ST 50 en 100 km en Maxi-Race

Chris Dhooge wint de 100 km in Amsterdam. Tim Pleijte, Arjan van Binsbergen en Marjolein Bil plaatsen zich voor WK trail in Portugal. Update: met uitslag 50/100 km Amsterdam.

Dit weekend was de eerste kwalificatie wedstrijd voor het IAU WK trail. Dat WK trail wordt georganiseerd in het natuurpark bij Geres in Noord-Portugal. Een trail van ca. 85 km met 5000 klim- en 5100 daalmeters. Het is een van punt tot punt trail en het parcours is uitgezet door de bekende Portugese trailloper Carolos Sá. Voor dit WK trail zijn de beste Nederlandse man en vrouw van het afgelopen WK automatisch geplaatst. Dat WK werd vorig jaar in Annecy georganiseerd als onderdeel van de Maxi-Race. Huub van Noorden en Susan van Duyl waren daar de beste Nederlanders. Er zijn 2 kwalificatie wedstrijden de Maxi-Race en de Zugspitz XL trail. Bij de mannen zijn daar 2 WK tickets en bij de vrouwen 1 WK ticket te verdienen door de best finishende Nederlander(s).

De Maxi-Race was vandaag. Tim Pleijte vertrok snel en moest later wat gas terugnemen. Tim finishte net buiten de top-tien op plek 11 in een tijd van 10.07.36. Daarmee was hij een klein kwartiertje sneller dan vorig jaar, toen hij bij het WK trail derde Nederlander werd. En dat terwijl de omstandigheden wat zwaarder waren. De mensen die vorig jaar ook meededen aan de Maxi-Race waren gemiddeld zo’n 20 minuten langzamer. De Maxi-Race van vorig jaar was toen Tim’s langste wedstrijd. Inmiddels heeft hij meer lange wedstrijden gelopen. Na afloop van de race van vandaag zei Tim dat hij toch behoorlijk stuk was gegaan maar dat hij blij was met zijn plaats in het klassement en zijn verdiende WK ticket. Hij zag nog genoeg verbeterpunten.

Voor het tweede ticket ging het tussen Patrick Franken en Arjan van Binsbergen. Arjan nam een duidelijke voorsprong op Patrick die later helaas ook uitviel. Ondanks dat Arjan een moeizaam laatste deel kende, haalde hij de finish binnen de 12 uur in een tijd van 11.56.53. Dat was goed voor het tweede WK ticket. Bij de vrouwen was er maar 1 Nederlandse deelneemster, Marjolein Bil. Marjolein is verhuisd naar de bergen en is nog op zoek naar de goede vorm door de nodige trainingsachterstand. De afgelopen Transgrancanaria liep zij niet voluit, maar haalde daar wel een degelijk resultaat. Marjolein liep in de Maxi-Race in 15.48.14 als 22e vrouw. Haar finish was goed voor een WK ticket. Vorig jaar bij het WK liep ze een tijd van 13.54. Ze heeft nog een hele zomer om aan haar vorm te werken, waarbij het een voordeel is als je in de bergen woont.

In Amsterdam werd vandaag de Self Transcedence 50 en 100 km georganiseerd. Een bescheiden aantal deelnemers die het flink te stellen hadden met de warmte. Op de 50 km was het Rombout Breedveld die bij zijn comeback als ultralopen Gert Mertens net voor wist te blijven. Rombout scoorde een tijd van 3.32 tegen 3.33 voor Gert. Vincent Meers lag daar met 3.44 weer achter. Rombout werd in 2012 Nederlands Kampioen 100 km. Bij de vrouwen won Iris Vromans die na haar goede optreden in Steenbergen van 195 km meedeed. Volgens schatting van Jannet Lange liep ze een tijd van 5.10. De 100 km werd gewonnen door Chris Dhooge in ca. 8.36. Steven Vanmolecot en Jeroen Leijnse liggen tweede en derde. Wilma Dierx leidt daar bij de vrouwen maar moet nog finishen. Dat wordt een finish van net binnen de 10 uur. Volgens verslaggeefster ter plaatse, Jannet Lange, is Wilma nog zo fris als een hoentje. De tijden hier genoemd zijn door Jannet geschatte tijden en kunnen wat afwijken.