nog steeds betrokken bij De Zestig van Texel zijn zowel Hotel Molenbos, dat in 1985 als startplaats fungeerde voor die proefestafette, en Hermes, de vereniging uit Utrecht, die mee deed aan de proefestafette. Molenbos en Hermes hadden ook toen al met elkaar te maken. Een paar jaar eerder was namelijk het oud-Hermes lid Corrie de Jager met haar partner Rob Teisman de nieuwe hoteleigenaar geworden. Vader Cees de Jager (de bekende Utrechtse astronoom) en clubgenoot Mel Rijsdijk van Hermes vormden met Corrie en Rob elke Zestig-editie het estafetteteam ‘De Jager’. Na de editie van 1997, die sportief en publicitair zeer geslaagd was maar financieel een dik verlies bleek te hebben opgeleverd, besloten Corrie en Rob met hun letterlijke en figuurlijke sportieve aard om De Zestig van Texel te gaan steunen. Met ingang van de editie van 1999 werd Hotel Oranjerie Molenbos ‘voor onbepaalde tijd’ de hoofdsponsor van De Zestig van Texel.
{b}Kunststofbaan{eb}. Recent is er bij AV Texel weer zo’n prachtig evenement geboren waarvoor een lange ‘broedtijd’ nodig was. In 2002 werden de plannen voor een kunststof atletiekbaan steeds realistischer en bedacht het toenmalige AVT- bestuur dat het voor de financiën van de kleine vereniging niet verkeerd zou zijn als een nieuwe Halve Marathon in het leven werd geroepen die veel deelnemers zou trekken. De bestaande Halve Marathon De Waal (sinds 1982) was een ‘polderloop’ die gestaag minder belangstelling kreeg en waarbij het qua locatie ondoenlijk was om die te veranderen in een uitdagend parcours met een stuk strand er in. De nieuwe atletiekbaan kwam er in 1993, waarbij de AVT de ene helft van de aanlegkosten bij elkaar had gebracht en de Gemeente Texel de andere helft op tafel legde. Met enige strijd want de ‘politiek’ had er al niet meer op gerekend dat AVT zo ver zou komen met zijn helft. Er was zo nog het nodige geharrewar voordat de gemeenteraad accoord ging met het verstrekken van de andere helft van de aanlegkosten van de baan in een constructie waarbij de Gemeente verantwoordelijk zou zijn voor eigendom en onderhoud. De strijd voor de nieuwe baan had zoveel energie en aandacht gevraagd dat het AVT-bestuur met zijn helpers pas een jaar later weer toe kwam aan het ontwikkelen van die nieuwe Halve Marathon. Een driemanschap toog mei 2004 naar Le Champion in Heiloo voor een oriënterend gesprek maar tot vergaande samenwerking kwam het om allerlei redenen niet.
{b}Erik van der Velden{eb}. De plannenmakerij viel stil maar kreeg anderhalf jaar later, begin november 2005, een nieuwe impuls toen Erik van der Velden, momenteel de beste lange afstandsloper van Texel (en 8e overall bij de 60 km van 2005), weer zeer enthousiast van de Berenmarathon terugkwam en rondbazuinde ‘zo’n loop moet er op Texel toch ook kunnen komen!’. Daarna was het toch nog een vrij moeizaam proces om de juiste mensen bij elkaar te zoeken maar begin augustus 2006 vond uiteindelijk de startvergadering plaats met een nieuwe lichting ‘gekken’. Daarbij werd meteen al een flink aantal knopen doorgehakt.
Uit zelfbescherming nam het oude Zestig-trio Piet, Cees en Martien geen zitting in de organisatie van de nieuwe HM maar fungeerde respectievelijk als klankbord, adviseur en ‘koppelaar’. Mede door hen is er toch een rechtstreeks persoonlijk dwarsverband tussen De Zestig van Texel en de nieuwe Texel Halve Marathon gekomen: de nieuwe leden van de organisatie van De Zestig van Texel, voorzitter Cees Goslinga en wedstrijdleider Dick van der Weide, zijn tevens belangrijke leden in de nieuwe organisatie van de Texel Halve Marathon geworden. Dick van der Weide bekleedt zelfs tot nader order het voorzitterschap van de nieuwe loop.
{b}Waddencircuit{eb}? De Texel Halve Marathon gaat elk jaar georganiseerd worden, steeds op de laatste zondag van september. Deze nieuwe halve marathon past daarmee heel mooi tussen de huidige halve marathons van de andere eilanden zodat straks van augustus t/m december de boeiende serie Vlieland – Texel – Schiermonnikoog – Terschelling – Ameland gevormd wordt. (NB alleen de Monnikenloop op Schiermonnikoog is geen halve maar een 15 km).
De planning is dat de digitale inschrijving voor de eerste editie (30 september 2007) van de Texel Halve Marathon opengaat op 1 februari: zie http://www.texelhalvemarathon.nl
{b}Stukje strand{eb}. Net als bij de Zestig van Texel is de start van de nieuwe Texel Halve Marathon (en de 10 km) bij de veerhaven en de finish in Den Burg maar de details verschillen: de start is namelijk niet bij het Kon. NIOZ maar vanaf de veerboot (!) en de finish is niet op de wielerbaan maar op de gezellige Groeneplaats midden in het centrum van Den Burg.
Het stuk strand in het parcours gaat er komen – vanaf Westerslag (paal 15) naar het (ook van De Zestig bekende) Paggapaadje (paal 16,5), dus maar ruim een kilometer, bovendien met afgaand tij op 30/9 – mits de partijen betrokken bij het Nationaal Landschap Texel hun toestemming verlenen. De (voorlopige) routekaarten van de 21,1 en de 10 km zijn te vinden op http://www.texelhalvemarathon.nl/
Voor de echte strandheroïek blijft de lange afstandsloper aangewezen op De Zestig van Texel – en de Jan Knippenberg Memorial en het Rondje Voorne natuurlijk, plus zulke zware marathons als de Kustmarathon en de Berenloop – maar de nieuwe Texel Halve Marathon wordt ongetwijfeld een kraamkamer voor nieuwe talent aan ‘kustlopers’ !