WK Trail Annecy

Op 30 mei wordt voor de vijfde keer het WK trail van de IAU georganiseerd. Met een ongekend sterk startveld en met de nodige Belgische en Nederlandse deelnemers. Een voorbeschouwing. Updates met het laatste nieuws.

Op zaterdag 30 mei om 3.30 uur mei gaat het 5e WK trail van start. Waar bij de afgelopen edities de nodige kritiek was op de gekozen parcoursen, geldt dat voor het WK van dit jaar niet. Het WK trail is dit jaar gekoppeld aan de Maxi Race, een trail van ca. 85 km met 5300 hoogtemeters+ rond het meer van Annecy. Het hoogste punt is ca. 1700 dus voert niet echt door het hooggebergte. Maar het parcours biedt voldoende technische passages om de trail interessant te maken. Er is door de Franse bond en de plaatselijke organisatie voor gekozen om het WK 2 uur eerder te laten starten dan de open wedstrijd. Aan het WK doen 289 lopers/loopsters mee uit 37 landen, aan de open wedstrijd ruim 2000. Over die keuze om het WK eerder te laten starten is de nodige ophef ontstaan in de trailwereld. Een aantal sterke lopers zoals Francois Dhaene en Thomas Lorblanchet komen om die reden niet aan de start, maar ondanks dat staat er een sterk deelnemersveld aan de start.

Anders dan bij de 100 km en 24 uur staat niet 80-90% van de wereldtop aan de start, maar het deelnemersveld is wel veel sterker dan bij de grote trailwedstrijden. In de trailwereld is de ITRA actief die een ranking systeem heeft ontwikkeld voor trail lopers/loopsters. Er doen aan het WK 49 lopers mee met een ranking van 800 punten of meer, ongeveer het dubbele dan bij een sterk bezette wedstrijd als de UTMB. Bij de vrouwen is het deelnemersveld iets minder sterk, hoewel er toch 38 vrouwen meedoen met 670 punten en meer. Juergen Schoch maaktevoor de IAU een mooi overzicht van de deelnemers aan het WK trail met directe links naar hun prestaties zoals vastgelegd in de databank van de DUV: http://www.iau-ultramarathon.org/images/file/StartList_IAU_TrailWC.pdf

Die ITRA punten zeggen gelukkig lang niet alles, want de beste Belgische en Nederlandse lopers die meedoen aan het WK trail halen de 800 punten niet. Toch zijn ze niet kansloos voor een goede notering en er liggen zeker kansen bij de ploegenklassementen. België komt met een mannenploeg en Nederland met zowel een mannen- als vrouwenploeg. Bij het WK van 2013 werd Nederland 7e in het ploegenklassement. België heeft Eric Brossard, Fabien Magnee, Emmanuel Raucy, Vincent Wirtgen, Janick Delva en Veerle van Hoeck geselecteerd. Nederland heeft Ronnie Duinkerken, Thomas Dunkerbeck, Huub van Noorden, Pascal van Norden, Tim Peijte, Marjolein Bil, Susan van Duijl, Irene Kinnegim en Arenda Scherpenkate (Abbink) geselecteerd. Een loper als Huub van Noorden verraste recent met zijn dertiende plaats in de sterk bezette Transvulcania. Maar ook de anderen waaronder Pascal van Norden, Marjolein Bil en Janick Delva liepen de afgelopen jaren veel mooie uitslagen.

Wie de favorieten zijn is moeilijk te zeggen. De Amerikanen, Fransen en Spanjaarden komen bij de mannen met sterke ploegen. Dat zijn natuurlijk ook de traillanden bij uitstek. Wat te denken van de Spanjaard Luis Alberto Hernando Alzaga die vorig jaar bij het WK van de Skyrunning federation kampioen werd bij de 80 km du Mont Blanc en in 2014 en 2015 de Transvulcania won? Zijn landgenoot Miguel Heras-Hernandez was aangemeld maar heeft wegens een blessure helaas moeten afhaken. Daniel Garcia Gomez is zijn vervanger. Daniel werd kortgeleden tweede in de Transvulcania en is dus in vorm. Ook van zijn landgenoot Manuel Merillas Moledo wordt veel verwacht door de kenners. Er doen 9 sterke Franse lopers mee waaronder Xavier Thevenard, die in 2013 de UTMB en in 2014 de TDS won. Een aantal Fransen deden vorig jaar mee aan de Maxi Race om het parcours te verkennen. Sebastien Spehler won toen voor Fabien Antolinos en Patrick Bringer. Ludovic Pommeret werd vorig jaar tweede in de Diagonale des Fous. De Amerikanen komen met een sterke ploeg met mannen als Alex Varner, David Laney en Alex Nichols. Nichols haalde vorig jaar een 3e plek in de sterk bezette 72 km lange Grande Course des Templiers, een trail met ruim 2000 deelnemers. Varner en Laney haalden hun goede resultaten in Amerikaanse trailwedstrijden. Trailwedstrijden die doorgaans sterk bezet zijn maar vaak wat minder technisch dan de trails in de Alpen. Er zijn meer landen die met een goede ploeg komen zoals de Argentijnen, Britten, Canadezen, Duitsers, Italianen, Noren, Portugezen en Zuid-Afrikanen. De Noren komen met een loper als Didrik Hermansen die dit jaar tweede werd bij de Transgrancanaria, een wedstrijd die gewonnen werd door de Litouwer Gediminas Grinius die ook aan het WK meedoet. De Italianen hebben een sterke ploeg in de breedte met o.a. Franco Colle die in 2014 de Tor des Geants won en in de Eiger Ultra trail 2e werd. De Duitsers hebben een evenwichtige ploeg met het jonge talent Mirco Berner die vorig jaar de Trans Alpine Run won. Update: Helaas heeft Mirco moeten afzeggen, maar de Duitse ploeg is sterk met o.a. Matthias Dippacher. De Britten hebben Tom Owens in de ploeg en de Portugezen Carlos Sa.

