Van Marathon naar Athene, 8 november 2009
Eerst en stukje historie/geschiedenis, de oorsprong van de marathon ligt bijna 2500 jaar terug. Namelijk in het jaar 490 v.Chr., toen de Griekse soldaat Phidippides ( de boodschapper, een snelle jongen) van Marathon naar Athene gesneld zou zijn om het nieuws van de overwinning van de Atheners (onder leiding van generaal Miltiades) op de veel sterkere Perzen te melden. Dat gebeurde toen Darius koning was over de Meden en de Perzen. Pheidippides legde echter de afstand tussen Athene en Sparta af om hulp te vragen aan de Spartanen. Toen deze weigerden liep de bode terug naar Athene en in een ruk naar Marathon, ongeveer 41 km. Bij de uiteindelijke overwinning liep hij terug naar Athene.
De geschiedenis vermeldt wel dat deze laatste tocht, van Marathon naar Athene (eerste marathon) een dodelijke afloop had: na het uitbrengen van de woorden “Verheug u, wij hebben gewonnen!” (Nenikekamen) in het centrum van Athene, en zakte ter plekke in elkaar en stierf, hij bleek een zonnesteek / uitdroging te hebben opgelopen. Over de waarheid van dit verhaal valt nog te twisten, een aantal historici beweert dat deze marathon nooit gelopen is.
De officiële afstand van de marathon zoals die tot heden geldt, werd voor het eerst gelopen bij de derde Olympische Spelen, die van 1908 in Londen. Toen werd de oorspronkelijke afstand van 25 mijl verlengd naar 26 mijl, dit om louter organisatorische redenen ten gevolge van een verzoek van het Britse koningshuis. De afstand kwam enigszins overeen met die van de eerste Griekse marathon: 42 km en 195 meter, de afstand tussen de meet op het terrein voor Windsor Castle tot de finishlijn die precies voor de Koninklijke tribune in het White City Stadion in West- Londen was uitgezet. Op de volgende Olympische Spelen werd er echter weer een andere afstand gelopen, en pas 12 jaar later werd internationaal definitief vastgelegd dat de marathon over 42 km en 195 meter verlopen zou moeten worden.
Wij liepen al een paar jaar rond met de gedachten dat ook maar eens te doen, het enige wat wij niet wilden was het loodje leggen op de finish. Wij zijn op vrijdag 6 november vertrokken om 5.30 uur uit Heerenveen als vier leden van AV Heerenveen, 2 marathon lopers en 2 wandel sportleden, (tevens onze vaste supporters): Jacob & Nelly Visser uit Heerenveen en Wietze & Alie Jonker uit Luxwoude.
De reis verliep spoedig, instappen op Schiphol met overstap in Zurich en aankomst in ons mooie hotel in Athene om +/- 18.00 uur.
De dag voor de Marathon een goede buffer gelegd om goed te kunnen lopen (eten en drinken bij de Griek en veel pindakaas) en goed uit rusten in ons klasse hotel, voor de grote dag. Ons onderdak en verzorging was prima. Op de grote dag vroeg uit de veren, goed eten en drinken, wij vertrokken met bussen tussen 6.00 en 7.00 uur richting Marathon, wij reden daarbij over de route die wij moesten afleggen in tegen gestelde richting, het zag er pittig uit.
Om 7.00 uur werd het parcours al verkeervrij gemaakt. Wij konden onze kleren bij de start afgeven om ze na de Finish in het Panathinaikon Stadion te Athene weer in ontvangst te nemen. Voor iedere kleur startnummer was een apart startvak aanwezig, wij stonden in vak 2.
Wij starten om 9.00 uur (met kippenvel, heel veel kippenvel) in Marathon, een stad aan de oostkust. Het parcours was gelijk aan de marathon van de Olympische Spelen van 2004 en eindigde in het Panathinaikon Stadion. Een paar jaar terug heeft deze marathon een zilveren label gekregen van de (IAAF) Internationale Amateur Atletiek, voor de hoge normen die de organisatie stelt, en ook handhaaft.
Na de start waren een paar honderd meter glooiend, daar na +/- 4 km bergafwaarts, en in een boog rond het oorlogsmonument (Marathon Tomb) voor degenen die vochten in de Slag bij Marathon 2500 jaar geleden. Dan tot +/- de 10e km was het parcours redelijk vlak, van 11 naar 17 km gaat het steeds omhoog, een pittig stukje, dan volgt een steile afdaling waardoor je tenen voor in de schoenen drukten. Vanaf het stadje Rafina Junction gaat het weer stevig omhoog, het moeilijkste deel zat halverwege (20 a 21 km). Wij passeren de stad Pikermi, dan weer naar beneden en weer de berg op, dan door de stad Pallini (27 km) met een steile klim. Toen gingen wij op naar Gerakas, een moeilijk stukje, dat gaat door tot Agia Paraskevi (31 km). Vervolgens een steile klim, echt beulswerk, dit hakte er best in, op naar Stavros Junction, gevolgd door een steile afdaling naar Agia Paraskevi Square. Daarna ging het geleidelijk glooiend naar beneden, en over de Mesogeion Avenue en door Halandri en Cholargos op naar de finish.
Onderweg perfecte verzorging, elke 2,5 km water, elke 5 km sportdrank en sponzen, vanaf 15 km ook bananen en vanaf 30 en 35 km ook cola en energiegel, plus overal veel aanmoedigingen.
Op 37 km passeren wij het Ministerie van Nationale Defensie in de afdaling naar Katechaki Juncton, dit was een mooi karakteristiek stukje. Op 38 km liepen wij over de Michalakopoulou langs veel hotels en het ziekenhuis, op naar het kruispunt Kiffisia & Alexandras Avenue. Over dit kruispunt moeten wij aan de linker zijde van de Vas. Sofias Avenue blijven lopen, langs het complex van de Amerikaanse ambassade, Athens Music Hall en het mooie park van de vrijheid. Na het Syntagma plein liepen wij de Hrodou Attikou straat in en zien in de verte het mooie Panathinaikon Stadion liggen. Er was steeds luid applaus langs de kant van het parcours, maar het werd waanzinnig bij de binnenkomst van het stadion. Eén grote marmeren massa, muziek, vreugde. Hier liepen de grootste atleten ook, ging er door onze hoofden. De finish was nog 150 meter ver weg, en toen breed lachend over de streep, en op naar onze eigen supporters.
Jacob Visser kwam binnen in 3.55.44 uur en Wietze Jonker in 4.04.56 uur, respectievelijk als 9de en 77ste in hun leeftijdklasse. Er zijn in totaal 3853 lopers gefinisht.
Met een medaille om de nek terug voor het heerlijke douchen en nog een paar dagen nagenieten in Athene.
Het klimaat in Griekenland kan sterk schommelen, dit verschilt per jaargetijde: in november is de gemiddelde dagtemperatuur 19 en de nachttemperatuur 12 graden Celcius. Overdag zijn er echter uitschieters geweest tot 35 graden. Tijdens de start was het regen bij 16 graden, later werd het droog en steeg het kwik naar om en nabij de 26 graden, met een luchtvochtigheid van 92…
Wij hebben deze dagen genoten van de Metropool Athene, eten, drinken en een stadstour, en uiteraard met Gyros en Mytos (resp. varkensvlees van het spies en bier). Het openbaar vervoer was gratis voor de buitenlandse deelnemers. We kwamen gezond weer thuis om 00.00 uur op woensdag 11 november.
“Nenikekamen” (gelukkig overleefden we dit alle twee (allemaal))
Jacob Visser en Wietze Jonker / Heerenveen en Luxwoude
(jacobennelly