Hele en halve JKM 2010

Verslag van de hele en halve JKM van 2010, een hele bijzondere wedstrijd.

De JKM is een memorialloop ter nagedachtenis van Jan Knippenberg. Tegenwoordig weet iedereen wie Jan Knippenberg is. Dat was vroeger wel anders, toen het ultralopen nog in de kinderschoenen stond en internet niet bestond. Ik heb 1 keer de eer gehad om in een wedstrijd te starten waarin ook Jan Knippenberg meeliep. Alleen ik wist toen niet wie Jan Knippenberg was en wat hem zo bijzonder maakte. In een gemiddelde krant werd begin/midden tachtiger jaren geen aandacht aan ultralopen besteed en het hele hardlopen moest nog een rage worden. In die tijd moest je alles maar zelf uit zien te vinden, want informatie over training en voeding was er niet of nauwelijks. Voor Jan Knippenberg die eerder begon met hardlopen gold dat nog sterker. In een interview vertelt Wim Verhoorn over dit pionierswerk http://www.janknippenbergmemorial.nl/Nieuws.php (of een directe link: http://www.westlandvideo.nl/journaal.php?m=eUz3CLpM4wJdBgU9&s=1 ) Wat dat betreft heeft de huidige generatie ultralopers het maar makkelijk. Alle informatie is met een paar muisklikken te vinden. Voor de start van de JKM kom ik Wim Verhoorn ook tegen. Hij wordt me voorgesteld als Wim door Mikel Knippenberg, de zoon van Jan. Na een tijdje dringt het pas tot me door dat dit dé Wim Verhoorn is, de man die betrokken is geweest bij veel van de successen van Jan Knippenberg. Voor mij een bijzondere ontmoeting en het zal niet de enige blijken. In het aangehaalde interview is niet alleen Wim Verhoorn aanwezig, maar vertelt Mikel Knippenberg over zijn vader. Er is ook veel historisch filmmateriaal te zien. Echt een aanrader om eens rustig te bekijken.

Ik zal de JKM volgen als ‘verslaggever’ van Ultraned in het goede gezelschap van organisator Hermy Heymann. Omdat het mijn eigen ervaring als loper is, dat je andere lopers niet teveel moet lastig vallen zo kort voor de start hou ik me voor de start van de JKM wat op de achtergrond. Maar ik maak hier en daar toch maar eens een praatje. Meest opmerkelijk vind ik de opmerking van Henk Doorten die de JKM loopt als voorbereiding op de 24 uur van Steenbergen waar hij de B-limiet wil lopen (220+). Bij de briefing van Hermy is het opvallend stil, de 19 deelnemers luisteren goed. Op de lijst stonden 21 lopers, maar Mik Borsten heeft wegens ziekte moeten afhaken en de Duitser Carsen Mattejiet is niet komen opdagen.

Om kwart voor tien lopen we naar de atletiekbaan, waar om 10 uur het startschot klinkt. Er wordt rustig gestart, voor de eerste 21 km over het asfalt. De lopers worden door fietsers tot het strand bij Hoek van Holland begeleid. Naast de 19 sololopers doen er 5 estafetteteams mee. Bij Hoek van Holland zitten de eerste 21 km met asfalt erop en draaien de lopers het strand op. Hier heeft een kwartet lopers Wouter Hamelinck, Olivier Jacques, Pat Leysen en Geert Stynen een voorsprong genomen op de rest van het veld. Ze komen door in 1.50 en zitten daarmee op het schema van 11 per/uur wat naar een eindtijd van 14.25 leidt. Ernst Daniel volgt op 2 minuten, Dik Jagersma op ruim 8 minuten en Rut Zoutman op 10 minuten. Op een achterstand van 15/17 minuten komen de andere lopers langs, terwijl Ria Buiten staartloopster is met 20 minuten achterstand. In afwachting op de lopers ben ik zelf het strand opgelopen en dat is wel even wennen. Het is mooi, maar ook een hele omschakeling. Dat zal het ook voor de lopers zijn. Ik bel Martien Baars de doorkomst door, die hij op Ultraned zet zodat het thuisfront de wedstrijd kan volgen. Daarna rijden we door naar Scheveningen.

