Spartathlon van start (update 14+)

Thoms en Hawker winnen Spartathlon. Léonie van den Haak tweede bij de vrouwen in 28.42.36! Jan Suijkerbuijk, Stefaan D’espallier en Ronald Jansen binnen.

Een spannend moment wordt dadelijk de doorkomst op 81 km, CP 22, waar we de doorkomstgegevens van alle deelnemers krijgen. Het is ook een punt waar al de eerste lopers zullen uitstappen, want de 81 km moeten binnen de 9.30 gelopen worden. Vanaf CP 10 worden de doorkomstgegevens van de eerste 5 in de wedstrijd weergegeven. Een kleine verbetering ten opzichte van vorig jaar toen van alleen de eerste 3 lopers de tijden werden gegeven.

In de wedstrijd hebben de Portugees Joao Oliveira en de Japanners Yui Sakai en Tetsou Kiso de leiding genomen, waarbij de Portugees bij een aantal CP’s net als eerste binnenkwam en dus het initiatief heeft. Bij de doorkomst op CP 17 heeft Kiso achterstand opgelopen en lijkt de andere 2 koplopers te moeten laten gaan. Maar het is nog lang en er kan nog veel gebeuren. De Spartathlon leent zich voor lopers die hun race goed opbouwen. Oliveira is een onberekenbare loper die na de Spartathlon van vorig jaar nergens meer te zien was en nu toch weer vooraan loopt. Vorig jaar liep Oliveira in het begin ook vooraan om later helemaal weg te zakken in het klassement om in 32.06.58 als nummer 33 te finishen. De top-3 gaat langzamer dan de top-3 van vorig jaar. Op CP 15 kwamen ze door in 11.21, tegen Jan Albert Lantink in 2011 11.00 en Sakai 11.17. Op de vierde plek lag lang de Braziliaan Juvam Palmeira, maar die is bij CP 16 uit de top-5 verdwenen. Lizzy Hawker ligt nu als beste vrouw vierde en Stergios Anastasiadis, een van de outsiders voor het podium, is op CP 16 opgeschoven naar de vijfde plek, maar op CP 17 ligt de Japanner Hayoto Kochi op de vijfde plaats.

Er zijn vanochtend om 7 uur uiteindelijk 310 lopers/loopsters van start gegaan. Zoals eerder gemeld hebben Ivan Cudin, Jan Prochaska en Jeroen Renes af moeten zeggen. Maar alle andere Belgische en Nederlandse lopers/loopsters stonden aan de start en ook alle favorieten voor de podia bij de mannen en vrouwen waren present.

Er komt dadelijk een update van dit artikel als bij CP 22 duidelijk wordt hoe de anderen in het klassement liggen en hoe het met de Belgische en Nederlandse lopers gaat. Op de twitter van Giel Joziasse stond het volgende te lezen: Het gaat goed. Het is warm, 32gr. Giel marathonpunt bereikt in 4.16u. Leonie voor hem, Wilma, Ferry, Ritchie lopen achter hem.

Voor iedereen die tijd genoeg heeft is alles ook te volgen op de website van de Spartathlon http://www.spartathlon.gr/

Update 1:
Vanaf CP 18 kwam Daniel Oralek opzetten. Op CP 22 zouden de tijden van alle deelnemers moeten komen te staan. Voorlopig staan hier alleen nog de eerste 5. Op 81 km in Corinth kwam Tetsuo Kiso als eerste door om 13.55 (looptijd 6.55), gevolgd door Yuii Sakai om 13.56, Daniel Oralek om 13.58, Joao Oliveira om 13.59 en Lizzy Hawker om 14.01. Vorig jaar kwam Jan Albert Lantink op dit punt door om 13.09, Yuii Sakai om 13.26, Ivan Cudin om 13.35, Kiso om 13.55 en Oralek om 14.15. Sakai loopt dus langzamer dan vorig jaar, Kiso precies gelijk en Oralek duidelijk sneller. Op CP 23 lopen Kiso en Oralek aan de leiding gevolgd door Oliveira. Er worden hier maar 3 namen weergegeven. Op CP 24 loopt Oralek aan kop met 3 minuten voorsprong op Kiso. Hopelijk krijgen we op CP 22 alle namen en op de andere CP’s in ieder geval de top-5.

