{i}Helderse Courant, Sport, maandag 22 oktober 2001{ei}
{b}Belg Beckers legt ultraloop op Texel binnen tien uur af{eb}
{i}Van onze verslaggever EDO KOOIMAN{ei}
{b}TEXEL – “Voor mij voorlopig geen strandvakantie meer. Ik heb genoeg zand gezien.” De 39-jarige Belg Paul Beckers had aan de finish van de ultraloop over 120 kilometer, twee keer om Texel, nog genoeg praatjes. De kleine atleet uit Oostmalle won de hardloopwedstrijd net binnen de tien uur. De Zestig van Texel werd een prooi voor Purmerender Veron Lust, die Edward de Ruiter uit Groningen net voor bleef.{eb}
Voor Beckers is het ultralopen een vorm van leven. Want in zijn elfjarige carrière heeft hij inmiddels 350 wedstrijden boven de 100 kilometer gelopen. “Ik ben wel iets gewend, hè.” En hij heeft er voorlopig nog geen genoeg van. Dit jaar won hij de 24-uursloop in Apeldoorn en werd Europees kampioen. Toen liep hij 260 kilometer en eindigde slechts één kilometer voor een Duitser.
Texel vond hij ook enorm zwaar. “Toch veel pijn in de benen. Vooral dat strand, verschrikkelijk veel mul zand. Het leek wel drijfzand. Maar morgen is alles vergeten en kunnen we genieten van de overwinning.”
{b}Beginnersfout{eb}
Beckers liep ogenschijnlijk soepel en verslapte geen moment. Al na zeventien kilometer koos hij samen met Guus Smit het hazenpad. De 37-jarige Hagenaar moest echter na zeventig kilometer noodgedwongen opgeven. “Het laatste uur voor het keerpunt heb ik te weinig gedronken. Een beginnersfout die ik moest bekopen.” Smit, winnaar in 1999, lag toen tweede achter Beckers. “Bij de strandovergang Jan Aijeslag stonden mijn ouders met een auto. Dan is het aanlokkelijk om in te stappen.”
Beckers had veel bewondering voor Smit. “We hebben evenveel talent, alleen moet hij zijn eigen tempo lopen. Hij moet zich niet gek laten maken.” Smit moest in het begin een sanitaire stop maken, waarna Beckers de Hagenaar niet meer heeft gezien. “Ik heb mijn eigen wedstrijd gelopen. Van de overwinning ben ik nooit zeker geweest. Wim Epskamp is ook een beul en die liep achter mij. Wij zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. Maar ik ben blij dat ik deze wedstrijd op mijn naam heb geschreven. Dat doen alleen de toppers, en daar hoor ik nu ook bij.”
De 47-jarige Epskamp uit Hoofddorp, de man achter de winnar, vond vooral het strand ‘verschrikkelijk’. “Ik wilde me op het strand niet forceren, anders kon ik bij De Koog na ongeveer 85 kilometer wel uitstappen. Ik heb bewust rustig aangedaan om aan het eind weer het tempo op te pakken. De laatste dertig kilometer langs de dijk probeerde ik in mijn ritme te komen. En dat ging goed.”
Volgens Epskamp is de Belg regelmatig een maatje te groot voor hem. “Ik weet dat hij boven de honderd een klasse apart is, dat heeft hij nu ook bewezen. Maar ik gun het hem, die gek.” Wim Epskamp finishte twaalf minuten na de winnaar.
{b}Zestig kilometer{eb}
De loop over zestig kilometer was een duel tussen Lust en De Ruiter. Beide lopers, de nummer twee van 1999 en de winnaar van 1997, namen na het startsignaal de koppositie. Het gat achter hen was onoverbrugbaar.
De strijd werd in de laatste twee kilometer beslist. De Ruiter kon de demarrage van Lust bij Oudeschild niet beantwoorden. “Het wilde gewoon niet”, hijgde hij na afloop. “De laatste twee kilometer kreeg ik kramp. Ik kon niet meer aanzetten en wilde me niet forceren. Hij heeft met recht gewonnen.”
