Blaauwbekmarathon 3 februari 2018

Op zaterdag 3 februari 2018 wordt de 4e editie van de Blaauwbekmarathon gelopen in het gebied ten Noorden van Winschoten. De marathon kent een mooie route van Termunterzijl naar Oostwold gevolgd door een ronde om het Oldambtmeer.

Op zaterdag 3 februari wordt de vierde editie van de Blaauwbekmarathon georganiseerd. De eerste editie werd in 2015 georganiseerd na het schrappen van de marathon afstand bij de Midwinter Marathon. Een groep (ultra)lopers en trainers nam toen het initiatief om zelf een wintermarathon te organiseren in Winschoten en omgeving. Nou een wintermarathon werd het! De avond voor de marathon kwamen de eerste waarschuwingen voor ijzel binnen en de zaterdag ochtend bleken die waarschuwingen helaas terecht. Chaos op de Nederlandse wegen. Code oranje: ‘Iedereen die niet écht weg moet kan beter thuisblijven’. Als organisatie hadden we het geluk dat het parcours van de Blaauwbekmarathon ijzelvrij was. Met de 173 lopers/loopsters die Winschoten wisten te bereiken beleefden we een geslaagde eerste editie. In de jaren erna groeide de Blaauwbekmarathon tot een grotere wedstrijd uit met in 2016 579 deelnemers en in 2017 805 deelnemers.

Dit jaar is het startpunt net als vorig jaar Sporthal de Rietkraag in Oostwold (Oldambt) aan de oever van het Oldambtmeer ten Noorden van Winschoten. Start en finish voor bijna alle onderdelen is in de Sporthal. Hardlopers kunnen kiezen uit een hele, halve, kwart en achtste marathon. Voor wandelaars is er keuze uit een halve en kwart marathon. Voor kinderen zijn er gratis jeugdlopen over 500, 1000 en 1500 meter. De verschillende onderdelen van de Blaauwbekmarathon gaan over rustige wegen en fietspaden. Als organisatie zien wij de Blaauwbekmarathon als recreatieve loop, dat betekent dat we geen prijsuitreiking hebben. Wel zorgen we ervoor dat het parcours van de hele en halve marathon zorgvuldig wordt opgemeten en dat er voor alle deelnemers van de hardlooponderdelen elektronische tijdmeting is. Er wordt een complete uitslag opgemaakt.

Bij de hele marathon worden de deelnemers vanuit Oostwold met de bus naar de start in Termunterzijl gebracht. De start van de marathon is vanuit een schuur van een echte Oldambtster boerderij. De route voert over rustige wegen en fietspaden en deels langs het Termunterzijldiep terug naar de Sporthal in Oostwold. De deelnemers hebben er dan ca. 21 km op zitten. De tweede helft van de marathon gaat over het parcours van de halve marathon rond het Oldambtmeer. De halve marathon start nadat de deelnemers van de hele marathon bij de Sporthal zijn langsgekomen. Met ca. 75 deelnemers op de hele marathon en ca. 225 op de halve marathon is het dan gezellig druk op het parcours. Niet teveel lopers, maar zeker ook niet te weinig. De tijdslimiet van de hele marathon is 5.30 uur.

In de afgelopen jaren deden er veel ultralopers en loopsters mee aan de marathon. In 2015 was Wilma Dierx de snelste vrouw en in 2016 en 2017 was dat Bertine de Vries. Wilma loopt graag 24-uurslopen en etappelopen en Bertine is sterk op langere trailwedstrijden. Bij de mannen wonnen Wessel Dekker, Edward Pechler en Laurenz Boer. Wessel loopt veelal marathon, maar Edward en Laurenz hebben al veel langere trailwedstrijden gelopen. Bij de inschrijvingen die nu al binnen zijn, zitten ook de nodige ultralopers. Maar marathon- of ultraloper, iedereen is welkom op 3 februari. Het inschrijfgeld is 15 euro. De inschrijving loopt tot en met 25 januari 23.59 uur. Er is geen na-inschrijving.

Op de website staat meer informatie en de link naar de inschrijving die via Inschrijven.nl gaat: http://www.blaauwbekmarathon.nl/

Henri Thunnissen