In Scheveningen op 36 km zijn we heel ruim op tijd aanwezig, dus ik heb de tijd om een stuk langs zee te lopen. In mijn vroege jeugd ben ik veel op dit strand geweest, want we woonden hier vlakbij. Het is een mooie nacht, meest droog en de lopers hebben een lekker meewindje. Het zand is hard, maar je kan niet langs de vloedlijn lopen want dan tref je regelmatig muien. Maar ook verder op het strand loopt het lekker. In de verte zijn de lampen zichtbaar van de auto’s die de loop over het strand begeleiden. De lopers hebben allemaal een hoofdlampje, maar hebben die vaak uit, want je kan je beter oriënteren als je je hoofdlamp uit hebt. De eerste lopers die arriveren zijn natuurlijk de estafetteteams, waarbij de OSG Hogeberg voorop ligt. Dit team heeft 17 jonge lopers/loopsters die elkaar wat vaker afwisselen dan bij de andere teams. Zij zullen de loop dan ook als eerste beeindigen in een tijd van 12.53.40. Dat betekent dat zij gemiddeld ongeveer 12,5 per uur hebben gelopen. De eerste sololoper die uit het donker opduikt is Olivier Jacques na 3.06 uur. Hij wordt gevolgd door Pat Leysen op 4 minuten en Geert Stynen en Wouter Hamelinck op 5 minuten. Daarna is het wel even stil voordat Ernst Daniël komt met een achterstand van 18 minuten. Dik Jagersma ligt zesde met 25 minuten achterstand. Vijf minuten daarachter komen Prisca Vis, Henk Doorten, Johan Bogaert, Wim Douw en Rut Zoutman langs. Piet Abma zit daar vlak achter. De verschillen tussen de koplopers en de anderen zijn op het strand groot geworden. Achteraan lopen Henk Geilen en John Bouwens met 3.50 en Ria Buiten daar weer 3 minuten achter. Ria is op het strand gevallen doordat ze in een kuil liep.

Wij gaan snel door naar de volgende verzorgingspost in Katwijk aan zee op 51 km. Olivier Jaques heeft hier duidelijker afstand genomen en komt na 4.34 door, nog steeds keurig op het 11 per uur schema. Geert Stynen is nu tweede op 8 minuten op korte afstand gevolgd door Pat Leysen. Wouter Hamelinck komt als vierde binnen op 15 minuten, maar het gaat duidelijk niet lekker met hem. Ernst Daniël ligt nog steeds vijfde maar zag zijn achterstand verdubbeld tot 36 minuten. Dan komen er in korte tijd vijf lopers langs met een achterstand van ruim 40 minuten: Johan Bogaert, Henk Doorten, Wim Douw, Dik Jagersma en Rut Zoutman. Prisca Vis is in dit deel wat terugvallen en komt met een achterstand van bijna 1 uur langs. In de staart volgen Ferry van der Ent, Nitish Zuidema en Luc de Jaeger met een achterstand van bijna 1 uur en 10 minuten. Staartloopster is nog steeds Ria Buiten. Heel jammer is dat er op deze post op 51 km al 4 lopers zijn die uitvallen: Piet Abma, John Bouwens, Arie Froberg en Henk Geilen. Henk Geilen schreef een verslag voor Ultraned waarin hij een analyse geeft en voor Arie Froberg verwijs ik graag naar zijn weblog: http://www.marathonarie.web-log.nl/ Daar sta je dan om 4 uur ’s nachts op het strand in Katwijk en ligt je droom om de JKM uit te lopen in duigen…

Omdat de kop- en staart lopers ver uit elkaar liggen besluiten we om de volgende post over te slaan en meteen naar Zandvoort te rijden. In het nog donkere Zandvoort kunnen we de post echter niet vinden want die staat op een andere plaats. Na een klein half uur hebben we de post gevonden, maar is het al zo laat dat Hermy besluit om naar de vaste post in IJmuiden te gaan. Ik bedenk mij nog net op tijd dat ik om 5 uur ’s ochtends Martien wakker zou bellen om hem de stand van zaken door te geven die hij dan op Ultraned zet.