{b}Uitslagen Zestig van Texel{eb}
{b}120 kilometer:{eb} 1. Paul Beckers (Oostmalle) 9.49.48 uur, 2. Wim Epskamp (Hoofddorp) 10.01.36, 3. Karl Graf (D) 10.31.08.
{b}Vrouwen 60 kilometer:{eb} 1. Prisca Vis (Noordwijk 5.37.35 uur, 2. Irene van Wijk (Amsterdam) 5.50.17, 3. Letteke Broekman (Waddinxveen) 6.16.08.
{b}Mannen 60 kilometer:{eb} 1. Veron Lust (Purmerend) 4.10.46, Edward de Ruiter (Groningen) 4.11.06, Rut Zoutman (Naaldwijk) 4.27.07.
{b}Texelaar voorin zonder ervaring{eb}
Texel – Ondanks het feit dat hij nog nooit een marathon heeft gelopen, heeft de 31-jarige Erik van der Velden uit Den Burg een uitstekende prestatie geleverd. De Texelaar eindigde gisteren in de Zestig van Texel knap als tiende. In het begin van de race lag de lange hardloper op een gedeelde vijfde positie. Maar onderweg moest hij noodgedwongen schoeisel verwisselen. “Bij De Koog ging ik door mijn schoenen heen, waarna ik deze in De Nederlanden moest verwisselen. Even later kreeg ik kramp in mijn zij, toen moest ik het ook even rustig aan doen” aldus Van der Velde.
Van der Velden verspeelde veel plekken, maar vocht zich in het laatste deel weer sterk terug. “In De Cocksdorp heb ik opnieuw andere schoenen en een andere broek aangetrokken. Daarmee heb ik het gehaald.” De Texelaar heeft dit jaar pas duizend kilometer in de benen. “Dit is uniek voor mij. Het is zwaar, omdat ik als steward vlieg. En ik heb twee kinderen thuis. Er is dus weinig tijd om te trainen.”
{b}Texels duo loopt ruim zestien uur{eb}
Texel – Ze waren in het donker gestart en ze finishten ook in het donker. Het Texelse duo bestaande uit André Schoo en Mariska Koenders deed iets langer dan zestien uur over de ultraloop over 120 kilometer. Schoo zag zondagavond na aankomst nog zo’n avontuur wel zitten: “Maar dan moet ik wel iets vaker hebben getraind. De omstandigheden zaten ook niet mee. Twee keer hoog water, dan loop je het net mis. Maar ik heb vandaag weer een hele hoop geleerd.”
Voor Koenders was gisteren de laatste keer. “Dit doe ik nooit meer”, zei ze naderhand. “Ik heb overwogen om halverwege uit te stappen. Het voelde ook absoluut niet goed. Mijn man Ronno stond met de auto langs de kant. Ik hoopte dat hij nog zei dat ik in kon stappen. Maar niets hoor.” Koenders vond het erg zwaar: “Je loopt stukje voor stukje. Als je gaat denken hoeveel je nog moet, dan wordt het moeilijk. Ik zal blij zijn als ik straks in mijn bed lig.”
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
{i}{b}Nawoord Martien Baars.{eb}{ei} Het toelaten van Texelaars tot de 120 kilometer als bijzondere categorie is na 2001 niet meer herhaald. In de evaluatie van dit onderdeel besloot de organisatie dat het bij een eenmalige gebeurtenis zou moeten blijven.
