Transpyrenea, winnaars binnen

De eerste lopers zijn gefinisht, de winnaars zijn bekend.

De Zweed Johan Steene lag lang op kop van de Transpyrenea maar in het laatste deel van de wedstrijd tussen de derde grote post en de finish kwamen de 2 Fransen Valery Caussarieu en Lauren Guerad opzetten. Op post 22, de laatste post op 69 km voor de finish had Johan een voorsprong van 3 kwartier op de samen lopende Valery en Laurent. Uiteindelijk zijn de 3 samen gefinisht in een tijd van 302 uur, 14 minuten en 33 seconden. Omgerekend zijn dat 12 dagen en ruim 14 uur. Een knappe prestatie voor een tocht van ca. 850 km met 65.000 hm+ door het hooggebergte.

Vlak achter het trio mannen eindigde de Zwitserse Julia Böttger op de vierde plaats als beste vrouw. Haar tijd was 304 uur, 33 minuten en 22 seconden. De Nieuw-Zeelandse Keri Ann Devine zal als tweede vrouw eindigen, maar moet nog binnen komen als ik dit artikel plaats. Op post 22 lag zij 9 uur achter op Julia.

Waar de eersten nu finishen, moet er nog de nodige deelnemers binnen gaan komen op de derde grote post op 187 km voor de finish. Er zijn daar na 307 uur wedstrijd nu 43 deelnemers binnen. Daaronder Christopher Wislet en Rudy Robert. Voor Andre Lindekens wordt het spannend of hij deze post binnen de tijdslimiet van 325 uur gaat halen. Voor Marcel Simonis lijkt dat niet te gaan lukken. Bij de finish is de tijdslimiet van 400 uur. In het laatste deel van 187 km is de tijdslimiet 75 uur. Dit deel kent relatief weinig klimmeters, maar zal voor de meeste deelnemers toch zwaar wegen omdat ze al ruim 600 kilometers in de benen hebben.

Het verloop van de wedstrijd is te volgen op http://chrono.geofp.com/transpy2016/v1/

Henri Thunnissen