In IJmuiden is de verzorgingspost binnen in een timmerfabriek. De lopers kunnen er zich omkleden, zich laten masseren en even rustig zitten. Olivier Jacques komt na 7.39 langs waarmee hij nog steeds op een schema van 11 per uur zit. Het verschil met de nummer 2 Geert Stynen is inmiddels aardig opgelopen, want Geert heeft een achterstand van 23 minuten. Pat Leysen ligt derde op 34 minuten. Wouter Hamelinck is voor IJmuiden uitgestapt. Bij de passage van Scheveningen die hij nog samen met Geert Stynen liep voelde hij zijn quadriceps volledig verzuren. Na Katwijk moest hij het tempo behoorlijk laten zakken en moest zelfs naar wandeltempo terug. Omdat hij zo de limiet niet zou gaan halen is Wouter op ca 60 km gestopt en is met een van de rupsvoertuigen die de loop over het strand volgen meegelift naar IJmuiden. Met het uitstappen van Wouter lijkt het podium voor de JKM duidelijk, want de nummers 4-6 hebben een grote achterstand. Dik Jagersma, Johan Bogaert en Wim Douw komen ongeveer gelijk binnen met een tijd van 8.50-52. Op de vaste post nemen veel lopers ruim de tijd voor een goede verzorging. De vertrektijden liggen wel 5-10 minuten na de aankomsttijden. Nitish Zuidema laat zich zelfs masseren en vertrekt ongeveer 35 minuten nadat hij binnenkwam. De nummers 7 en 8 zijn Henk Doorten en Rut Zoutman die op 9.03 binnenkomen, met vlak daarachter Ernst Daniël in 9.08. Met de tijd die ze voor hun verzorging nemen koersen deze lopers op een eindtijd van ca 17.15/25 uur. Prisca Vis komt als nummer 10 binnen na 9.21 uur, voor Nitish Zuidema (9.46) en Luc de Jaeger (9.49). Het laatste stuk strand was voor de staartlopers wat zwaarder lopen met veel schelpen. Op de vaste post zijn er weer 2 uitvallers te noteren, namelijk Ferry van der Ent en Ria Buiten. Ria komt binnen na 10.07 en kan nog door, maar besluit uiteindelijk toch te stoppen. Dat betekent dat er nog 12 lopers in de race zijn.

De vaste post is ook de startplek van de halve JKM, waar 43 lopers aan de start staan. Voor mij veel bekende gezichten. Het is goed dat dit jaar ook weer de halve JKM op het programma staat. En ook die halve JKM is geen gemakkelijke opgave, het blijft wel 50 mijl over zwaar terrein. De halve JKM wordt weggeschoten door Ron Teunisse, een ultraloper die zijn sporen meer dan verdiend heeft en ook een goede vriend was van Jan Knippenberg. Wij zijn tot na de start van de halve JKM gebleven en gaan nu op weg naar Egmond om daar de kop van de wedstrijd niet te missen. Bij het sluizencomplex krijgen we een telefoontje dat er op de vaste post een loper in een slaapzak ligt te slapen. Dat blijkt Wouter te zijn die natuurlijk mee moet naar Den Helder. In no time is er vervoer voor hem geregeld. Het is verbazingwekkend hoe doeltreffend zo’n organisatie als de Marine werkt!

In Egmond op 120 km komt Olivier Jacques na 11.15 uur voorbij. Hij verliest op het schema van 11 per uur. Het strand, zeker het stuk voor Egmond, ligt er nu heel zwaar bij iets waar de voorste lopers allemaal last van hebben. Geert Stynen komt als tweede langs met een achterstand van 23 minuten, terwijl Pat Leysen op 45 minuten ligt. Pat belt even met zijn thuisfront en vertrekt dan met de nodige fourage weer naar de volgende post. Dik Jagersma, Johan Bogaert en Henk Doorten komen vlak na elkaar binnen op bijna anderhalf uur achterstand op Jacques. Henk vertrekt bijna meteen weer en pakt de vierde positie. Dik vertelt last van zijn knie te hebben en geeft aan de laatste 41 km het rustig aan te doen. De nummer 7 die binnenkomt is Wim Douw na 13.02 uur. Wim stopt. Ik doe nog een zinloze poging om hem over te halen door te gaan. Excuses daarvoor Wim, het was goed bedoeld. Ondanks dat Wim hier stopt levert hij wel een knappe prestatie met een 120 km in 13.02. Na 13.14 komt Prisca Vis langs die verrassend fris oogt. Tien minuten later komt Ernst Daniël binnen en daar weer tien minuten achter Rut Zoutman. Rut heeft veel last van zijn knie en neemt even goed de tijd bij de verzorginsgpost. Maar ook hij gaat weer op pad. Dan duurt het even voordat Nitish Zuidema binnenkomt na 14.07 uur. Ik heb Nitish nog nooit zo stil gezien, hij zit er behoorlijk doorheen. Gelukkig is Ann Lens erbij voor een stukje mentale ondersteuning. Ook Nitish gaat weer op pad voor het laatste kwart. Wim Douw is naar binnen gegaan in de strandtent waar de verzorgingspost tegenaan staat. Daar wordt hij even onwel en hij heeft het koud. Hij wordt op de grond gelegd met dekens om zich heen. Hij is goed aanspreekbaar, maar het maakt heel duidelijk wat een enorme inspanning het lopen van zo’n JKM is en wat voor een wissel het op een lichaam kan trekken. En het maakt op mij ook indruk. We wachten tot er vervoer voor Wim Douw is geregeld en gaan dan op pad naar Den Helder.