Update 2:
Op CP 22 staan inmiddels ook de tijden van de andere deelnemers. Daar is te zien dat de verschillen nog niet zo heel groot zijn. Stergios Anastasiadis kwam langs om 14.23, Markus Thalmann om 14.34, Michael Vanicek om 14.37, Stu Thoms om 14.41, Gregg Geerdes om 15.03 en John Harald Berge om 15.07. Bij de dames kwam Szilvia Lubics als tweede langs om 14.49 en onze eigen Léonie van den Haak als derde om 15.08. De lijst wordt om de ca. minuut ververst. In de kop van de wedstrijd heeft Sakai een mindere periode en is uit de top-5 gezakt. De Griek Stergios Anastasiadis ligt nu op de vijfde plaats.
De eerste Belg is langs op het 81 km punt: Stefaan D’espallier kwam langs om 15.53. De meeste Belgische en Nederlandse deelnemers kiezen dus bewust voor een rustige start. Het is inmiddels 35 graden in Griekenland. Oralek heeft de leiding nu stevig in handen, met op de tweede plaats Kiso. Op een Tsjechische website las ik dat Oralek volgens plan loopt. Hij wou een rustige eerste 50-70 km lopen om daarna op te schuiven in het klassement. Die tactiek heeft dus goed uitgepakt, waarbij hij nu wel vroeg op kop komt. Op CP 35 zal duidelijker worden hoe zijn kansen liggen, maar voorlopig ziet het er goed uit voor Oralek.

Update 3:
Jan Suijkerbuijk 16.06, Ritchie Limaheluw 16.13, Frank Dhondt 16.20, Ronald Jansen 16.20, Stefan Nullens 16.28. Ernst Daniël kwam om 16.36 langs en Roger Kempinski om 16.45. Er staan 172 deelnemers gekwalificeerd op CP 22 met de Duitser Roland Riedel met 16.49 als laatste. Die lijst van 172 wordt niet meer aangevuld met nieuwe namen. Daarom ga ik ervan uit dat deze 172 lopers door mogen. Er wordt wel vaker soepel omgegaan met de tijdslimieten. Dat betekent dat er 138 lopers/loopsters zijn uitgevallen.
Namens Nederland zijn Léonie, Jan, Ritchie, Ernst en Roger nog in de strijd en namens België Stefaan, Frank, Ronald en Stefan.
Over de uitvallers het bericht van de twitter van Giel Joziasse: Giel is uit moeten stappen, balen. Maagproblemen, nog steeds 35 graden. Ferry, Erwin, Richard, Roger, Wilma moesten ook stoppen. NB. Roger mag dus door.

Update 4:
Oralek heeft op CP 30 een voorsprong van 25 minuten op Kiso en 35 minuten op Hawker en Oliveira. Stergios Anastasiadis en Markus Thalmann lopen op een gedeelde vijfde plaats met een achterstand van 1 uur op Oralek.

