Zaterdag en zondag 21-22 mei 2016 deed ik mee aan de 24 uur ultralopen Steenbergen. Naast een 6 uurs-ultra en een marathon werd er dit jaar ook een 12 uurs-ultra georganiseerd. Het aanbod was daardoor gevarieerder. Bovendien: als je niet aan de volledige 24 uur (of 12 uur) wilde deelnemen kon je aan 2 onderdelen deelnemen (bijv. de marathon plusde 6-uurs) en zo nog heel wat km’s bij elkaar lopen. Een goede formule voor een weekendje stappen. Voor mij was het inderdaad een weekendje stappen, met veel leuke contacten en interacties met medelopers, vrijwilligers, supporters en toeschouwers. De organisatie was erg goed. In 24 uur bereikte ik een afstand van 175,083 km.
24 Uur lang op de been en zo veel mogelijk km’s maken dus. Ik had er dit voorjaar behoorlijk wat voor getraind; 3 weken voor de loop zelfs een absolute piekweek van 256 km. Dat was zo veel dat ik dacht dat het misschien wel een beetje heel erg veel was (lees: te veel) en dat ik misschien niet helemaal fit aan de start zou staan. Dat bleek gelukkig mee te vallen door de bijna 3 weken rust die ik me zelf oplegde: 2 absolute dalweken van 42 en 32 km en pre-race 40 km.
M’n doelstelling was:
1). 171 km (74 rondjes) dan wel:
2). 168km (4 marathons) dan wel:
3). 160km plus iets meer (dus iets verder dan vorig jaar komen).
M’n strategie was zoals ik gewend ben: RunWalk. Ieder kwartier (rondje) even een stukje wandelen, al vanaf het begin. Ook na iedere 2 uur wat meer rust nemen (iets langer wandelen), en na 8, 15 en 22 uur een grotere time-out voor uitgebreidere verzorging. Voor zover er zich op deze tijd- c.q. afstandschaal nog iets laat plannen. Alleen als wandelen niet meer zou gaan zou ik stoppen.
Hieronder puntsgewijs over het verloop van de ultra:
Tafeltje, stoeltje, kratjes met eten, drinken e.d. in de verzorgingszone langs het parcours gezet. Een keur aan meegebrachte etenswaren: mueslibolletjes, aardappels, plus nog wat extra’s: havermout, pastinaak, advocado’s, noten, pompoenpitten, eitjes, gemberkoek, stukje gemberwortel. En drinken (ORS en cola-zonder-prik) ter variatie op het aanbod van de organisatie (waarvan ik vooral sinaasappel-schijfjes, banaan, macaroni met sausje, koffie en thee heb genomen).
Wat betreft het weer waren er bijna ideale omstandigheden. Zaterdagmiddag wel wat warm maar niet te zonnig, ‘s-avonds iets koeler. Nog steeds in korte broek & korte mouwen. Zondagochtend een flinke regenbui, daardoor natte sokken, met als gevolg verweekte voeten en blaren. Zondag minder warm dan zaterdag, maar later op de dag toch nog wel regelmatig water over m’n hoofd uitgieten bij de verzorgingspost.
0 – 84 km (0 – 2M.)
Rustig aan gestart: de eerste uren met 15-16 minuten per ronde (1 rondje is 2,30933 km), om dat zo lang mogelijk vol houden. Na 6 uurtjes lopen begon ik pijntjes te voelen in mijn linker heup. Bovendien voelde ik in mijn rechter dijbeen geleidelijk een soort tintelend gevoel (een soort van uitstralingsgevoel/restverschijnselen als gevolg van een lichte hernia). Helaas bij/vanaf 76 km (ronde 33-34) bovendien ook nog weer regelmatig kramp (heb ik al snel last van), dus vaker/langduriger aan de wandel totdat ik weer 1 volledig rondje kramploos kon wandelen (zie filmpje ‘diepte-interview’ ‘s-nachts bij de matten (na 9:52:11 lopen; voltooiing rondje 34; 78,5 km.), aansluitend 1 rondje kramploos JogWalk, daarna weer ‘versnellen’ = m’n gewone RunWalk. Door die kramp en andere toenemende pijn(tjes) in de benen aan de paracetamol en ’n magnesiumtablet.
