Milaan en Bazel

Nitish Zuidema doet verslag van zijn eigen 12 uur in Milaan maar verhaalt ook over de prestaties in de 24 uren van Milaan en die van Bazel, in zeer natte omstandigheden

In het weekend van 30 april en 1 mei heeft het Sri Chinmoy Marathon Team 2 mooie loopevenementen in Bazel en Milaan georganiseerd. In Bazel het Duits en Zwitsers kampioenschap 24 uur en daarnaast ook een 12 uur. In Milaan een 6, 12 en een 24 uur. Daar is de 12 uur het Italiaans kampioenschap. Op beide evenementen zijn in totaal 319 lopers af gekomen. Helaas hebben beide lopen te maken gehad met veel neerslag. Waardoor de gelopen afstanden tegenvallen.

Vanwege het Duits kampioenschap is Bazel al snel volgeboekt. Omdat ik goede herinneringen aan Italië (= Padova) heb, is het voor mij geen probleem om in Milaan te lopen. Ik ga voor de Self Transcendence 12 uur, omdat ik te weinig trainingskilometers heb in de periode vooraf. De loop wordt in samenwerking met de Italiaanse bond (FIDAL) georganiseerd. Zij doen de chip en tijdregistratie. Het Sri Chinmoy Marathon Team de administratie, de verzorging en de sfeer. Verder is er een primeur: er worden geen rondes geteld, (jaja, je leest het goed) de chip gaat het doen. 2 heren van de FIDAL doen nog een telling als back-up. (de één noemt het startnummer, de ander voert het nummer in de PC) Deze methode van back-up ben ik ook in NL vaak tegengekomen. Overigens wordt de primeur gedeeld met Bazel, want ook daar wordt er niet geteld.
Omdat er geen tellers nodig zijn, lopen de leden van het Sri Chinmoy Marathon Team rond om de lopers aan te moedigen.

Mo Idrissi vindt het leuk om met me mee te gaan en we hebben samen een vlucht met Easyjet geboekt. Op donderdag 28 april zijn we naar Milaan vertrokken. We hebben genoten van de zon, pizza’s en pasta’s en een stukje gewandeld in de binnenstad vanaf de Dom naar een groot stadspark.
We overnachten in buurdorp Cesano Boscone, want daar is de loop. Een banner van onze loop die boven in de drukste straat hangt, heeft mijn aandacht getrokken. Moeten we in het winkelcentrum van Amstelveen eens doen.

Op vrijdagavond 19 uur zien we hoe de politie een ieder vraagt het park te verlaten. Er was ook aangegeven dat het park gesloten is vanwege de loop. Dit gaat allemaal heel rustig.
Zaterdag op 10 uur is de Self Transcendence 6 uur begonnen. Deze wordt gelopen in de warme zon. Winnaar is de Duitser Kai Jendretzke met 74 km. Hij vertelt me dat het voor buitenlanders lastig inschrijven is. De FIDAL wil dat je een licentie hebt en dat je lid bent van een vereniging aangesloten bij de IAAF. En met een medische verklaring hooguit 1 jaar geldig. Ik heb dit in Padova ervaren en nu weer met de inschrijving van Mo, maar het is wel gelukt.

Om 12 uur begint de ST 24 uur. Naast Mo loopt ook Henk Derudder de 24 uur. In het begin praat ik wat met Lut Hanot, de vrouw van Henk. Ik zie dat Henk het al vroeg moeilijk heeft, overdag is het warm. Na 9 uur lopen heeft hij zoveel last van zijn knie dat hij moet uitvallen. Net voor het begint te regenen. (In Bazel begint de regen al na 4 uur). Harde regen gevolgd door langdurige (gestage) regen. Het park wordt op sommige plekken modderig en er ontstaan plassen die in het donker niet zijn te zien. Na 11 uur lopen moet ik Mo oppeppen, “Dit ís niet leuk meer”. Ik probeer Mo te motiveren, want het is zwaar. Blaar. Veel wandelen en ’s nachts voor het eerst moeten slapen. Mo heeft genoeg aan een powernap. Maar tempo heeft hij helaas niet meer.