Update 5:
Richard van der Klis op twitter over zijn uitvallen: “Na 65 km uit de race gehaald niet binnen de tijd bij de post. Na 50km was ik helemaal leeg het ging niet meer helemaal naar de klote jammer. 37 graden is een beetje warm, zelfs ik die er goed tegen kan heb er problemen door gehad, ook ik lig er uit. Het is helaas niet anders, ik had graag anders gezien. Ga denk ik doen wat ik al eerder heb overwogen, stoppen met te lange lopen.”
Over het uitvallen van Wilma Dierx en Erwin Borrias: “ Wilma belde net. Zij en Erwin zijn bij het 70 km punt uit de wedstrijd gehaald, terwijl ze nog iets meer dan een uur te gaan hadden tot CP 22 (81 km). Over die 70 km hadden ze dus al 8,5 uur gedaan. Wilma zei dat het bloedheet is, ze werd onderweg zelfs even wat duizelig. Ze vindt het goed zo en denkt dat dit avontuur eenmalig was (zegt ze nu…). Op de achtergrond was te horen dat er flink overgegeven werd en een opmerking “wat is het toch een mooie sport”. Desalniettemin klonk Wilma berustend en opgelucht.”
Daniel Oralek heeft inmiddels de CP 35 bereikt op ruim 123 km om 18.06. Zijn voorsprong op de achtervolgers is blijkbaar gegroeid. Het zal de komende uren duidelijk worden hoe groot de verschillen zijn. Sakai de nummer 2 van vorig jaar is ver teruggevallen en is het nog maar de vraag of hij nog loopt.
Kiso kwam 37 minuten na Oralek als tweede door om 18.43 op 5 minuten gevolgd door de eerste vrouw Lizzy Hawker om 18.48. Daarachter zit weer een gat. Stergios Anastasiadis kwam als vierde langs om 19.16.52, voor Stu Thoms en Markus Thalmann om 19.20. Thalmann en Thoms haalden vorig jaar samen de finish in 27.40.30 dus zullen mogelijk de komende uren samen lopen en veel aan elkaar hebben. Michael Vanicek zou eerst Annet Bahlcke begleiden, een keuze die hij gemaakt had nadat hij bij het WK 24 uur voluit was gegaan. Maar omdat Bahlcke door iemand anders werd gehaasd loopt Vanicek voor zijn eigen kansen. Hij kwam als zevende door om 19.24.
De Hongaar Rudolf Tamas kwam om 19.41 door iets voor de koploper van het begin Joao Oliveira. Waar Oliveira een vrije val doormaakt is Tamas bezig met een opmars. Hirokazu Fukumoto kwam als tiende om 19.51 door.

Update 6:
Léonie van den Haak kwam om 19.58 als nummer 13 en tweede vrouw langs. Szilvia Lubics loopt ruim 6 minuten achter haar. Als ik dit om 19.20 typ zijn er 19 lopers gepasseerd, waaronder een aantal lopers die hun Spartathlon goed indelen zoals de Zweed Andreas Falk en de Duitser Dietmar Goebel. Lopers waar Léonie wat aan kan hebben in de komende avond en nacht.

Update 7:
De eerste Belg is met Stefaan D’Espallier langsgekomen om 21.34. De vierde vrouw Yoshiko Matsuda kwam langs om 21.31. Er zijn om 21.00 Nederlandse tijd 63 deelnemers langs. De post is open tot en met 22.00 uur Nederlandse tijd, is 23.00 uur Griekse tijd. Waarschijnlijk mogen ook op deze post de lopers die net over de tijd binnenkomen doorgaan. Jan Suijkerbuijk kwam langs om 22.13 als nummer 77. Ronald Jansen 22.18.
De voorsprong van Oralek stabiliseert op ca. 40 minuten. Bij CP 42 is zijn voorsprong op Kiso 39 minuten. Het tempo ligt in vergelijking met de 2 voorgaande jaren duidelijk lager. De winnende tijd zal zoals het er nu naar uitziet boven de 24 uur liggen. Stu Thoms ligt bij CP 43 op een derde plek met een achterstand van iets meer dan 1 uur op Oralek. Thalmann ligt vijfde.
Ritchie Limaheluw 22.45. Met nog een kleine 10 minuten te gaan zijn er nu 113 deelnemers langs het 124 km punt, CP 35.

