Afgelopen zaterdag 16 april werd Limburgs Zwaarste voor de tiende en laatste keer georganiseerd.
Even een stukje geschiedenis. De eerste editie van Limburgs Zwaarste was in 2007 en maakte deel uit van de 4-seizoenenloop die Willem Mütze organiseerde om te vieren dat hij 50 jaar was geworden. Limburgs Zwaarste was dat eerste jaar 68 km en kende wat meer asfalt dan tegenwoordig, maar het parcours omvatte ook veel uitdagende trail passages. Daarmee was het een aanvulling op de Nederlandse kalender want een trail was er in 2007 nog niet. Daarvoor moest je naar de Ardennen of verder. Iedereen was dan ook enthousiast dat Willem in de jaren daarna Limburgs Zwaarste bleef organiseren.
In 2011 bij het eerste jubileum kwam er keuze uit afstanden van 60, 80 en 100 km. In de loop der jaren werden de routes geperfectioneerd waarbij het nodige asfalt uit het parcours verdween. Limburgs Zwaarste was de eerste Nederlandse trail waar heuse UTMB punten te verdienen waren. Van een kleinschalige loop met in 2007 nog geen 40 deelnemers groeide Limburgs Zwaarste uit tot een trail met meer dan 200 deelnemers in 2016. Limburgs Zwaarste is begonnen als vriendenloop en wist dat karakter ondanks het toenemende aantal deelnemers te behouden. Dat lag niet alleen aan Willem en Annemarie maar ook aan de relatief kleine groep vaste vrijwilligers. Plus natuurlijk de deelnemers zelf, waarvan het overgrote deel naar Zuid-Limburg afreist voor een dagje lekker genieten in de mooie natuur. Zo maken deelnemers, vrijwilligers en organisatie er samen een gezellige dag van.
De weersverwachting voor de zaterdag deed het ergste vermoeden, maar in de praktijk viel het mee. Het bleef verrassend lang droog. In de middag waren er toch een aantal stevige buien, maar de zon liet zich ook af en toe kort zien. Het parcours was door de regen in de week voor Limburgs Zwaarste lekker uitdagend en de regen ‘s middags maakte het er niet makkelijker op vooral voor degenen zonder trail schoenen. Het was soms lekker glibberen en glijden voor hen. Traditioneel stond de grootste groep deelnemers ingeschreven voor de 100 km. Die lopen het basis parcours van 60 km plus het lusje van Epe en het lusje van Schin op Geul. Op 69 km kunnen ze bij de post in het Eyserbos kiezen of ze het lusje van Schin op Geul wel of niet doen. Ze kunnen hier direct naar de finish lopen en worden dan geklasseerd op de 80 km. Die keuze wordt ingegeven door vormgebrek, geen zin of simpelweg tijdgebrek. Uiteindelijk haalden 91 deelnemers de 100 km. Daarbij waren verschillende lopers/loopsters die debuteerden op de 100 km. Beste man werd Niels Blindeman die in een tijd van 10.26.49 finishte. De Australische Silvia Smith werd beste vrouw in 12.47.10. Op de 80 km won Luc Hapers na een eindsprintje in een tijd van 8.50.48 voor Anton Slagers. De Duitse Katrin Grieger was de snelste vrouw in 9.01.59. Op de 80 km finishten 39 deelnemers. De 60 km met 71 finishers werd gewonnen door Gert Mertens in 4.55.24 voor Ronnie Duinkerken in 5.09.35. Beste vrouw werd de Duitse Emona Barzakova in 7.18.40, haar debuut op de ultraloop én marathon. Op afspraak liepen een 4-tal mensen een marathon. Er waren helaas ook een aantal uitvallers, maar toch wist het overgrote deel van de 218 starters wel te finishen.
Ja, Limburgs Zwaarste in deze vorm houdt op te bestaan. Het organiseren van zo’n loop betekent enorm veel werk. Willem Mütze heeft dat 10 jaar gedaan, eerst alleen, later met hulp van ‘zijn’ Annemarie. Natuurlijk geholpen door een groep trouwe vrijwilligers. Naast Limburgs Zwaarste organiseert Willem nog meer loopjes waaronder Castricum en Berg en Dal. Die blijft hij voorlopig wel organiseren. Op 4 juni is het Rondje Houtenburg, van 28-31 juli de Boxmeerdaagse, op 8 oktober Berg en dal en op 24 december de Kerstballenmarathon. Volgend jaar zijn er plannen voor 1 of 2 kortere loopjes in Limburg met dezelfde opzet als de Halfzware. Dus lopen met GPS, in het begin als groepsloop zodat de verzorging makkelijk te regelen is. Houdt dus vooral de website van Willem in de gaten: http://www.funrunner-heerlen.nl/index.html Als er nieuws is over deze lopen dan besteden we er natuurlijk ook op Ultraned aandacht aan.
En niet te vergeten: Verslagen van Limburgs Zwaarste zijn van harte welkom op Ultraned. Op Facebook ben ik al de nodige enthousiaste kortere en langere verslagen tegengekomen. Als je die wilt delen met een groep groter dan je eigen Facebook vrienden is een website als Ultraned wel zo handig. Op de website van Willem staan mooie foto’s van de afgelopen editie van Limburgs Zwaarste: http://www.funrunner-heerlen.nl/pagina13.html
Henri Thunnissen