Na de geslaagde eerste editie van de Baltic Nonstop van 230 km volgde er dit jaar een tweede editie. Die eerste editie werd gewonnen door Stu Thoms en Jannet Lange. De Baltic Nonstop start in Bernau iets ten noorden van Berlijn en kent de finish op het eiland Usedom. Er wordt over fietspaden en rustige wegen gelopen, waarbij de kwaliteit van het wegdek wel eens te wensen over laat. Het eerste deel is behoorlijk heuvelachtig. Al met al is het zeker ook gezien de lengte van 234 km een zware loop, waarbij de tijdslimiet van 40 uur best ruim is. De loop heet Baltic Nonstop omdat in de jaren 2008-2012 de wedstrijd als etappeloop in 5 dagen werd gelopen.
Stu Thoms deed dit jaar weer mee en behaalde in een tijd van 25.51.44 de gedeelde derde plaats met Maic Seegel, de nummer van 2014. De Baltic Nonstop werd dit jaar gewonnen door Benjamin Brade in een tijd van 23.23.06. Een sterke tijd gezien de route 234 km lang is. Dat betekent een gemiddelde van 10 per uur. Benjamin is een relatief jonge loper (1982) die vorig jaar doorbrak met een aantal goede resultaten waaronder een 24 uur van 226 km. Bij het Duits Kampioenschap op de 100 km van dit jaar liep hij een tijd van 7.31. Michael Vanicek werd tweede in 24.55.23. Beste vrouw was Antje Müller die met een stevig verval in de tweede helft tot een tijd van 28.23.05 kwam.
Dat verval had zeker met de starttijden en het warme weer te maken. Op de zaterdag was het goed weer, gevolgd door een koude nacht en een warme tweede dag. De snelle lopers/loopsters hebben dan het voordeel dat ze de tweede warme dag niet meemaken, waar langzamere lopers/loopsters op de tweede warme dag relatief veel tijd kwijt raken, zeker omdat het laatste deel heel open is en weinig schaduw biedt. Dat mechanisme kennen we ook uit de Spartathlon. Jannet Lange schrijft in haar verslag van de Baltic Nonstop van 2014: “We kletsen even bij en Jürgen vertelt me dat de tweede vrouw nog niet bij de post hiervoor is geweest dus dat ik minstens 8 km voorsprong heb. Over een klassement hoef ik me dus ook niet druk te maken. Ik kan het rustig aandoen en dat is fijn om te weten want het gaat deze tweede dag weer flink warm worden en er is maar weinig beschutting. Omdat ik geen zin heb om me te forceren om een goede tijd te lopen (want wat is een goede tijd op dit parcours onder deze omstandigheden?) ga ik vanaf nu bij elke post even zitten om te rusten. Mijn voeten doen nu ook behoorlijk pijn en ik voel me moe, niet zo gek als je al een dag onderweg bent.”
Nitish Zuidema kreeg dit jaar als rustige starter ook te maken met de warmte op de tweede dag, hoewel niet zo warm was als in 2014. Maar doordat hij zijn wedstrijd altijd goed opbouwt schoof Nitish in het tweede deel van de wedstrijd nog de nodige plaatsen op. Nitish werd twaalfde in een tijd van 31.16.53. Henk Harenberg haalde het 100 km punt nog ruim op tijd, maar is later toch gestopt.
De Baltic Nonstop is een goede wedstrijd voor kwalificatie van de Spartathlon. Een finish van > 41 uur bij de mannen en > 43 uur bij de vrouwen volstaat om mee te mogen doen aan de Spartathlon. De lopers die middels de 20% regeling zeker willen zijn van deelname aan de Spartathlon moeten een tijd van < 32.48 lopen, voor de loopsters geldt een tijd van < 34.24. Nitish is met zijn tijd van 31.16.53 dus verzekerd van een startplek bij de Spartathlon van 2016. Hij hoeft niet mee te loten met het risico om niet te worden ingeloot. De mogelijkheid om je via dit soort lange lopen te kwalificeren voor de Spartathlon maakt een loop als de Baltic Nonstop heel aantrekkelijk voor mensen die de loting willen omzeilen. Er daarbij van uitgaande dat de organisatie van de Spartathlon de regels in 2016 niet gaat aanpassen. Er waren ook een 100 mijl en een 100 km. De 100 km werd gewonnen door Dirk Kiwus in een tijd van 8.11.52. Patricia Rolle was met 9.30.10 de snelste vrouw. De 100 mijl kende maar 3 starters waarvan er geen een de finish haalde. Voor de uitslagen zie http://my1.raceresult.com/28903/results?lang=de Voor info over de Baltic Nonstop zie http://www.baltic-run.de/ Henri Thunnissen