Update 8:
Op het moment dat bij CP 35 de laatste lopers langsmogen, passeerde Daniel Oralek om 23.06 CP 47. Achter Oralek is Stu Thoms bezig om tijd te winnen op Kiso. Thoms heeft zich erg goed voorbereid en was ruim op tijd in Griekenland om te acclimatiseren. Hij werd echter ziek en heeft serieus overwogen om niet te starten. Uiteindelijk is Stu wel gestart met het idee om het rustig aan te doen. De vorm is duidelijk beter dan gedacht! Lizzy Hawker ligt nog vierde en Thalmann en Anastasiadis lopen gezamenlijk op de vijfde plaats. Voor de lopers die CP 35 nog niet gepasseerd zijn is het over. Er zijn 122 lopers geklasseerd, waarvan de laatste om 23.24 langskwam. Dat betekent het einde voor Ernst Daniël, Roger Kempinski, Stefan Nullens en Frank Dhondt. De begeleiders van Ritchie Limaheluw die al langs is, geven op de twitter van Ritchie regelmatig een update.

Oralek is bezig om terrein te verliezen, want Kiso kwam op CP 47 langs om 23.28, Thoms om 23.32 en Hawker om 23.38. Het wordt nog spannend!
CP 47 is de post onderaan de Sangaspas, maar in de aanloop ernaartoe is het terrein ook lastig. Op de post bovenop de Sangaspas CP 48 kwam Kiso als eerste langs om 23.56 met 3 minuten daarachter Thoms. Waarschijnlijk zal Hawker snel volgen want ze loopt nu in terrein waarin ze in het voordeel is. Hopelijk kan Oralek zich herpakken van zijn inzinking.
Doorkomst CP 47 Markus Thalmann 23.58, Stergios Anastasiadis 00.17, Michael Vanicek 00.19, Tamas Rudolf 10.37. Leonie kwam 2 uur geleden door op het 140 km punt en zal voor middernacht Nederlandse tijd langskomen op CP 47. Ik ben benieuwd naar haar positie en het verschil met Lubics. Lubics is Léonie weer gepasseerd, want zij kwam door als nr. 10 om 0.50, achter de Taiwanees Hung-Hui Yang om 0.44. Andreas Falk kwam om 0.58 Griekse tijd langs als nummer 11 en Hirokazu Fukumoto als nr. 12 om 1.03. Het kan niet lang meer duren voor Léonie langskomt. In het terrein waar nu gelopen wordt worden hun geen hoge looptempo’s gehaald. Martien Baars maakt elk jaar overzichten van de loopsnelheden tijdens de Spartathlon. Daarin is goed te zien wat de zwaarte van het terrein voor gevolgen heeft voor het tempo.

Op de kleinere doorkomsten worden de tijden door de vrijwilligers opgenomen en verstuurd, maar zeker in het donker gaat dat vaak niet goed. Logisch. Op CP 50 (167 km) als de Sangas pas alweer lang achter de rug is zijn de doorkomsten genoteerd van Kiso om 0.30, Hawker om 0.36 en Thoms om 0.37. Zoals het er nu naar uitziet komt de winnende tijd ergens rond de 26 uur te liggen. De slechtste winnende tijd bij de mannen is die van Rune Larsson uit 1993 met 26.57.12. Daar blijven ze wel onder. Wat ook waarschijnlijk is, is dat Lizzy Hawker de beste tijd bij de vrouwen gaat verbeteren. In 2009 liep Sumie Inagaki een tijd van 27.39.49. De weg is nog lang, maar Hawker heeft een goede 24 uur en de snellere lopers/loopsters hebben het voordeel dat ze de tweede dag niet weer in de hitte hoeven lopen.
Léonie van den Haak kwam als veertiende langs op CP 47 (159,5 km) om 1.07, 1 minuut achter Gregg Geerdes.