Voorjaar 2001 werd Nederland door Mond- en Klauwzeer (MKZ) geteisterd. Veel hardloopwedstrijden werden uitgesteld of zelfs helemaal afgelast. Tot die laatsten behoorde bijvoorbeeld de Paaspolderloop in Vleuten-De Meern die op Tweede Paasdag 2001 ook de tweede editie van de Leidsche Rijn Marathon zou omvatten. Sommige ultralopen met een relatief kort parcours konden volstaan met aanpassingen (zoals Stein 6 uur) maar de ultralopen met lange parcoursen waren goed de klos. De Zestig van Texel werd verschoven van 16 april naar 21 oktober (tegelijk met de Marathon van Amsterdam), en bijvoorbeeld de Eemmeerloop van 50 km werd verschoven van 19 mei naar 29 september. De Friese Elfsteden Ultraloop op 8/9 juni 2001, de eerste 1-daagse wedstrijd over het parcours van de Friese Elfsteden Estafette, ging helemaal niet door (https://www.ultraned.org/n_item/f494.php ) en de première van die superlange loop werd een jaar uitgesteld naar 7/8 juni 2002. (Weet u nog het podium? *)
Voor de organisatie van De Zestig van Texel werd het jaar met de MKZ een ‘tropenjaar’. UltraNed was toen twee jaar in de lucht en werd intensief ‘gebruikt’ om snel de laatste stand van zaken aan ultralopen Nederland door te geven. Op 28 feb. 2001 was er nog een uitgebreid bericht verschenen met o.a. de melding dat de overkomst van twee Tarahumara Indianen naar De 120 van Texel toch maar afgeblazen was https://www.ultraned.org/n_item/f391_2001_02.php en amper 4 weken later moest het droeve bericht gepubliceerd worden dat de Gemeente Texel ten stelligste adviseerde om De Zestig niet door te laten gaan https://www.ultraned.org/n_item/f466_2001_03.php
Al 3 dagen later hadden we een prachtig alternatief voor Tweede Paasdag 16 april: de Zes Uren van Texel https://www.ultraned.org/n_item/f470_2001_03.php Dankzij de bereidwillige adviezen en praktische hulp van de ervaren Ton Smeets en Wilma Pauptit werd die 6 uur een groot succes en was er een compleet Belgisch podium: 1. Lucien Taelman 86.037 km, 2. Paul Beckers 84.886 km, 3. Emiel Dierckx 81.207 km (zie https://www.ultraned.org/n_item/f509_2001_04.php)
Al met al is het is alweer 6 jaar geleden, dus voor de lopers die korter aan de ultra doen, wellicht toch weer interessant om zich te realiseren dat er ook obstakels ‘van bovenaf’ de weg naar Texel kunnen bemoeilijken. Zie hoe Irene van Wijk dat beschreef in haar ‘Lange mars’ van Texel 2001: https://www.ultraned.org/n_item/f1243.php
*) Friese Elfsteden Ultraloop 7/8 juni 2002: 1. Wim Epskamp 18.42.22, 2. Ron Teunisse 21.25.21, 3. Tom Hendriks 23.17.10. Er gingen 9 lopers plus 1 loopster van start in de wedstrijd (start 19.00, limiet 27 uur) en daarvan finishten er maar liefst 7 want 4. werd Lex de Boer 23.49.33, 5. Feike van Driesum 26.00.56, 6. Cor Westhuis 26.01.17, en 7. een gelukkige Henk Noor 26.30.12. Vier uur eerder op die vrijdag, om 15.00, waren er ook 3 prestatielopers gestart, waarvan alleen Sjoerd Slaaf de tocht volbracht (in een keurige 23.09.33).
Een jaar later gingen er 3 lopers en 2 loopsters van start op vrijdag 13 juni 2003, en was Ron Bakker de enige die wist te finishen (in 25.38), zie zijn mooie winnaarsfoto op https://www.ultraned.org/n_item/f1614_2003_06.php
Het zou vooreerst bij die twee wedstrijd-edities blijven, want na 2003 stopte de Friese Elfsteden Estafette van SV Friesland door het wegvallen van de hoofdsponsor. In 2005 stond de Ultraloop toch weer op de wedstrijdkalender maar werd vervolgens weer afgeblazen toen er lang geen 10 deelnemers bleken te zijn. Daarmee leek het houden van een Friese Elfsteden Ultraloop ‘definitief’ van de baan. Wel gingen in 2005 nog drie ultralopers privé op avontuur, voorzien van de routebeschrijvingen van de organisatie, omdat ze zich fysiek en psychisch al helemaal op de lange tocht hadden voorbereid. Adrie van Dijk kwam als eerste binnen, na 26.36: https://www.ultraned.org/v_item/f2902.php.
Nu is er echter weer een nieuw initiatief uit Leens, waarschijnlijk geen echte KNAU-wedstrijd maar als deze nieuwe poging gaat slagen, zou het die status in de toekomst best weer kunnen krijgen. Zie voor de belangstellenden van de editie 2007 (op 26/27 mei of op 23/24 juni?) :