DFW, wat staat voor Drents-Friese Wold Runners, organiseert al sinds 2001 marathons. In 2015 beleven ze dus hun 15-jarig jubileum. In de beginjaren waren het veelal kortere wedstrijden die werden georganiseerd, met in 2001 1 en 2002 2 marathons. In 2003 waren dat er al 5, waarbij een marathon 3-daagse plus een eerste ultraloop. In 2004 stond er naast een aantal marathons een 100 km op het programma. De 100 km van Diever. Ik heb daar zelf aan meegedaan, bijzonder voor mij omdat ik in Diever de middelbare school heb gedaan. Die 100 km kreeg in 2005 een tweede en helaas laatste editie. In 2006 en 2007 was DFW minder actief om in 2008 met een ijzersterke comeback te komen met 13 marathons. In 2009 kwam DFW tot 24 marathons, mede dankzij de organisatie van een marathon 10-daagse. Daarnaast stond er een ultraloop van 60 km op het programma. Daarmee was de toon gezet voor de daaropvolgende jaren, met gemiddeld 26 marathons per jaar. Met als absolute top het jaar 2013 toen er maar liefst 38 marathons werden georganiseerd. In die 15 jaar werden er meer dan 200 marathons/ultralopen georganiseerd. Een unieke prestatie! Wat is het geheim van DFW zou je dan zeggen?
Het concept van DFW is simpel, een rondje van meestal 5-7 km dat dan voor de marathon 6-8 keer wordt gelopen. Er wordt daarbij vaak in een mooie omgeving gelopen in Drenthe of de grensstreek Drenthe met Groningen. Het parcours is vaak in het bos en deels onverhard. Bij de start staat een wedstrijdklok, de verzorgingstafel en de wedstrijdleider. Daarbij een beperkt aantal deelnemers en een laag inschrijfbedrag.
Maar je moet het toch maar doen. Bij een wedstrijd organiseren komt meer kijken dan je denkt. Er moeten leuke routes worden uitgezet en opgemeten. De terreinbeheerder moet om toestemming worden gevraagd. De data moeten bij de Atletiek Unie worden aangemeld en op de eigen website worden gezet. Een goede afstemming met andere wedstrijden is daarbij belangrijk. De website moet up to date worden gehouden met goede info over de wedstrijden. De inschrijving en het financiële deel moet worden verzorgd. De verzorging moet worden ingekocht. De wedstrijdklok moet worden geregeld en opgeladen worden. Er moet hulp worden geregeld voor op de wedstrijddag. Op de wedstrijddag zelf ben je met op- en afbouw al gauw 8 uur bezig. De uitslagenlijst moet worden opgemaakt en samen met de foto’s op de website worden gezet. En dit lijstje is nog lang niet compleet. Dan moet je toch wel een beetje gek zijn om dit gemiddeld 25 keer per jaar, jaar in jaar uit te doen…
Een sterk punt van de wedstrijden van DFW zijn de lage kosten en de kleinschaligheid. Interessant voor lopers/loopsters met wat meer vrije tijd zijn de marathons buiten het weekend. Niet voor iedereen weggelegd natuurlijk. Maar als woensdag je vaste vrije dag is, dan kan je bij DFW regelmatig terecht. Bij DFW ben je geen nummer en de inschrijfkosten bedragen slechts 7 euro. In een tijd dat veel lopers/loopsters over de hoge inschrijfkosten klagen vormen de marathons van DFW een ideale mogelijkheid om tegen een lage prijs wedstrijden te lopen.
Er staan dit jaar nog de nodige marathons op het programma:
Vrijdag 13 november Friday the 13th marathon in Leek
Zondag 15 november Balloërveld Trail marathon in Balloo/Loon
Zaterdag 28 november Bruce Channell marathon in Eelde-Paterswolde
Woensdag 2 december Peestermade marathon in Norg
Zondag 6 december Aviodome marathon in Eelde-Paterswolde
Zondag 20 december Rendierjager Kerst marathon in Gasselte
Dinsdag 29 december Peter Koelewijn marathon in Tynaarlo
Woensdag 30 december Del Shannon marathon in Tynaarlo
Heb je belangstelling voor een van bovenstaande marathons, geef je dan z.s.m. op via de website van DFW http://www.dfwrunners.nl/
Voor 2016 staan ook al weer de nodige marathons gepland. Die staan op de website van Ultraned, maar natuurlijk ook op de website van DFW. Er staan op de website van DFW een aantal opties waarvan DFW wil weten of er voldoende belangstelling voor is. Daaronder een kerst 4-daagse marathon van 27-30 december. Op de website staan onder het kopje uitslagen niet alleen de uitslagen, maar ook een verslagje en foto’s die een aardig beeld geven van wat je kan verwachten als je bij DFW een marathon gaat lopen.
Henri Thunnissen