Duitse brandweerman eert slachtoffers van 9/11 tijdens RUN

Christian Hacker staat met nr 343 in de startlijst: dat heeft een speciale betekenis blijkt uit een DvhN-interview door Tammo Beishuizen

Voorwoord Martien Baars. Binnen een paar uur kwam toestemming van het Dagblad van het Noorden om dit recente interview te mogen publiceren. Prent het nummer 343 samen met het markante T-shirt met FDNY (Fire Department New York), in uw hoofd en moedig Christian straks aan om de 100 km vol te maken. De startlijsten op de RUN-site (http://www.run.nl) zijn weer ververst, en geven nu de stand van 24/8, met in totaal bijna 300 namen voor de 100 km solo, terwijl er nogal wat landenteams nog niet in de lijst staan. Op dit moment telt de startlijst 168 deelnemers aan de World Cup 100 km, terwijl voor de Open Race 100 km nog eens 124 starters extra staan ingeschreven.

{i}Dagblad van het Noorden, donderdag 26 aug. 2004. Editie Groningen-Oost, Regio, pag. 1.{ei}

{b}Christian Hacker (32) woonachtig in het Zuid- Duitse Hersbruck in de buurt van Neurenberg is geen opvallende atleet met bijzondere prestaties. Toch zal hij veel aandacht trekken tijdens de RUN van Winschoten op 11 september. Hacker grijpt het internationale loopevenement aan om de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in New York te herdenken. Een wedstrijd met een missie.{eb}

Door Tammo Beishuizen

De honderd kilometer legt hij af in een shirt met daarop de 343 namen van brandweermensen die bij de aanslagen om het leven kwamen. Van de RUN-organisatie heeft hij de toezegging dat hij het symbolische startnummer 343 krijgt. Hacker voelt zich nauw verwant met de slachtoffers, omdat hij zelf ook professioneel brandweerman is. Als het startschot voor de RUN wordt gegeven is het exact drie jaar geleden dat twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden. Voor Hacker wordt het een emotionele wedstrijd. “Ik zal in gedachten bij de slachtoffers zijn en bij al hun families. Wat mijn collega’s daar hebben gedaan, mag nooit vergeten worden. Daarbij stelt honderd kilometer hardlopen niets voor. Mensen redden uit de vlammenzee is pas het echte werk.” Of hij de RUN helemaal uitloopt vindt hij daarom van minder belang. ”Ik hoop dat de mensen langs het parcours mij ook niet als loper zien, maar als een soort van lopend eerbetoon aan de Amerikaanse slachtoffers. Het is ook niet belangrijk wie in het speciale shirt loopt. Dat kan iedereen aantrekken. Het gaat erom dat de mensen stilstaan bij de aanslagen en beseffen dat zoiets verschrikkelijks nooit weer mag gebeuren.” Hacker heeft met de New Yorkse brandweercommandant Brian Whiston afgesproken dat hij het shirt schenkt aan het brandweerkorps van New York.

{b}Geen problemen{eb}
Het is de tweede keer dat Hacker aan een honderd kilometerloop deelneemt. In juli hoorde hij van het Winschoter loopevenement. Toen hij de wedstrijddatum zag (11/9) besloot hij zich direct in te schrijven. Hacker heeft weliswaar amper duizend trainingskilometers in de benen, maar voorziet geen grote problemen. ”Mijn collega-brandweermensen uit New York en de slachtoffers zijn mijn grote stimulatoren. Als ik door wat voor omstandigheid de finish niet haal is dat niet erg. Belangrijk is dat de boodschap bij het grote publiek overkomt. Die luidt: herdenken van de slachtoffers en het nastreven van vrede over de hele wereld.”

Fotobijschrift: Chistian Hacker, professioneel brandweerman en langeafstandloper, met het T-shirt dat Hacker draagt tijdens de RUN in Winschoten. Op het textiel staan de 343 namen van brandweermensen die omkwamen bij de aanslagen van 11/9 2001 in New York.

{i}Copyright: Dagblad van het Noorden{ei}