Van Berg tot Berg Race 1991

Zo kort voor de World’s Fastest Six Hours Run in Stein 4 maart a.s., is hier een glimp van wellicht de allereerste Zes Uren op Nederlandse bodem: heen en weer tussen de Grebbeberg en de Wageningse Berg.

{i}Runners juli/augustus 1991, p. 23{ei}

{b}Nog meer kleuren in de Berg tot Berg{eb}

{i}Jan Moerman{ei}

{b}Zelden zullen twee marathonlopers zowel letterlijk als figuurlijk zo lang gebroederlijk naast elkaar aan kop gelopen hebben in een marathon als de Polen Jerzy en Zbigniew Siemaszko in de Berg-tot-Berg-loop.{eb} Zo langzamerhand zijn de twee broers goede bekenden geworden in de Nederlandse ‘B”-wedstrijden. Vorig jaar liepen zij zich in de prijzen in onder meer de Berg-tot-Berg-marathon en de Hanze-marathon.

Al snel na het startschot op de Grebbeberg werd duidelijk dat er ook ditmaal geen tegenstand van betekenis was. De ‘strijd’ aan de kop leek een gemoedelijke gezamenlijke duurloop te worden. Pas in de laatste kilometer, in de stijging naar het Dierenpark Ouwehands op de top van de Grebbeberg, werd beslist wie van de twee met de eer kon gaan strijken. Daarvoor waren de Polen hooguit af en toe bij een sponspost van elkaars zijde geweken. De geschiedenis herhaalde zich dus. Het ‘déjà vu’ op de Grebbeberg kwam wat gezapig over, maar de winnende tijd loog er niet om. Die 2.25.40 van Zbigniew moet een signaal zijn voor de snellere Nederlandse lopers die tot dusver de neus ophaalden voor de ‘zware’ marathon in de Berg-tot-Berg-lopen.

Eerste Nederlander werd de Vughtse ultraloper Wim Akkermans. Die pakte deze marathon als ’training’ mee voor de 100 km van Torhout. De week na de ‘Berg-tot-Berg’ wilde hij ook nog aan de Eemmeer-loop deelnemen, de ronde van 50 km vanuit Spakenburg langs de oude Zuiderzeekust en door de Flevopolders. Akkermans was met zijn 2.33 best tevreden. Belangrijker was dat hij de week erop in staat zou zijn de klus opnieuw te klaren, plus dat achttal extra kilometertjes.

{b}Drempelverlaging{eb}
In de opzet van het evenement voerde de organisatie opnieuw enkele veranderingen in. Allereerst werd het palet dat zo karakteristiek is voor dit gebeuren nog kleurrijker. Het assortiment aan wat buitenissige afstanden werd met twee items uitgebreid, elk met bijbehorende kleur t-shirt. Onder het motto ‘voor elk wat wils’ vond er zowel uitbreiding plaats ‘naar beneden’ als ‘naar boven’: er werd zowel een kortere als een langere optie aan het pakket toegevoegd. Nieuw was allereerst een loop over 7,1 km, waarvan de deelnemers te herkennen waren aan een t-shirt in een nieuwe tint, zacht lila, die opviel tussen het rood, kobalt, wit, grijs, geel en groen.
Die ‘Korte Bergloop’ is de route die in het voorjaar ook wordt afgelegd in de sfeervolle ‘Bergrace by Night’. {i}’Dit onderdeel is een drempelverlaging’{ei}, meent de organisatie. {i}’Voor vele trimmers is tien kilometer al net iets te veel. Iedereen die lopen leuk vindt en de kick aan de finish wil voelen, kan nu zonder problemen meedoen.’{ei}

‘Naar boven’ was er een heuse ‘ultra’ in de vorm van een tijdloop over zes uur. De deelnemers daaraan zouden Akkermans op het heen-en-weer-traject meermaals tegenkomen, maar het tempo waarin hun collega de marathon liep was voor het groepje gelijkgezinden te gortig. De zes uur-lopers waren best te spreken over de ‘try-out’: {i}’Een prima training voor de 100 kilometer.’{ei} Juist in de ‘BTB’ met zijn heen-en-weer-traject kan de daarbij belangrijke verzorging optimaal plaatsvinden.

