WK trail 2013 in Wales

Een door vakantie wat verlaat verslag van dit WK met Belgische- en Nederlandse deelname.

De IAU is dé belangenbehartiger van het ultralopen. De IAU organiseert al sinds vele jaren Europese- en Wereldkampioenschappen op de onderdelen 100 km en 24 uur. Op die kampioenschappen staat de complete wereldtop aan de start en wordt er zeker op de 24 uur de laatste jaren sterk gepresteerd.

Omdat het traillopen sterk in opkomst is, organiseert de IAU sinds 2009 ook Wereldkampioenschappen trail. Een goed initiatief, waarbij het wel een nadeel is dat de IAU meer een organisatie voor het lopen op de weg is. Dat is te merken aan de keuzes die voor de kampioenschappen worden gemaakt. In 2007 werd in de Verenigde Staten een 50 mijls trail gelopen over een relatief snel parcours. In 2009 werd gekozen voor een technisch parcours in het Franse Serre Chevalier. Een prima keuze. In 2011 werd er in het Ierse Connemara gelopen op een typisch Brits/Iers parcours, maar zeker trailwaardig. In 2013 was er lang onduidelijkheid over de details van het WK in Wales. Uiteindelijk werd er gekozen voor een aardige ronde van 15 km met veel single trails die 5 keer gelopen werd en met over 77 km in totaal 2450 klimmeters. Zeker een trailwaardig parcours, maar bij de trail is het lopen van ronden ongebruikelijk.

Anders dan bij de WK’s 100 km en 24 uur staat bij een WK trail maar een deel van de wereldtop aan de start. Traillopen is ook heel divers, van relatief snelle parcoursen tot heel technisch, van kort tot lang, van relatief laag tot in het hooggebergte. De trail is zichzelf nog aan het ontdekken. Sinds vorig jaar is er voor het traillopen een overkoepelende vereniging opgericht, de International Trail Running Association (ITRA), die onder andere bezig gaat met het formuleren van wat traillopen nu eigenlijk precies inhoudt. Het begrip traillopen blijkt in de praktijk net zo veelomvattend als het begrip duurzaamheid…….

Het WK Trail in Wales was perfect georganiseerd, mede door de grote betrokkenheid van de Welsh government en de inzet van Hilary Walker. Het Britse IAU-lid en oud toploopster Hilary Walker (o.a. 2 keer winst in de Spartathlon) heeft veel energie gestoken in dit WK. Er hadden zich zo’n 120 lopers/loopsters uit 18 verschillende landen ingeschreven. Bij de mannen waren er 15 landen die een team hadden en bij de vrouwen 13. Een land als Frankrijk nam ondanks de kritiek die ze hadden dit WK echt serieus en stuurde een sterke mannen- en vrouwenploeg. In 2011 won Frankrijk zowel bij de mannen als de vrouwen. Maar ook gastland Groot-Brittannië en landen als Italië en de Verenigde Staten stuurden sterke ploegen. Waar de Belgen in 2011 ontbraken, waren ze op dit WK wel aanwezig met een ploeg bestaande uit Steven Pauwels, Laurent Remacle en Marc Vanderlinden. Nederland stuurde een mannen- en vrouwenploeg. Bij de vrouwen liepen Marjolein Bil, Chantal van der Geest en Mildred Haans mee en bij de mannen Robert Nieuwland, Pascal van Norden, David Hemstede, Raymon van den Berg en Elbert Voogt. Voor het wedstrijdverslag van het WK trail zie het verslag van Mark de Boer op Ultraplatform: http://www.ultraplatform.nl/ultralopen-als-wedstrijdsport/nationale-selectie/515-ricky-lightfoot-imponeert-op-wk-trail-pascal-van-norden-knap-veertiende.html

De Brit Ricky Lightfoot won bij de mannen in een tijd van 5.36.03 voor de Duitser Florian Neuschwander in 5.45.16 en de Fransman Julien Rancon in 5.54.21. Groot-Britannië won het landenklassement voor Frankrijk en Duitsland. Bij de vrouwen won de Française Nathalie Mauclair in een tijd van 6.38.45, voor haar landgenote Aurelia Truel in 6.55.51 en de Italiaanse Maria Chiara Parigi in 7.00.30. Frankrijk won het landenklassement voor Italië en Groot-Britannië. Sterk was de vijftiende plek voor Pascal van Norden in een tijd van 6.20.00. Nederland eindigde in het landenklassement bij de mannen op een zeer verdienstelijke zevende plek en België op plek negen. Omdat bij de vrouwen Mildred Haans met een blessure moest opgeven werd er geen teamresultaat behaald door de Nederlandse vrouwen. Marjolein Bil en Chantal van der Geest haalden wel de finish, net als Robert Nieuwland, David Hemstede en Elbert Voogt. Bij de Belgen was het Steven Pauwels die een-en-twintigste werd in 6.31.21. Een loper als Laurent Remacle die zijn laatste 5 Ardense wedstrijden op rij won, meestal met enorme voorsprong op de concurrentie, werd bij de mannen 37e. Dat geeft toch wel aan dat er een sterk deelnemersveld aan de start stond van dit WK. Voor meer informatie en de uitslagen zie de website van de IAU http://www.iau-ultramarathon.org/

Voor 2015 valt het te hopen dat er door het IAU gekozen weer gekozen wordt voor een trail in Alpien terrein zoals in 2009. Die keuze hangt natuurlijk ook af van de wedstrijd organisaties die een bid doen. Misschien dat een land als Frankrijk, waar veel kritiek was op de keuze voor het parcours, een rol kan spelen. In Europa is Frankrijk het trailland bij uitstek.

Henri Thunnissen