Programma Zestig van Texel 2007

In twee vergaderingen, met nieuwe voorzitter en nieuwe wedstrijdleider, is de grote lijn voor de 9e editie op Tweede Paasdag 9 april 2007 bepaald. De inschrijving opent eind juni en wordt verruimd naar 30 voor de 120 km en 300 voor de 60 km.

{i}Summary. The new 2007 program of the biannual races over 60 and 120 km around Texel shows little change compared with the previous edition of 2005. Entry numbers for 2007 are maximally 30 for the 120 km and 300 for the 60 km. Entry procedure by electronic program will open at the end of June on the site of the local atletics club: http://www.avtexel.net The NIOZ guesthouse Potvis near the start is no longer available but the new hostel Stayokay near the finish location offers bookings for 1, 2 or 3 nights. The general pasta party will be held in the Stayokay at the evening before the race, followed, hopefully, by a pre-show of the documentary movie on Jan Knippenberg.{ei}

Begin april en half mei had de organisatie van De Zestig van Texel 2007 de eerste vergaderingen. Onder leiding van een nieuwe algeheel coördinator: {b}Cees Goslinga{eb} (43). Zijn voorganger Albert Hoven had de leiding bij de 4 edities van 1999-2001-2003-2005. Om uit het persbericht naar de Texelse Courant te citeren: “Albert Hoven: ‘Eigenlijk waren dat bij elkaar 5 edities want in het hectische MKZ-jaar 2001 deden we eerst de Zes uren van Texel als vervangende wedstrijd met Pasen en toen op 21 oktober 2001 nog eens de echte Zestig van Texel. Bij de organisatie van de editie van 2005 kon ik eigenlijk te weinig tijd aan het evenement besteden en heb toen vroegtijdig aangekondigd dat ik na de loop wilde stoppen. Ik ben blij dat er een opvolger is gevonden want dit evenement is het ten volle waard om in stand te worden gehouden. En ik heb beloofd om weer speaker te zijn op de wedstrijddag.’”

Goslinga (43) heeft als marathonloper de nodige ervaring op de lange afstanden maar ziet De Zestig van Texel als heel speciaal. “Aan de estafette 4 x 15 km heb ik een aantal keren meegedaan. Dat onderdeel is natuurlijk elke twee jaar een heel spektakel en die estafette leeft ook geweldig onder de hardlopers op het eiland. Aan de ‘ultra’ heb ik me nooit gewaagd maar ik heb wel heel veel bewondering voor deze lopers. De tijd en discipline die je dient op te brengen om voor deze afstanden te trainen, is slechts voor een kleine groep sporters weggelegd. En dan is het fantastisch om te ervaren dat het overgrote deel van de Nederlandse populatie aan ultralopers elke twee jaar naar Texel komt. Het doet mij als RAB-werknemer goed dat De Zestig nu gebruik maakt van startnummers met de naam van onze landelijke bouwmarkt er op, maar ‘Hotel Molenbos’ zou ook niet misstaan. Onze hoofdsponsors Rob Teisman en Corrie de Jager steunen de organisatie niet alleen financieel maar denken ook sterk mee en houden met hun geweldige enthousiasme het moreel binnen de club hoog.”

Ook nieuw in de nu 9-koppige organisatie is {b}Dick van der Weide{eb} (53) uit Den Helder, die als KNAU-wedstrijdleider bij de Dam tot Damloop en de Halve van Egmond heel veel ervaring binnenbrengt. Hij gaf aan liefst al in een vroeg stadium van de voorbereiding mee te willen denken over de uitvoering van de 9e editie van De Zestig van Texel.

{b}De grote lijn voor 2007 is inmiddels vastgesteld, waarbij er weinig gaat veranderen.{eb} Start- en finishlocatie blijven dezelfde. De toestemming van het Koninklijk NIOZ is al binnen, dus dat wordt nu voor de 9e keer de gebruikelijke startlocatie pal oost van de veerhaven. En de Sporthal Ons Genoegen is inmiddels gereserveerd voor Tweede Paasdag 9 april 2007. De finish blijft op dezelfde locatie op de wielerbaan bij de Sporthal maar wordt wat handiger en beter ingericht, zodat de drukte overzichtelijker wordt en de nogal chaotische omstandigheden waarin de tijdwaarnemers in 2005 hun werk moesten doen hopelijk worden voorkomen. De officiële vergunningaanvraag (voor het evenement en de route) bij Gemeente, Politie, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap moet nog gebeuren maar van die instanties worden na 8 geslaagde edities geen bijzondere moeilijkheden verwacht bij het verlenen van de toestemmingen.