{b}Initiatief{eb}
Het ‘hoofdnummer’, de 11,9 km-loop van Wageningen naar Rhenen waaraan het multi-evenement zijn naam ontleent, bracht meer leven in de brouwerij dan de marathon. Toch meldde zich bij de mannen de winnaar van vorig jaar, de Hongaar Ferenc Sagi, als eerste aan de finish. De strijd ging tussen hem en de plaatselijke favoriet Henk Gommer. Ditmaal had de Hongaar eens niet anderen het kopwerk laten doen. Na zijn optreden vorig jaar in de Apeldoornse mini-marathon en de loop tussen Wageningen en Rhenen had hij de reputatie gekregen ‘nooit’ kopwerk te doen. Gommer had al kort na de start een ontsnapping geforceerd, maar hij was vervolgens weer teruggekeerd in de kopgroep. Daarna was het tot zijn verbazing juist Sagi die het initiatief nam. {i}’Hij leek vol zelfvertrouwen’{ei}, merkte Gommer op. Dat vertrouwen in zijn kunnen zou blijken uit zijn zege, maar ook uit de vraag van diens trainer Andras Fancsali bij de finish. {i}’Is er morgen misschien nog ergens een interessante loop waar Sagi kan starten?’{ei}. Er moest kennelijk meer rendement uit het reisje worden gehaald.

Bij de vrouwen pakte Anne van Schuppen van The Hague Road Runners de overwinning. De nationale ‘vice-kampioene’ op de marathon toonde haar vorm kort voor haar vertrek naar de Verenigde Staten voor een trainingsstage en een serie wedstrijden. Frappant was de geringe achterstand van de Limburgse Marlie Marutiak. Zij had Van Schuppen de hele tijd in zicht en meende achteraf met een nog kleinere achterstand te hebben kunnen finishen. Als zij maar geweten had dat dat bord ‘1’ sloeg op het ingaan van de laatste kilometer. Beide vrouwen zullen in september overigens deelnemen aan de marathon van Berlijn.

Derde nieuwtje was de plaatsing van kilometerborden langs het parcours, natuurlijk voorzien van de bij elk onderdeel behorende kleurcode. Met de veelheid aan mogelijkheden werd het daar zo langzamerhand wel tijd voor, maar uit het relaas van Marutiak bleek een en ander nog onvoldoende duidelijk. Behalve die aankleding werd ook de ‘logistiek; middels een kleine maatregel verbeterd. Vorig jaar hadden deelnemers zich erover beklaagd dat wie bij de finish ‘gewoon’ helder water wilde drinken van de kraan weg weggejaagd. Water was er immers om de siroop voor de sportdrank aan te lengen. De organisatie had zich de mede in {i}Runners{ei} geuite kritiek aangetrokken. Ze zorgde zelfs voor meerdere kranen, waaraan liefhebbers zich onbeperkt ‘niet-isotoon’ konden laven.
– – – – – – – –

{b}{i}Herhaalde oproep van Martien Baars{ei}{eb}. Een maand geleden, aan het eind van het verhaal over de Berg tot Berg 1993, deed ik hier op UN melding van het feit dat er in 1991 al een ultra-onderdeel bij de B-tot-B was geweest, maar dat de uitslag van deze 6 uur ontbrak. Helaas, nog niemand heeft gereageerd dus bij deze een hernieuwde oproep naar de uitslag van 1991: {i}Wie gaat eens speuren in Atletiek Wereld of De Veteraan van 1991 (beiden niet in mijn bezit) om te kijken of daar meer in staat?{ei} (reacties graag naar baars provider nioz.nl )
Het gaat waarschijnlijk om het juni-nummer (of het juli-nummer) van die tijdschriften want de Berg-tot-Berg-Lopen van 1992 en 1993 vonden half mei plaats (die van 1994 was verschoven naar 11 juni).

Het stukje over de 69,6 km ultra van de Van Berg tot Berg Race van 1992 (met de uitslag):
https://www.ultraned.org/../n_item/f3432_2006_08.php
Het stukje over de 69,9 km van de Van Berg tot Berg Race van 1993 is te vinden onder
https://www.ultraned.org/n_item/f3620_2007_01.php
En idemdito dat van de 58 km van de Van Berg tot Berg Race van 1994:
https://www.ultraned.org/n_item/f3575_2006_12.php