In Den Helder hebben we net de finish van Olivier Jacques gemist, zoals we hem vandaag wel vaker hebben gemist. Hij liep ook zo sterk! Een tijd van 15.17.35 is zijn deel. Olivier loopt weinig ultrawedstrijden omdat hij een drukke baan en een gezin met jonge kinderen heeft. Hij besloot pas laat om mee te doen aan de JKM en had topweken van 120 en 130 km en een langste duurloop van 55 km. In theorie is dat te weinig voor het lopen van de JKM, maar Olivier bewees in de weerbarstige pratijk het tegendeel. Olivier Jacques liep eerder de 60 en 120 km van Texel en de 100 km van Winschoten.
De nummer 2 werd Geert Stynen in een mooie tijd van 15.56.28. Geert is een van de lopers die voor het Belgische team op het WK 24 in Brives zal lopen. Als hij deze vorm vast kan houden wordt het een mooi resultaat voor België.
De nummer 3 werd Pat Leysen in een tijd van 16.10.44. Ook Pat liep deze wedstrijd in voorbereiding op het WK in Brives. In reactie op het verslag van Rinus van der Wal die door een hond gebeten werd en daardoor moest opgeven, meldde Pat: “Ook ik heb op het strand verschillende hardnekkige aanvaringen gehad met agressieve viervoeters (en hun baasjes). Gelukkig smaakt mijn vlees wellicht minder lekker dan dat van Rinus. Na 130 km heb je echt wel andere dingen om je hoofd dan uit te halen naar onverwachte ‘aanvallers’. Misschien is het toch wel tijd om ook in Nederland de leiband te verplichten, net zoals we dat in België gewend zijn. Ofwel honden ook met Engelse discipline op te leiden want, elke loper kent deze uitspraak: hij bijt niet hoor, ’t is een brave! Tot het (weer eens) goed fout loopt. Rinus zijn verhaal had ook het mijne kunnen zijn.”
De nummer 4 en beste Nederlander werd Henk Doorten die een mooie vlakke race liep en op 17.19.14 uitkwam. Als hij deze vorm vast kan houden tot aan Steenbergen zit een goed resultaat er daar voor hem zeker in. Het zou fantastisch zijn als hij daar zijn doelstelling gaat halen, zowel voor hemzelf als voor het Nederlandse ultralopen. Want gezien dat Jan Albert Lantink aan zijn laatste jaar bezig is als wedstrijdloper is er dringend behoefte aan sterke ultralopers op de 100 km en 24 uur. Henk Doorten liep overigens een prachtige vlakke JKM.
Nummer 5 werd Johan Bogaert in 17.31.55 ook weer zo’n sterke Belgische 24-uursloper die in Brives aan de start zal staan. Johan was hiermee duidelijk sneller dan in 2008 toen hij de JKM uitliep in 18.50.54.
Prisca Vis en Dik Jagersma werden gedeeld zesde in een tijd van 17.59.24. Prisca liep een sterk stuk over het tweede deel strand tussen Velsen Noordpier en Den Helder. Zij maakte de wildcard die zij van Hermy kreeg meer dan waar. Dik moest het vanwege zijn knie in het laatste stuk juist rustiger aandoen, maar gezien zijn minimale voorbereiding was hij zeer tevreden met het resultaat. Op de site Hardloopnieuws staat een interview met Dik: http://www.dehardloopkrant.com/player.php
Nummer 8 werd Ernst Daniël in een tijd van 18.20.17. Ernst begon wat sneller en had wat meer verval, maar met al zijn ervaring op lange tochten finishte hij toch heel ruim binnen de limiet.
Luc de Jaeger werd negende en had de pech dat hij voor een 50-mijlsloper werd aangezien en het extra rondje van 5,5 km werd ingestuurd. Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren. In overleg met hem is zijn tijd gecorrigeerd naar 18.30.14. Luc liep een knappe vlakke JKM in een tempo van 9- per uur. Ook Luc loopt bij het WK 24 uur in Brives voor de Belgische ploeg.
Nummer 10 werd Nitish Zuidema in een tijd van 19.10.40 in een race met ups en downs. Op 120 km had ik er een hard hoofd in, maar hij heeft zich naar de finish geknokt. Klasse!
Dat geldt ook voor de nummer 11 Rut Zoutman, die veel last van zijn knie had en daardoor in de tweede helft veel tijd verloor. Hij eindigde in een tijd van 19.13.57. Ook Rut met al zijn ervaring als strandloper heeft zich naar de finish geknokt.