De drie wedstrijdonderdelen 120 km, 60 km en 4×15 km plus de twee prestatielopen 28 en 32 km blijven alle vijf gehandhaafd. De limieten blijven gelijk aan 2005: de finishers binnen de 7 uur op de 60 km en binnen de 13 uur op de 120 km worden in de officiële uitslag opgenomen, en diegenen die door de bezemauto ingehaald worden en op eigen risico doorlopen naar de eindstreep komen in de uitslag tussen de finishers en het het rijtje ‘dnf’s’ (de gestopten) te staan met de vermelding ‘na sluiting’. Van deze late finishers wordt de eindtijd niet vermeld.
Het wilde idee voor een toelatingseis voor de 60 km is van tafel: debutanten op de ultramarathon kunnen gewoon inschrijven en hoeven niet eerst een 6 uur elders volbracht te hebben. De toelatingseis voor de 120 km is sinds 1997 onveranderd: een 100 km wedstrijdresultaat van de laatste 5 jaar met een eindtijd binnen de 9.30 uur. Oud-finishers op de 120 km {u}wedstrijd{eu} (vanaf 1995) blijven gerechtigd om in te schrijven (ook al heeft men al jaren geen goede 100 km meer gelopen ;-).

Het programma voor 9 april 2007 is als volgt vastgesteld:
{fixed}
{b} Afstand Aantal Start Startplaats Limiet Inschrijving tot 1 maart 2007{eb}

120 km 30 04.30 Den Burg 13 uur 35 euro KNAU/KBAB/DLV etc,
45 euro anderen
60 km 300 10.30 Kon. NIOZ 7 uur 30 euro KNAU/KBAB/DLV etc,
37 euro anderen
28 km 40 10.30 Kon. NIOZ 3 ½ uur 20 euro

4 x 15 km 70 teams 11.30 Kon. NIOZ 6 uur 60 euro KNAU/KBAB/DLV etc,
70 euro andere teams
32 km 20 13.30 Slufterweg 4 uur 20 euro {efixed}
De vermelde aantallen zijn de bruto inschrijvingen. Opgeteld zijn dat samen 670 personen, maar na de nodige afzeggingen staan dan bij elkaar in totaal ongeveer 600 personen aan de verschillende starts. Die 600 lopers totaal is wat de organisatie als het ‘logistieke’ maximum beschouwd dat op de start- en finishlocatie te accommoderen valt. Vergeleken met 2005 zijn de maximum aantallen van de ultra wat verhoogd ten koste van de aantallen lopers die voor de prestatielopen over het eerste deel van 28 km en het tweede deel van 32 km kunnen inschrijven.

De Zestig van Texel 2007 zal ook gaan deelnemen aan de Marathon en Ultra Cup 2007, na eerdere deelnames in 1999-2001-2003-2005. De organisatie is tevens van plan om zowel voor de 120 km als voor de 60 km een IAU Label aan te vragen.

{b}Electronisch pamflet en inschrijving{eb}. Er wordt binnenkort een nieuw, met kleurenfoto’s verlucht pamflet gemaakt dat echter niet meer per post naar alle oud-deelnemers wordt gestuurd maar in plaats daarvan als PDF bestand per E-mail verspreid wordt. De oude inschrijfformulieren vervallen want ook de inschrijfprocedure wordt gemoderniseerd: dat zal blijven gebeuren via de bekende site van AV Texel www.avtexel.net maar niet langer via een Word bestand maar nu electronisch. Op dit moment is Iwan Oprins bezig om het KNAU inschrijf- & uitslagprogramma Wegwed aan te passen aan de behoeften van De Zestig van Texel. Zodra dit klaar is en op de site van AV Texel is geïnstalleerd, zal de inschrijving geopend worden en ook hier op UltraNed worden aangekondigd. Naar verwachting zal dat eind juni zijn.
NB Er is geen handel met vraag en aanbod van startplaatsen mogelijk zoals bijvoorbeeld bij de Berenloop van Terschelling gebruikelijk is. In plaats daarvan kent De Zestig van Texel 2007 wederom de ‘annuleringsverzekering’. Sololopers kunnen, net als in 2005, bij hun inschrijving een extra betaling doen van 3 euro als premie. Bij onverhoopte afmelding vanwege blessures / ziekte / familieomstandigheden krijgt men dan 100% restitutie van het inschrijfgeld.

Niet alles wordt ‘gemoderniseerd’: papieren pamflet & inschrijfformulieren mogen dan verdwijnen, maar het papieren programmablad en uitslagenblad blijven. Ook gaat Texel in 2007 nog steeds niet aan de Chip. Met een betere organisatie van de finish-locatie zijn de problemen die zich in 2005 voordeden bij de eindtijd-registratie te voorkomen. En de startnummerindeling blijft in 2007 nog zo ingewikkeld (volgens velen) als ie de vorige edities was. Toch zijn de verschillende looponderdelen snel aan de kleur op het startnummer te herkennen. In 2007 hebben de startnummers van de ultralopers een groen onderschrift ‘De Zestig van Texel’, de 28 & 32 km lopers een blauw onderschrift, en de estafettelopers een rood onderschrift. En aan het eindcijfer van het startnummer van de ultralopers kan men het onderdeel of de leeftijdscategorie afleiden: de ‘nullen’ zijn de 120 km lopers, en de ‘zessen’ t/m de ‘negens’ zijn de verschillende leeftijdsgroepen bij de 60 km lopers. Wie te zijner tijd de startlijst in het programmablad bestudeerd, zal het ‘systeem’ achter de nummering mogelijk minder lastig gaan vinden dan het op het eerste gezicht lijkt ;-).