Update 9:
De kop van de wedstrijd heeft de volgende post bereikt waar de tijden van alle deelnemers worden weergegeven, CP 52 de post bij Nestani op 171,5 km. Kiso kwam langs om 0.59, Thoms om 1.06, Hawker om 1.07 en Thalmann om 1.32. Oralek is nog in de race, 5 km voor CP 52 had hij een achterstand van 15 minuten op Thalmann en lag daarmee op de vijfde plaats. Op CP 52 kwam Oralek door om 1.53 als vijfde, voor Anastasiadis om 2.20, Vanicek om 2.23, Tamas om 2.24 en Falk om 2.27. Het wachten is nu o.a. op Szilvia Lubics en Léonie van den Haak, de nummers 2 en 3 bij de vrouwen. Lubics is inmiddels langs om 2.46, achter Geerdes om 2.42 en Yang om 2.42.
Op CP 47 zijn om 2.51 Griekse tijd 25 deelnemers langs. Het wachten is op de Belgen en Nederlanders die nog in de koers zijn. Om 3.23 zijn er 38 lopers/loopsters gepasseerd. Het wachten is op Stefaan. Stefaan D’Espallier kwam om 3.42 langs.
Thoms loopt al heel lang vlak achter Kiso. Op CP 56 km op 183,5 komen ze gelijk door in 2.24. Gaat Thoms nu in de aanval? Hawker had op CP 55 een achterstand van 20 minuten op Kiso. Hawker kent een moeilijke periode en is nu gepasseerd door Thalmann. Oralek en Anastasiadis zijn gepasserd door Vanicek, maar die had bij CP 55 52 minuten achterstand op Thalmann. De podia beginnen zich nu toch wel af te tekenen, maar de weg is nog lang. Vooral bij de mannen kan het nog een interessante strijd worden, waarbij Markus Thalmann in het voordeel is met al zijn ervaring.
Léonie van den Haak is door op CP 52, waar ze om 3.09 langskwam in positie 14.

Update 10:
De kop van de wedstrijd is bij CP 60 in Tegea op 195 km. Vanaf daar is het nog 50 km te gaan. Thoms heeft de leiding genomen en kwam om 3.36 door, waarmee hij 6 minuten voorsprong had genomen op Kiso. Thalmann kwam door om 4.07.
Goed nieuws voor het Nederlandse kamp is de doorkomst van Jan Suijkerbuijk op CP 47 om 3.43, vlak achter Stefaan op plek 46. Daarmee is Jan behoorlijk opgeschoven in het klassement. Volgens de twitter van Ritchie is hij nog in de strijd, still going strong. Van Ronald Jansen weet ik het niet, maar Ronald had een behoorlijke marge ten opzichte van de tijdslimieten.

Ik ga zo dadelijk slapen, dus degene die de Spartathlon willen volgen moeten dat via de website van de organisatie doen. Ik meld me morgenvroeg weer.

Update 11:
Stu Thoms ligt nog steeds aan de leiding, met een voorsprong op Kiso die rond het kwartier schommelt. Thalmann ligt derde en Hawker vierde en eerste bij de vrouwen. Falk loopt met Vanicek op de vijfde plaats. Ik ken Andreas Falk van het PieterROGPad, een goede loper met een sterke mentaliteit maar voor mij toch een verrassing dat hij hier zo voorin de wedstrijd meeloopt. De doorkomst op CP 60: (Thoms 3.36, Kiso 3.42, Thalmann 4.07) Hawker 4.17, Falk 5.05, Vanicek 5.05, Tamas 5.24, Anastasiadis 5.32, Yang 5.45, Fukumoto 5.47, Geerdes 5.59, Lubics 6.00, Van den Haak 6.10 en Oralek 6.33. Vierde dame is Annet Bahlcke die om 8.21 langskwam.
Wat CP’s terug liep Ronald Jansen bij CP 47 een tijd van 4.18 en kwam door als nr. 57 van de 92 lopers die daar geklasseerd staan. Ritchie Limaheluw passeerde nog wel CP 43 (148 km), maar is ergens voor de Sangaspas uitgestapt.
Op CP 52 kwam Stefaan D’Espallier lang als nr. 41 om 5.57, vlak voor Jan Suijkerbuijk met 5.59. Ronald Jansen kwam daar door als nr. 59 met 6.39. Op CP 52 staan 83 lopers geklasseerd.
Jan Suijkerbuijk kwam op CP 60 (195 km) door als nr. 39 om 9.02 langs. Jan loopt een goede Spartathlon. Stefaan D’Espallier verloor wat tijd en kwam door om 9.31 als nr. 47. Stefaan heeft nog tijd genoeg voor de moeilijke laatste 50 km.