Eigenlijk liep ik voor mijn gevoel iets te snel, deed ik te veel moeite, werkte ik te hard, dus moest ik het wat rustiger aan doen. Het ging er tenslotte niet om de 100 km binnen de 12 uur te volbrengen, wat gekkigheid zou zijn, voor mij althans. Dit was Steenbergen en geen Winschoten.
84 – 126 km (2M. – 3M.)
Na het bereiken van ruim 100 km wilde ik wat rust nemen en het ontbijt voorbereiden (havermout in de week zetten), maar kreeg direct kramp toen ik op het stoeltje ging zitten, dus snel weer uit dat stoeltje en voorovergebogen m’n dingen doen. Daarna een rondje wandelen. Ik liep gelukkig inmiddels 4 km voor op mijn schema. Dat voelde wel comfortabel. Om 6 uur ging ik dan ontbijten maar ’t ging anders dan ik me had voorgesteld. ’n Enorme plensbui en gehannes met een poncho kostte extra tijd, lopend met een bakje in melk geweekte havermout met rozijnen. Volgende rondje twee eitjes gegeten, het eerste ging er goed in, het tweede leverde problemen met wegslikken wat een paar minuten rochelen, ophoesten/proesten, keel schrapen en uitspugen teweeg bracht. Gelukkig liep ik op dat moment een stuk alleen, dus hoefde ik me niet opgelaten te voelen. Maar wel weer helaas een aantal minuten langer over dat rondje gedaan. Extra paracetamolletjes, magnesiumtablet en ORS tegen kramp en spierpijn genomen en m’n benen met SRL ingesmeerd. Kon toen weer redelijk vooruit.
126 – 168 km (3M. – 4M.)
Gaandeweg toch kramp-vermijdend bezig: regelmatig langere stukken wandelen om m’n benen rust te gunnen. Daardoor werd ik echter wat strammer. Overschakelen van wandelen-joggen-‘rennen’ door: gedurende een rondje van lantarenpaal naar lantarenpaal: 1 lantarenpaal joggen – 1 lantarenpaal wandelen (om en om, zo liep ik ook als een beginneling, zo’n 10 jaar geleden) en zo de verhouding geleidelijk wat opschroeven tot het volgende rondje weer gewoon in m’n gebruikelijke RunWalk kon.
Geleidelijk verloor ik zo mijn comfortabele opgebouwde marge/voorsprong: na 15 uur (50 rondjes/115 km) liep ik ongeveer 5 km voor op mijn schema. Na 18 uur (60 rondjes/138 km) was dat nog 1,25 km. Gelukkig gingen rondjes 69 t/m 73 (160 – 168 km) wat vlotter en bouwde ik weer marge op. Zo ging het voort. Wandelen-joggen-rennen, bekertje water over me heen tegen de warmte, stukje sinaasappel, beetje eten. Bij het bereiken van de 160 – 165 en 170 km had ik een ‘vlaggetjesrondje’ waarbij ik met een zelfgemaakt vlaggetje met km-aanduiding een rondje liep ter verhoging van mijn feestvreugde m.b.t. de op dat moment bereikte afstand.
168 km – einde (> 4M.)
Na het voltooien van het 74ste rondje (170, 89 km) en nog 50 minuten te gaan heb ik voornamelijk gewandeld. Immers de doelstelling was gehaald, de koek was op, mijn benen en voeten deden zeer, dus so-what. Na 24 uur had ik 175,083 km. op de teller. Wow. PR!
Tot besluit. Optimale omstandigheden krijg je op een 24 uurs waarschijnlijk nooit. Aanpassen is een vereiste.Neem het zoals het komt is het devies. Echter toch nog wat aandachts- c.q. verbeterpunten volgende keer:
– kramp vermijden (ander drankje met electrolyten, anders dan ORS?).
– natte sokken/schoenen eerder wisselen om blaren te voorkomen.
Tot zo ver maar weer.
Wim Krijnen
Bron: http://billygoesultra.blogspot.nl/2016/06/24-uur-ultralopen-in-steenbergen-21-22.html (met oa foto’s)