{b}Vroegtijdig boeken van accommodatie{eb}. Op dit moment kan men dus nog niet inschrijven voor De Zestig van Texel maar wel kan men natuurlijk al logies voor Pasen 2007 kiezen en boeken. Zo kan men terecht bij de algemene websites: http://www.texel.net (de VVV Texel, met het boekings-systeem gemoderniseerd), en http://www.vakantiestexel.nl/ (van de KLV, oftewel de vereniging van Kleine Logies Verstrekkers op Texel, met eveneens een direct boekingssysteem, voor appartementen, bungalows, kamperen bij de boer, kleine groepsaccommodaties, logies en ontbijt, en stacaravans).
Een overzichtelijke site met alle 25 hotels op Texel is verder http://www.hotelsoptexel.nl

Met een aantal logiesbedrijven heeft De Zestig van Texel een aparte relatie, want zij sponsoren het evenement en/of de Atletiekvereniging Texel, dus die bevelen we hier apart aan!
Allereerst onze hoofdsponsor, {b}Hotel Orangerie Molenbos{eb}, bij De Cocksdorp
http://www.molenbos.nl

Voorts het grote en gevarieerde vakantiecomplex {b}De Krim Texel{eb}, ook bij De Cocksdorp gelegen, met verschillende types bungalows, appartementen, trekkershutten en kampeerplaatsen
http://www.krim.nl en ook http://www.lekkerwegoptexel.nl/

Aan rand van de Staatsbossen De Dennen ligt het {b}Appartementenhotel Bos en Duin{eb}:
http://www.bosenduin-texel.nl/ ‘Bos en Duin’ vormt de uitvalsbasis van alle AVT-lopen in het winterhalfjaar, zoals elke twee weken een crossloopje (8 in totaal) alsmede de 10 Engelse Mijlen in de herfstvakantie en de Open Texelse Crosskampioenschappen in de krokusvakantie.

En vlak bij Den Burg, en tegenover de ingang van de wielerbaan (dus vlak bij de finish van De Zestig van Texel) wordt het nieuwe hostel van {b}Stayokay Texel{eb} geopend in september 2006, met maar liefst 240 bedden verdeeld over 2-persoons tot 6-persoonskamers:
http://www.stayokay.com/
Heel verheugd is de organisatie met het speciale en gevarieerde arrangement dat momenteel in de maak is met de nieuwe Stayokay Texel: naar keuze 1 of 2 of 3 nachten. Dus net zoals vroeger bij het NIOZ logeergebouw de Potvis kan men een bed voor 1 nacht boeken, maar bij de Stayokay is natuurlijk ook een verblijf van 2 of 3 of meer nachten mogelijk! Bovendien is de nieuwe Stayokay behoorlijk luxe met relatief veel tweepersoonskamers. Het arrangementen-pakket voor De Zestig van Texel 2007 zal zowel logies op zespersoonskamers als op tweepersoonskamers omvatten. Binnenkort hoort u hier meer over.

Het is de bedoeling dat op zondag 8 april 2007 de Stayokay ook voor de pasta party benut wordt (voor iedereen toegankelijk) en daar vervolgens ook de voorvertoning van de proefversie van de documentaire over Jan Knippenberg wordt gehouden (eveneens voor iedereen toegankelijk). We hopen tenminste dat het duo Dirk Jan Roeleven en Arjan Kroon dan voldoende ver is met het bewerken van het oude en nieuwe filmmateriaal om ons nieuwsgierigen al wat te kunnen laten zien. Nu is het voor hen ook liefdewerk, dus het kan best zijn dat hun huidige planning wat te optimistisch is. In dat geval gaan we tijdig op zoek naar een spreker voor een aansprekende lezing.

De Berenloop op Terschelling (met marathon en halve marathon) van 5 november 2006 is onlangs in twee dagen volgeboekt dus sommigen maken zich al ongerust dat de inschrijvingen voor De Zestig van Texel 2007 ook in recordtijd de maximale aantallen zullen bereiken. De populatie van lopers die voor een afstand van 60 km geknipt zijn, is echter zoveel kleiner dan voor een marathon dat wij inschatten dat het niet zo ‘beredruk’ wordt. En naar onze ervaring is het gemiddelde individu van de ultra-populatie ook wat laconieker dan de doorsnee-hardloper, en zal dus ook niet zo’n grote vaart gaan lopen om de inschrijving te regelen. Maar wachten tot de laatste week van februari 2007 lijkt ons niet verstandig. Zodra de inschrijving geopend wordt – en tegelijkertijd hopelijk het arrangement van het nieuwe Stayokay Texel hostel bekend is, en hoe dat geboekt kan worden – zal daar hier op UltraNed nog apart melding van worden gemaakt. Graag nog even uw geduld 😉

Martien Baars
(PR De Zestig van Texel) baars provider nioz.nl , telefoon thuis 0222 – 317 716