Update 12:
Op de grote post CP 69 (226,7 km) kwam Stu Thoms langs om 7.25, voor Kiso om 7.42, Thalmann om 8.00 en Hawker om 8.07. Falk om 9.12, Vanicek om 9.17, Tamas om 9.30.
Op de volgende post CP 70 (231,4 km) kwam Thoms door om 7.55 en Kiso om 8.08. Een eindtijd van net onder de 27 uur zit er dus nog in. Hawker moet wel doorlopen om een nieuw record bij de vrouwen te lopen.
Op CP 71 (233,5 km) kwam Thoms door om 8.06, voor Kiso 8.20, Hawker 8.45 en Thalmann 8.47.
Op CP 72 (236,6 km) kwam Thoms door om 8.25 en Kiso om 8.35. De strijd om de eerste plek is nog niet zeker, want Kiso heeft het tempo opgevoerd. Thoms liep de laatste 10 km in een uur, waar Kiso daar 53 minuten over deed. Met nog 10 kilometer te gaan wordt het dus krap voor Thoms als hijzelf niet mee kan versnellen en Kiso zijn versnelling weet vast te houden. Door een goed slot komt de eindtijd rond de 26.30 te liggen. Ook Hawker heeft versneld en zal een nieuw record bij de dames gaan lopen.
CP 73 (241,3 km):
CP 74 (244,4 km):
Finish (246,8 km):

Léonie van den Haak is door op CP 69 (226,7 km) als tweede vrouw om 9.57 als nr. 9. Met nog 30 kilometer te gaan kunnen we haast het feestje wel gaan vieren! Volgens haar begeleidingscrew loopt Léonie als een malle en verbaast ze ook zichzelf. Het is nu wachten op Szilvia Lubics die nu de derde vrouw is. Lubics kwam langs om 10.11 met een achterstand van 14 minuten. Ook langs op CP 69 Fukumoto 9.57, Anastasiadis 10.04, Yang 10.06 en Geerdes 10.14. Oralek liep een goed stuk tussen 60 en 69 en kwam door om 10.27. Toen Oralek bij CP 47 binnenkwam lag hij nog duidelijk aan de leiding. Hij voelde zich toen niet lekker, misselijk en koorts. Hij is gaan slapen, om daarna met een achterstand van 25 minuten toch weer te gaan lopen. Bij CP 52 was Oralek erg moe en heeft nog een keer 40 minuten geslapen. Hij is nu blijkbaar over zijn dips heen en kan mogelijk nog wat plaatsjes stijgen. Mentaliteit heeft Oralek wel!
Op CP 60 zijn nu alle 4 Belgen/Nederlanders langs. Ronald Jansen kwam langs om 10.10 als nummer 60. Jansen heeft nog bijna 9 uur voor de laatste 50 km. Er zijn 77 deelnemers voobij deze post. Ook bij deze post was men aardig met de tijdslimiet. Bij de finish zal dat niet zo zijn, hoewel er in het verleden wel eens iets gesmokkeld is. Praten we niet over….

Het wachten is nu op Léonie van den Haak. Léonie liep van de top-15 het beste stuk tussen CP 60 en 69.
Het is niet zo warm als gisteren, er wordt 28 graden opgegeven. Nou ja dat was een temperatuur die in Winschoten bij de RUN al voor enorme problemen zorgde. De lopers die nu onderweg zijn hebben al een enorme afstand in de benen. Het wachten is bij CP 69 nu op Jan Suijkerbuijk die aan het opschuiven was in het klassement. Hopelijk kan hij dat doorzetten.

Jan Suijkerbuijk kwam langs om 14.02 als nr. 35, Stefaan D’Espallier om 14.13 als nr. 39 en Ronald Jansen om 15.03 als nr. 54. Ze kunnen zonder tijdsdruk lopen en voor Jan en Stefaan is er zelfs nog een hele mooie eindtijd mogelijk van in de 33 uur. Er zijn 71 mensen voorbij CP 69. Inmiddels is Annet Bahlcke binnengekomen als vierde vrouw in 32.10.46.