Ik ga om middernacht van start. Met lange broek en regenponcho. Zonder die regenponcho had ik het niet gered. Ook ik loop zeer onregelmatig. En al na 2 uur lopen, krijg ik het gevoel van opgeven. Ik motiveer mezelf door het voor het komende uur te bekijken. En zo gaat het ieder uur. Wil ook doorgaan, omdat de organisatie zo haar best heeft gedaan. De lange broek schuurt over het dijbeen. Ik wacht nog steeds op de eerste ultra van 2016 die ik met korte broek en shirt kan lopen. Ik zeg tegen de Italianen “Hollands weer”, daar word ik steeds mee aangemoedigd. Heb het ook als aanmoediging opgevat. Toch heb ik liever zon.
In het park staat een opvallende lichtbol, die heel veel licht uitstraalt. Nooit eerder gezien, heel handig. Het is overigens een mooi groen park met wat kunst, een vijver, apparaten voor kinderen. Langs het parkoers Italiaanse aforismen van Sri Chinmoy. De verzorgingspost is weer heel uitvoerig. Met extra pasta. Aardappel. Miso-soep (mineralen). En gember-thee. Naast de gebruikelijke fruit, koek, chocola, zout, brood, water, energiedrank, vruchtsap, thee, koffie.

Na 6 uur lopen heb ik me omgekleed in het toilet in het park. Wel lekker even droog goed aan te hebben. Maar van korte duur. Het is wel goed voor de schuurwond aan de dijbeen, want daar schuurt het nu niet meer. Ik moet wel door met de natte Peace Run lange broek, ik heb geen tweede mee. Met de regenponcho kan ik gewoon verder. Het is nu dag geworden, maar wel een koude dag.
Na 9 uur lopen trek ik mijn nieuwe hardloopschoenen aan. Had dit veel en veel en veel eerder moeten doen, want vanaf dit moment kan ik op een hoger tempo lopen. En nog over de 100 km komen.
Een uur voor de finish word ik verrassend begroet door Tobias Lundgren. Hij is toevallig met zijn familie in Milaan en hij heeft besloten te komen kijken. Echt heel aardig.
Tenslotte haal ik nog 103,2 km, nr 11. Winnaar en dus Italiaans kampioen is Diego Cattaglia met 121 km.
Mo eindigt de Self Transcendence 24 uur op 158 km, nr 10. Winnaar Andrea Zambon heeft 223 km
Resultaten: http://it.srichinmoyraces.org/festival/previous-results/2016#node-9379

We worden nog uitgebreid gefeliciteerd met onze resultaten. We hebben allebei meer gehoopt, maar dit is duidelijk het maximaal haalbare gezien de zware omstandigheden. Ook als ik de resultaten van onze medelopers bekijk. We bedanken de organisatoren nog voor de loop, de mooie locatie en het mooie GF hotel, wat ze ons hebben geadviseerd.

In Bazel is meer regen gevallen, maar heeft de regen naar mijn gevoel de resultaten net iets minder beïnvloed.
Op de website een verslag met een link naar de resultaten.
http://ch.srichinmoyraces.org/self-transcendence-1224-stunden-lauf-basel/previous-results/2016#node-9381

Opvallend is de Zweedse Maria Jansson die gewoon 242 km heeft gelopen. Één km minder dan de Oostenrijkse winnaar Dietmar Kornter.
Chris Dhooge is na 19 uur lopen en 171 km gestopt.
Rinus van der Wal was niet fit aan de start en hij is vroeg uitgevallen.
Verder zag ik dat de Luxemburgses Nora Vitali en Chantal Reuter 120 km hebben gelopen.

Nitish
(mitishz <> zoho.com)