Voorbeschouwing Spartathlon 2016

De voorbeschouwing voor de editie van 2016 met opvallende afwezigen, maar toch een sterk deelnemersveld.

De Spartathlon is zo’n wedstrijd die mensen 1 keer lopen of waar ze juist jaarlijks terugkomen. Ook dit jaar weer veel bekende gezichten bij de Spartathlon, maar tevens een aantal opvallende afwezigen. Dat heeft te maken met het EK 24 uur in Albi op 22-23 oktober. Daar lopen bij de mannen Florian Reus (winnaar 2015), Dan Lawson (nr. 2 2015), Kim Hansen (nr. 3 2015), Henrik Westerlin (nr. 6 2015) en Stu Thoms (winnaar 2012) en bij de vrouwen Szilvia Lubics (3-voudig winnares) en Debbi Martin-Consani (2015 nr. 5). Dat betekent dat Katalyn Nagy met haar vierde plaats overall in 2015 de hoogst geplaatste deelnemer van dit jaar is.

Nagy is van een bijzondere klasse. Bij haar debuut in 2014 werd ze nog tweede, maar vorig jaar won ze in een recordtijd waarbij ze 7 kwartier sneller was dan het parcoursrecord. Ze gaat dit jaar wel stevige concurrentie krijgen. Niet van Alyson Venti en Szilvia Lubics, maar wel van Zsuzsanna Maraz en Brenda Carawan die nu als Brenda Guajardo door het leven gaat. Brenda won overall de Nove Colle runing van202 km. Dat deed ze voor de derde keer op rij. Ze heeft een palmares om u tegen te zeggen. Zsuzsanna won in 2015 de Ultrabalaton voor Szilvia Lubics en Léonie van den Haak. Dit jaar won ze de Ultrabalaton weer. Logischerwijze zijn dit de 3 vrouwen die om de overwinning gaan strijden. Mogelijk kunnen loopsters als Pam Smith, Natasa Robnik (2015 nr. 4), Virginia Oliveri en Antje Krause (2013 nr. 2) zich in de strijd om een tweede of derde plek gaan mengen. En misschien wel een Japanse loopster.

Japan komt weer met een grote delegatie, maar daar zitten weinig toppers bij. Bij de mannen lopers als Kei Nakayama, Tsuyoshi Tanimizu en Yoshitake Sato mee die met een beetje mazzel de top tien gaan halen, maar ver van het podium zullen blijven verwijderd. Favorieten voor de overwinning zijn Ivan Cudin, Marco Bonfiglio, Andrzej Radzikowski, Pawel Szynal en Joao Oliveira. Oliveira deed eerder dit jaar mee bij de Transpyrenea dus de vraag is of hij hersteld is van die bijna 900 km lange tocht. Cudin, winnaar in 2010, 2011 en 2014, won na de Spartathlon van 2015 de 24 uur op de baan in Sochow/Taipei met 250 km. Dit jaar liep hij geen bijzondere resultaten. Bonfiglio liep dit jaar een aantal uitstekende resultaten zoals een 7.02 op de 100 km in Steenwerck, een ruime overwinning in de 180 km lange Olympia race Olympia-Nemea. In 2015 won hij de dubbele Spartathlon die voor het eerst werd georganiseerd. Szynal is een goede 24-uursloper, de nummer 2 van het WK 24 uur in Turijn met 261 km, die juist voor de Spartathlon kiest in plaats van het EK 24 uur. Radziskowski werd in 2015 in de Ultrabalaton tweede achter Jan Albert Lantink. In 2014 werd hij tweede bij zijn debuut in de Spartathlon. Van de mannen die vorig jaar meededen haalde Olivier Leu met zijn vijfde plaats de hoogste notering. Leu zal ongetwijfeld weer top-tien gaan lopen, iets wat hij al 5 keer eerder deed. Maar podium kandidaat is hij niet. Dat geldt misschien nog wel voor Radek Brunner die zijn seizoen helemaal op de Spartathlon heeft ingericht. Brunner verbeterde zich dit jaar op de 100 km naar 7.04, won eind 2015 een 131 km lange trail en liep bij het WK 24 uur van Turijn een afstand van 241 km. Bij de Spartathlon hoop je altijd op verrassingen, op lopers en loopsters die zichzelf overtreffen. Misschien wel Keith Whyte die vorig jaar het Iers record op de 100 km op 7.02 bracht of Eoin Keith die dit jaar in Belfast 241 km liep op de 24 uur maar ook een goede trail loopt.

De wedstrijd is in de loop der jaren steeds beter te volgen. Er worden nu op 10 punten de tijden van alle deelnemers genoteerd. Er is dit jaar ook een app die je kan downloaden en waarmee je de race kan volgen. Op Facebook is veel info te vinden, waarbij er veel ‘teams’ zijn die je kan volgen. Landen als Tsjechië, Zweden, Engeland, Verenigde Staten hebben hun eigen Facebook pagina’s. Hopelijk is er op de website van de Spartathlon http://www.spartathlon.gr/en/ net als vorig jaar weer een livestream met veel info, foto’s en video’s.

We gaan natuurlijk niet alleen de koplopers volgen, maar zeker ook de deelnemers uit België en Nederland. Van Belgische zijde Veerle Beernaert, Nadia Benaerens, Willem de Jonghe, Luc de Jaeger-Braet, Philippe-Michel Panza, Jan Spitael, Steven Vanmolecot, Olivier Verhaege en Pat Leysen en van Nederlandse zijde Ernst Daniel, Arie Fröberg, Tobias Lundgren (onze Nederlandse Zweed), Iris Vromans, Wilma Dierx en Dick Abee. Spannend wie er allemaal de finish gaan halen. Daar zullen de omstandigheden invloed op gaan hebben. In het warme jaar 2012 haalden slechts 72 deelnemers de finish, tegen 207 in 2014 en 174 vorig jaar.

Update:
Inmiddels is de deelnemerslijst van het EK 24 uur bekend. Florian Reus doet niet mee aan het EK. Opvallend genoeg staan Marco Bonfiglio en Eoin Keith wel op de startlijst van het EK.

Henri Thunnissen