Eliud Kipchoge en Jemima Suungong winnen de Londen Marathon

Kipchoge miste het Wereldrecord maar net, waar Suungong terugkwam na een valpartij.

De marathon van Londen kende dit jaar als vanouds een heel sterk veld. Bijna alle toppers op de marathon waren aanwezig. Waar in Berlijn de focus op een zo snel mogelijke tijd ligt, ligt in Londen de nadruk op een zo sterk mogelijk deelnemersveld. Waar er bij de Olympische Spelen maar 3 Kenianen en Ethiopiërs aan de start mogen staan, kent Londen die beperking niet. En met zo’n sterk deelnemersveld liggen snelle tijden voor de hand. De afgelopen jaren lag de winnende tijd bij de mannen in de 2.04. Ja wie waren er allemaal. Bijvoorbeeld Dennis Kimetto de wereldrecordhouder (2.02.57). Voormalig wereldrecordhouder Wilson Kipsang. Meervoudig Olympisch Kampioen 5 en 10 km Kenenisa Bekele. Stanley Biwott, winnaar van de afgelopen New-York marathon. Eliud Kipchoge, in 2015 winnaar bij de marathons van Berlijn en Londen. Ghirmay Ghebreslassie, wereldkampioen marathon 2015. Bij de vrouwen stond Tigist Tufa, de winnares van 2015, aan de start, samen met sterke loopsters als Mary Keitany en Mare Dibaba.

De wedstrijd bij de mannen begon toen de laatste haas na 80 minuten stopte. De kopgroep bestond toen nog maar uit 3 man. Eliud Kipchoge gooide het tempo omhoog en alleen Stanley Biwott kon volgen. Kenenisa Bekele viel weg. De kopgroep lag op het schema wereldrecord. Op 30 km kwamen de leiders zelfs door op een nieuw wereldrecord. Kipchoge en Biwott liepen naast elkaar en hielden het tempo er goed in. Op ca. 40 km liep Kipchoge weg van Biwott. In de laatste paar honderd meter wuifde Kipchoge naar het publiek, zich duidelijk niet beseffend hoe dicht hij nog bij het Wereldrecord zet. Eliud Kipchoge won in 2.03.05, acht seconden boven het Wereldrecord. Had Kipchoge zich dit gerealiseerd dan had hij het record misschien nog kunnen verbeteren. Biwott werd in 2.03.51 tweede en Bekele werd in 2.06.36 derde.

Bij de vrouwen was er halverwege een valpartij vlak voor een drankpost. Een aantal vrouwen kwakten stevig tegen het asfalt waaronder Mary Keitany en Jemima Suungong. Suungong kon na haar val terugkomen en nam in de kopgroep meteen het initiatief. De kopgroep bij de vrouwen dunde uit tot Tigist Tufa en Suungong. Tergend langzaam liep Suungong in de slotfase weg van Tufa. Daarmee bleef de strijd tot het laatst toe spannend. Maar het was Jemima Suungong die won in een tijd van 2.22.58 voor Tigist Tufa in 2.23.03. Florence Kiplagat werd derde in 2.23.39.

Van de Belgen en Nederlanders was Pieter Vermeesch de snelste in 2.36.28. Gezien Pieter halfweg in 1.12.14 doorkwam was hij op weg naar een tijd van rond de 2.25. Er deden een aantal andere ultralopers mee van wie Paul Marteletti de snelste was in 2.17.26. Andere snelle ultralopers waren Steve Way (2.20.50), Thomas Payn (2.21.20), Michael Kallenberg (2.21.38) en Gary O’Hanlon (2.21.42). Deze lopers eindigden in de top-tien van de ‘gewone’ marathon.

De uitslagen zijn te vinden via de link: http://results-2016.virginmoneylondonmarathon.com/2016/

Henri Thunnissen