De halve JKM had met Jan Albert Lantink een duidelijke winnaar. Jan Albert raffelde de 50 mijl af in een tijd van 5.51.20 en had een enorme voorsprong op zijn achtervolgers die toch ook echt niet stilstonden. Jan Albert is bezig met zijn laatste jaar als wedstrijdloper. Hij loopt nog de 24 uur in Steenbergen om dan in de Spartathlon afscheid te nemen van de wedstrijdsport. Daarna gaat hij veel minder trainen en gaat wat trails lopen. Toch sluit Jan Albert Lantink een deelname aan de 120 van Texel in 2011 en de JKM in 2012 niet uit. Dat soort wedstrijden vindt hij nu eenmaal veel te mooi.
Oscar Rouwhorst (6.45.22) en Mark vanden Driessche (6.52.01) bevestigden hun faam als strandloper door tweede en derde te worden. Oscar Rouwhorst heeft Jan Knippenberg nog als docent gehad. Het was leuk om good old Wim Epskamp als zevende over de streep te zien komen in een keurige tijd van 7.14.30. Daar kun je mee thuis komen in Thailand! Bij de dames was Mieke Hekkers het snelst in een knappe tijd van 7.29.23.

Alle lopers van zowel de hele als halve JKM werden door Hanna Knippenberg ontvangen. Ze had voor iedereen aandacht en dat werd door alle lopers zeer op prijs gesteld. Voor sommige lopers betekende het echt heel veel. Jan Knippenberg is toch voor veel lopers een voorbeeld. De betrokkenheid van zoon Mikel en Hanna Knippenberg geeft de JKM een extra dimensie.

Om 6 uur waren er 11 lopers van de hele JKM en 30 van de halve JKM binnen. Er waren nog 3 lopers van de halve JKM onderweg, maar omdat die al vlak bij de eindstreep waren mochten ze doorlopen en finishen. Ze zijn echter niet opgenomen in de uitslag. Ze hebben wel een medaille gekregen, uitgereikt door ondergetekende. Een van de lopers die net buiten de tijd finishten was Marco Hartman die tot december in Aruba gestationeerd is. Het nadeel is dat hij daar nauwelijks kan trainen (hitte/verkeer) en dat er in die regio ook bijna geen wedstrijden zijn. Op 8 mei doet Marco mee aan de ronde van Aruba (75 km), een loop waar in het verleden de nodige Nederlanders aan mee hebben gedaan. Zie voor details de kalender van Ultraned.

Als ik na afloop binnen in de kantine zit vraagt Dik Jagersma of ik met hem mee terug wil rijden naar Groningen. Dat aanbod sla ik niet af , want anders had ik met bus en trein mijn weg naar huis moeten zien te vinden. Bovendien het is wel zo gezellig en kunnen we uitgebreid napraten over de JKM. Hoewel de oogjes toch wel een paar keer dichtvallen, maar wat wil je, ook ik heb een nacht overgeslagen.

Als ik in Groningen ben, bel ik Hermy op om hem te bedanken voor een mooie nacht/dag. Op een paar kleine schoonheidsfoutjes na is de dag heel goed verlopen. De inzet en betrokkenheid van mariniers en reservisten is indrukwekkend. Zoals ik al een keer eerder zei is de organisatie van deze loop in hele goede handen.

Ik heb een heel positief gevoel overgehouden aan deze JKM en zal een volgende keer ook weer mijn bescheiden steentje bijdragen.

Henri Thunnissen

NB. Ook Mikel Knippenberg die net als ik de JKM de hele weg heeft gevolgd, heeft een verslag van de JKM gemaakt: http://www.keep-on-running.nl/weblog/mikel_knippenberg/jkm2010.html Foto’s van Bas Beentjes zijn te vinden op: http://www.basbeentjes.com/item-x.php?itemId=236519 en van de 10-jarige dochter van Mark de Boer op: http://picasaweb.google.com/RunningNu/JKM#