Net als bij de mannen hebben bij de vrouwen de Amerikanen, Fransen en Spanjaarden de sterkste ploegen. Bij de Spanjaarden heeft Maite Maiora-Elizondo af moeten zeggen met een blessure (breuk), maar met Teresa Nimes Perez (1e TDS 2014), Silvia Trigueros-Garotte (1e Tenerife Blue trail 2014, 1e Trail des Citadelles 2014/2015) en Uxue Fraile-Azpeita (3e Trans d’Havet 2013, 5e UTMB 2014, 3e Diagonale des Fous 2014) hebben ze nog steeds een sterke ploeg. De Amerikanen komen met o.a. Cassie Scallon (veel overwinningen in Amerikaanse 50 mijls trails) en Krissy Moehl (1e UTMF 2013). De Amerikanen en Spanaarden komen met een ploeg van 3 vrouwen en dat maakt die ploegen kwetsbaar voor het ploegenklassement. Met dat probleem zitten de Fransen niet want die komen met een ploeg van 9 vrouwen. Daaronder sterke loopsters als Maud Gobert (Wereldkampioene trail 2011, 1e Sainte Lyon 2013/2014, 1e La 6000D 2014), Nathalie Mauclair (Wereldkampioene trail 2013, 1e TDS 2013, 1e Diagonale des Fous 2013/2014), Caroline Chaverot (1e CCC 2013, 1e Maxi Race 2014, 2e Transgrancanaria 2015) en Anne-Lise Rouset (1e CCC 2014). Een aantal andere landen komen ook met sterke ploegen zoals de Australiërs (met o.a. Gill Fowler), de Britten, de Canadezen (met o.a. Melanie Bos), de Duitsers met o.a. Idliko Wermescher en Anne-Marie Flammersfeld), de Italianen (met o.a. Lisa Borzani), de Zuid-Afrikanen en de Zwitsers (met o.a. Andrea Huser en Denise Zimmermann). Bij de vrouwen maakt de Nederlandse ploeg een kans op een goede notering, zeker omdat een aantal landen maar 3 vrouwen in de ploeg heeft.

Op Ultraplatform staat een stuk waarin de Nederlandse ploeg wordt voorgesteld: http://www.ultraplatform.nl/ultralopen-als-wedstrijdsport/nationale-selectie/571-voorbeschouwing-wk-trail-de-nederlandse-deelnemers.html Matthew Arensman maakte een voorbeschouwing die te zien is op https://drive.google.com/file/d/0B6JAWAzEXBX_Q0JLYkM5V0RQYkE/view?pli=1 Op Facebook is een speciale bladzijde gemaakt voor het Nederlandse team. De afgelopen periode zijn alle lopers/loopsters en begeleiders voorgesteld: https://www.facebook.com/ultratrailteamNL?fref=ts

We zullen op Ultraned op zaterdag 30 mei een ‘live’ verslag maken van de wedstrijd. In de hoop dat het een mooie wedstrijd gaat worden met goede resultaten van de Belgische en Nederlandse lopers en loopsters.

Update:
– De afmeldingen komen binnen waaronder die van Irene Kinnegim die wegens ziekte niet zal kunnen lopen. Dat betekent dat het Nederlandse vrouwenteam nu nog maar uit 3 vrouwen bestaat.
– Beelden van de openingsceremonie zijn te vinden op: http://livestream.com/focaleprod/events/4043345 Het is de onderste van de 2 video’s met veel show en halverwege de vlaggenparade.
– Bij de Belgische ploeg gaat Janick Delva helaas niet van start.
– De Spaanse Maite Maiora-Elizondo staat wel op de definitieve startlijst (startnummer 132) en was ook bij de vlaggenparade aanwezig. Het lijkt erop dat ze op tijd is hersteld van haar blessure. Op haar Facebook pagina staat een stukje waaruit ik opmaak dat ze op een schema van de winnende tijd van vorig jaar weggaat. In 2014 won Caroline Chaverot in een tijd van 10.15.
– Op de opgeschoonde startlijst staan 167 mannen en 96 vrouwen uit in totaal 37 landen. De Democratische Republiek Congo en Sierra Leone waren helaas niet in staat om met hun team (op tijd) in Annecy te zijn. Bij de mannen zijn er 30 landen die met een team meedoen, bij de vrouwen zijn dat er 22 landen.

Henri Thunnissen