Finish Spartathlon:
1. Stu Thoms wint Spartathlon in een tijd van 26.28.19.
2. Tetsuo Kiso wordt tweede met 26.36.23. Dit zijn officieuze tijden en kunnen worden bijgegesteld.
3. Lizzy Hawker wordt derde en winnares bij de vrouwen met een tijd van 27.02.17, een dikke verbetering van het record bij de vrouwen wat totnutoe op naam stond van Sumie Inagaki met 27.39.49.
4. Markus Thalmann wordt derde bij de mannen met een tijd van 27.14.25.
5. Andreas Falk 27.58.42. Falk is een verrassing, in 2011 liep hij een tijd van 33.57.47.
6. Michael Vanicek 28.28.51. Knap van Vanicek dat hij hiertoe in staat was na zijn prestatie op het WK 24 uur in Katowice, waar hij voluit ging.
7. Tamas Rudolf 28.29.59. Een goed ingedeelde race van deze Hongaar.
8. Léonie van den Haak 28.42.36. Mogen we trots zijn? Super gelopen!
9. Hirokazu Fukumoto 29.16.20
10. Hung-Hai Yang 29.16.35
11. Daniel Oralek 29.26.39. Knap herstel na zijn inzinkingen. Oralek heeft bij zowel CP 47 als 52 ca. 45 minuten geslapen omdat hij zich ziek voelde (misselijk en koorts).
12. Gregg Geerdes 29.38.10
13. Sziliva Lubics 29.45.56. Derde vrouw.
14. Stergios Anastasiadis 29.46.05
15. Peter Flock 30.28.07

Update 14:
35. Jan Suijkerbuijk 33.49.03 Super Jan! De aanhouder wint.
38. Stefaan D’espallier 34.03.47 Een mooi debuut.
60. Ronald Jansen 35.18.13 Ook voor Ronald een mooi debuut. Met zijn finish in de 145 mijl lange GUCR is dit zijn tweede superlange loop van 2012.

Alle 71 lopers die CP 69 passeerden haalden de finish. De Japanner Toyohisha Nakashima met nr. 272 had blijkbaar problemen met zijn chip. Op de CP’s tussen 52-69 zijn er geen tussentijden van hem. Nakashima eindigde een plaats achter Jan Suijkerbuijk. In totaal 72 lopers/loopsters haalden dus de finish, wat betekent dat er liefst 238 lopers/loopsters uitvielen. Een schrale troost voor degenen die het einde niet haalden. Het komt wel vaker voor dat er veel lopers/loopsters uitvallen, maar dit jaar haalt maar 23% de finish. Dat zegt toch wel iets over hoe zwaar deze editie van de Spartathlon was.

Henri Thunnissen

NB. Voor het idee van de route hieronder een overzichtje van de site van de organisatie met etappes en limieten:
ATHENS- CORINTH: CP’s 0–22, totale afstand 81 km, limiettijd 16:30 vrijdag, afstand etappe 81 km, tijd voor etappe 9:30 uur
CORINTH-NEMEA: CP’s 22-35, totale afstand 124 km, limiettijd 23:00 vrijdag, afstand etappe 43 km, tijd voor etappe 6:30 uur
NEMEA-LYRKIA: CP’s 35-43, totale afstand 148,4 km, limiettijd 03:30 zaterdag, afstand etappe 24,5 km, tijd voor etappe 4:00 uur
SLYRKIA-NESTANI: CP’s 43 -52, totale afstand 172 km, limiettijd 07:30 zaterdag, afstand etappe 23,5 km, tijd voor etappe 4:30 uur
NESTANI-TEGEA: CP’s 52-60, totale afstand 195 km, limiettijd 11:00 zaterdag, afstand etappe 23 km, tijd voor etappe 3:30 uur
TEGEA-SPARTA: CP’s 60-75, totale afstand 245,3 km, limiettijd 19:00 zaterdag, afstand etappe 50,3 km, tijd voor etappe 8:00 uur