Voorbeschouwing Steenbergen 6/12/24 uur en marathon

Op 21-22 mei is in Steenbergen de Ultraloop Steenbergen met marathon, 6, 12 en 24 uur. Een eerste voorbeschouwing.

Het is eigenlijk wat vroeg voor een voorbeschouwing, want de inschrijving is nog open en de wedstrijd is in het weekend van 21-22 mei. Maar er hebben zich al de nodige sterke deelnemers gemeld en de hoop is natuurlijk dat nog velen dat gaan doen in de komende periode. Het wedstrijd aanbod in Steenbergen is dit jaar groot met naast de 24 uur, een marathon, 6 uur én 12 uur. Op de 24 is er het Nationaal Kampioenschap, maar dit jaar geen Belgisch Kampioenschap. Het Belgisch Kampioenschap 24 uur is in Aalter.

Bijzonder aan Steenbergen is dat het een van de weinige ultralopen is met prijzengeld. Op de 24 uur levert de eerste plek 500 euro op, plek 2 300 euro en plek 3 200 euro. In het geval van een goede prestatie krijgen de podiumkandidaten een bonus waarmee het prijzengeld aardig kan oplopen tot bijvoorbeeld 800 euro bij een winnaar die 250 km loopt. De winnaars op de 6 en 12 uur ontvangen 150 euro, waar de hoofdprijs bij de marathon 75 euro is. Dan zijn er nog bonussen voor het wereldrecord en het parcoursrecord.

Voor de meeste ultralopers zal dat prijzengeld geen reden zijn om voor Steenbergen te kiezen. Maar het geeft wel de ambitie van de organisator aan die een kwalitatief hoogstaande wedstrijd wil en daarbij de deelnemers die goed presteren daarvoor wil belonen. Overigens zijn het zeker niet alleen de toppers die welkom zijn in Steenbergen. De organisatie in Steenbergen staat als een huis. Er is een prettige ontspannen sfeer. Dit is een organisatie die er is voor haar deelnemers en niet omgekeerd.

{b}12 uur{eb}

Op verzoek van een aantal lopers/loopsters staat er dit jaar voor het eerst een 12 uur op het programma die om 3 uur ’s nachts start. Op de startlijst staan een aantal interessante namen. Wat te denken van de Engelsman Dan Lawson, in Nederland vooral bekend als de nummer 2 van de afgelopen Spartathlon. Maar Lawson heeft meer bijzondere prestaties op zijn naam staan zoals zijn overwinning in de Ridgeway Challenge van 86 mijl in 12.07 uur. Dit is een Engelse trail over een lange-afstands-wandelpad. Lawson won ook de 145 mijl lange Grand Union Canal Race in een parcoursrecord. Lawson zou zomaar een afstand van tegen de 100 mijl kunnen gaan lopen. Bij de vrouwen valt de naam van Mieke Dupont op. Mieke mikt op een Belgisch record op de 12 uur en zal daarvoor een afstand van meer dan 140,672 km moeten lopen. Om die afstand te halen zal ze top fit moeten zijn. Als ze die afstand haalt dan loopt ze ook een beste prestatie in haar leeftijdscategorie W40 (nu 135,318 km overall). Mieke verbeterde in 2015 de Belgische records op de 100 km en 6 uur. Het kan leuk gaan worden op de 12 uur, waar ook mensen als Lydia Doornbos en Henk Doorten op de startlijst staan. Lydia liep vorig jaar een uitstekend seizoen en Henk wil de 12 uur gebruiken om zich te plaatsen voor de Spartathlon van volgend jaar.

{b}24 uur{eb}

Het koningsnummer in Steenbergen is toch de 24 uur. De inschrijving moet hier nog op gang gaan komen. Met de Tsjech Jan Uzik en de Duitser Christof Kühner hebben zich in ieder geval al 2 sterke lopers ingeschreven. Uziek kwam tot een afstand van 236 km op de baan in Belfast. Kühner kwam bij het WK 24 uur in Turijn tot een afstand van 233 km. Wim Douw liep in 2014 in Steenbergen de 24 uur van z’n leven met 221 km, goed voor een clubrecord. Andere mannen op de lijst die redelijk recent meer dan 200 km liepen zijn: de Ier Don Hannon (204 km), Endy Kasanardjo (203 km), Jan Spitael (203 km) en de Engelsman Garth Peterson (201 km). Albert Heikens verraste recent met een uitstekende prestatie bij de hele JKM en zou zomaar richting die 200 km kunnen komen. Bij de vrouwen hebben zich 3 buitenlandse vrouwen aangemeld. Geen toploopsters, maar wel loopsters die een afstand van 180 km in de benen zouden moeten hebben.

Naast de open race is er ook een Nationaal Kampioenschap onder auspiciën van Ultraplatform. Voorwaarde voor deelname aan het Nationaal Kampioenschap is de Nederlandse nationaliteit, een wedstrijdlicentie is niet vereist. Voor het Nationaal Kampioenschap is de opgave op 26 april nog bescheiden met 11 mannen en 0 vrouwen. Om het Nationaal Kampioenschap door te kunnen laten gaan zijn er minimaal 3 starters nodig. Opgave voor het Nationaal Kampioenschap gaat bij voorkeur met voor-inschrijving zodat de deelnemers aan het kampioenschap vooraf weten wie hun concurrenten zijn. Maar deelname is net als vorig jaar ook beperkt mogelijk met na-inschrijving. Om voor een medaille in aanmerking te komen is de minimum afstand bij de mannen 180 km en bij de vrouwen 160 km.

{b}6 uur{eb}

Bij de 6 uur staat Gert Mertens al op de startlijst. Gert is een echte specialist op de 6 uur eigenlijk altijd goed voor een afstand van boven de 80 km. Werner Roels gaat debuteren op de 6 uur. Werner liep vorig jaar een goede Zestig van Texel en verbeterde recent zijn PR op de marathon naar 2.40.43. Pascal van Norden stond 26 april nog niet op de lijst, maar heeft de 6 uur wel in zijn planning staan. Pascal won de 6 uur van Stein in 2015 en 2016, zijn PR is 85,453 km. Bij de vrouwen valt de naam van Silvia Verhoeven op. Silvia liep al de nodige ultralopen waar ze goede resultaten haalde maar ze liep nog nooit een 6 uur. Bijzonder aan Silvia is dat ze met een pacemaker loopt. Dat weerhoudt haar er dus niet van het halen van sportief succes.

{b}Marathon{eb}

Op de marathon maakt Dave Boone in Steenbergen zijn rentree na een blessureperiode. Hij krijgt concurrentie van de Belgische routiniers Johan Watthy en Frankie Leus. Ook Peter Suijkerbuijk staat op de startlijst. Die pakt tijdens de 24 uur dus even zijn moment om de wedstrijd niet alleen als organisator maar ook als deelnemer mee te maken.

{b}Inschrijvingen welkom{eb}

De inschrijving staat nog open. Op de dag zelf is er de mogelijkheid van na-inschrijving. De organisatie hoopt natuurlijk dat er zich nog veel lopers/loopsters melden. Iedereen is welkom!
Voor informatie en inschrijving zie de website van de organisatie: http://24hour.ultraloopsteenbergen.nl/index.php/nl/

Henri Thunnissen