Portugal is niet het eerste land waar je aan denkt als je het over ultralopen hebt. De enige bekende Portugese ultraloper is Joao Oliveira die in 2013 de Spartathlon won. Maar Portugal is echt een ultraloop land in opkomst. Daarbij zijn het vooral de trails die erg in trek zijn. Waar we in Nederland dit jaar op ca. 1500 ultralopers uit gaan komen, zal dat aantal in Portugal op ca. 2000 uit gaan komen. En dat terwijl Portugal 10 miljoen inwoners heeft tegenover de 16 miljoen van Nederland. Nederland, dat traditioneel ook royaal verslagen wordt door België dat met 11 miljoen inwoners in 2015 uit zal gaan komen op ca. 2100 ultralopers. Maar waar in België het ultralopen al vele jaren populair is, geldt dat niet voor Portugal waar het ultralopen echt pas de laatste jaren van de grond is gekomen.
Wat dat betreft is het goed nieuws dat het IAU WK trail voor 2016 is toegekend aan Portugal. Op 29 oktober wordt het WK gehouden in het Natuurpark Peneda Geres. Dat is een dunbevolkt berggebied waarvan de hoogste bergtoppen net boven de 1500 meter liggen. In dat gebied is een van punt tot punt trail uitgezet van Rio Caldo naar Arcos de Valdevez van 85 km met 4500 hoogtemeters+. De wedstrijd wordt georganiseerd door Carlos Sa Nature Events. Carlos Sa is zelf een van de beste Portugese traillopers. Sa won de Grand Raid de Pyrénées van 160 km, eindigde 3 keer in de top-8 bij de UTMB, werd vierde in de Marathon Sables en derde in de Badwater Ultramarathon. Gezien het gebied waar wordt gelopen, de opgegeven hoogtemeters+ en het gegeven dat Carlos Sa als trailloper voor het parcours verantwoordelijk is, lijkt het een mooi WK trail te gaan worden. Een kort filmpje van de trail is te vinden via de link: https://www.youtube.com/watch?v=SbC8B1KLpWA&feature=youtu.be
In Nederland wordt de selectie voor het IAU WK trail door Ultraplatform gedaan. Laurens Groenendijk is bij Ultraplatform verantwoordelijk voor de trail. Naast het WK trail van de IAU staat er in 2016 op 22-24 juli in Spanje ook een WK van de International Skyrunning Federation op het programma. Dit WK van het ISF heeft een duidelijk technischer karakter. Maar er is een duidelijke overlap in de groep lopers/loopsters die kandidaat zijn. Dat is de reden dat voor de selectie wordt samengewerkt met MudSweatTrails die verantwoordelijk is voor de selectie van de kampioenschappen van de ISF. Door die samenwerking kan er voor beide WK’s een goede selectie worden gemaakt. Dat er zowel een WK van de IAU als ISF wordt georganiseerd is alleen maar positief. Het biedt de lopers/loopsters meer mogelijkheden om in een sterke competitie te lopen, in een technische of juist minder technische trail. In België wordt de selectie door een aparte Trail werkgroep van de KBAB gedaan.
Henri Thunnissen