Amsterdam Marathon

Een nieuw Parcoursrecord bij de mannen door Mr. Amsterdam Wilson Chebet en een bijzondere prestatie van de Amerikaanse Serena Burla, de nummer 2 bij de vrouwen.

De marathon van Amsterdam is een echte internationale marathon die veel buitenlandse lopers/loopsters trekt. Er stond dit jaar een sterk veld aan de start. Daaronder tweevoudig winnaar van de marathon van Amsterdam Wilson Chebet. Doel was een verbetering van het Parcoursrecord van Chebet (2.05.41) en er was de hoop op een tijd van in de 2.04. Amsterdam wil een van de snelle marathons blijven. De weersomstandigheden waren in Amsterdam goed. Hoogstens dat de lopers langs de Amstel last hadden van een hinderlijke tegenwind. Er waren een aantal hazen ingehuurd, waaronder de Nederlanders Kahlid Choukoud en Jesper van der Wielen. Ze hielden het tempo hoog en liepen onder het schema van het Parcoursrecord. Tot 33 km was er een grote kopgroep. Door een versnelling van de Keniaan Bernhard Koech viel de kopgroep uiteen. Wilson Chebet moest een gaatje laten vallen maar wist later weer terug te komen in de kopgroep. Na 38 km versnelde hij en kwam alleen aan in het Olympisch stadion. Door zijn versnelling liep hij met zijn eindtijd van 2.05.36 een nieuw Parcoursrecord. Chebet heeft als bijnaam “Mr. Amsterdam”, een bijnaam die hij eer aandeed door voor de derde keer op rij te winnen. Na Chebet werd de Ethiopiër Birhanu Girma tweede in 2.06.06 en werd Bernhard Koech derde in 2.06.29. Bij de vrouwen won de Keniaanse Valentina Kipketer in een PR van 2.23.02. Tweede werd de Amerikaanse Serena Burla in 2.28.01 en derde de Keniaanse Alice Timbilil in 2.28.36. De prestatie van Serena Burla is bijzonder omdat zij genezen is van kanker. Zij liep voor het goede doel en liep een dik PR.

Miranda Boonstra was een van de Nederlandse marathon atleten die niet voor het NK in Eindhoven koos. Haar doel was een verbetering van het Limburgs record op de marathon wat met 2.26.34 op naam staat van Carla Beurskens. Bij de mannen gingen Hugo van den Broek, Ronald Schröer en Rens Dekkers van start met als doel de kwalificatie te lopen voor de landenploeg bij het EK. Die kwalificatie eis staat op < 2.18. Koen Raymaekers en Michel Butter hebben al aan die eis voldaan. Door de slechte weersomstandigheden in Eindhoven wist zich daar niemand te kwalificeren. Patrick Stitzinger werd Nederlands Kampioen in 2.18.51. Hugo van den Broek en Ronald Schröer gingen weg op een schema van 2.14, Rens Dekkers ging rustiger weg. Ronald Schröer werd beste Nederlander op een achttiende plaats met een tijd van 2.16.28. Tot 34 km liep het goed bij Ronald, maar in de laatste 8 km verloor hij 2.30 op het schema waarop hij liep. Hij zat tegen kramp aan. Hugo van den Broek liep een tijd van 2.18.01 (officieus) en daarmee net boven de kwalificatie-eis. Koen Raymaekers viel rond de 20 km uit met een kuitblessure waar hij in de voorbereiding ook last van had. Miranda Boonstra kreeg het op de helft van de marathon al moeilijk en het werd haar duidelijk dat de door haar gewenste tijd er niet inzat. Ze toonde haar mentale weerbaarheid door wel door te gaan en te finishen in een tijd van 2.31.48. Over die tijd waarmee zij zich voor het EK marathon in Zürich plaatste was ze niet tevreden, maar over de mentale kracht die ze had getoond wel. De Amsterdam Marathon handhaaft zich op de ranglijst van snelste marathonsteden op de achtste plaats voor Parijs en Eindhoven. Eerste op die ranglijst is Berlijn gevolgd door Dubai, Rotterdam, Londen, Chicago, Boston en Frankfurt. Voor het aantrekken van buitenlandse toplopers/loopsters zijn dit soort lijsten belangrijk. Het maakt atleten duidelijk dat het parcours snel is en de organisatie goed. De uitslagen staan op de website http://evenementen.uitslagen.nl/2013/amsterdammarathon/ De website van de organisatie is http://www.tcsamsterdammarathon.nl/home/ Henri Thunnissen NB. Opvallend was de prestatie van Nederlands Kampioen 100 km Dave Boone. Dave liep een netto tijd van 2.45.09 en een bruto tijd van 2.45.27. Hij liep een aflopend schema. Halverwege kwam hij door in 1.26.09. Zijn eerste 5 km ging in 20.52 gevolgd door 5 kilometers in 20.12, 20.15, 20.30, 19.45, 18.59, 18.31 en 18.07.