Peter van der Zon wint Zugspitz XL trail

Twee Nederlanders op het podium van een Alpiene trail, nog nooit vertoond!

Op 29 oktober wordt het IAU WK trail georganiseerd in Portugal. Het is een van punt tot punt trail van 85 km met 5000 klim- en 5100 daalmeters. Er zijn 2 kwalificatie wedstrijden voor een plekje in het Nederlands team. Bij de eerste kwalificatie wedstrijd, deMaxi-Race, plaatsten Tim Pleijte, Arjan van Binsbergen en Marjolein Bil zich voor het WK. Afgelopen weekend werd de Zugspitz XL trail gelopen, de tweede kwalificatie wedstrijd voor het WK. De Zugspitz XL trail is een van punt tot punt trail van 81 km met ruim 4100 klim- en 4300 daalmeters.

Op de startlijst stonden bij de mannen o.a. Maarten Hendriks, Jeroen Machielsen, Pascal van Norden, Jeroen Vink en Peter van der Zon en bij de vrouwen o.a. Kim Baner en Janne Geurts en Heleen Plaatzer. Maarten en Jeroen annuleerden hun inschrijving en Heleen boekte haar inschrijving om naar de 40 km. Op die 40 km haalde ze in een sterk deelnemersveld een mooie vierde plek.

Pascal en Peter gingen snel van start en liepen in het kopgroepje mee. Na 22 km moest Peter Pascal laten gaan. Op 33 km had Pascal 10 minuten voorsprong op Peter en 30 minuten op Jeroen Vink die wat rustiger gestart was. Jeroen had al vroeg in de race veel last van kramp en stapte op 48 km uit. Op dat punt had Pascal de leiding genomen. En dat terwijl Pascal zich niet specifiek op deze trail had voorbereid. Het parcours was zwaar door de regen. Pascal zag de rustig gestarte Mathis Bode langszij komen. Op het 62 km punt lagen ze ongeveer gelijk met Peter 4 minuten daarachter. Bij de post op 69 km had Bode een voorsprong genomen op Pascal en had Peter het gat met Pascal bijna gedicht. In de laatste klim kwam Peter bij Pascal.

Peter op zijn Facebook: “Op een gegeven moment kwam Pascal in het zicht en kon ik bij haken . Op dat moment liepen we allebei op ons tandvlees en kon geen van beiden echt veel harder. Woorden die Pascal zei: “Kom op gaan er zit nog 1 heel kort voor je.” Ik kon hem eerst niet geloven maar ging ervoor. Op de top van de laatste beklimming dacht ik knallen naar beneden, het motto geen risico nemen als het niet nodig is kende ik op dat moment niet. Ik dacht serieus als ik deze persoon inhaal ga ik gewoon een groot evenement winnen. Na ongeveer een kwart van de afdaling (wat trouwens een modder en steen en ongeveer constante rivercross was) kwam ik het nummer 1117 tegen en ik dacht dit is de nummer 1. Hoppa nog een tandje er bij het gaat je lukken. 3 km steil afdalen, technisch en modderachtig, dat lag mij wel en dan nog 2 km vlak asfalt . Met achterom kijken of nummer 1117 niet achter me zat op het vlakke stuk dacht ik 2 dingen: Portugal here I come en WTf ik ga gewoon deze loop winnen.”

Peter van der Zon won de Zugspitz Superttrail XL van 81 km in 9.54.37 voor de Duitser Mathis Bode in 10.00.06 en Pascal van Norden in 10.05.06. Peter en Pascal kwalificeerden zich daarmee voor het WK trail op 29 oktober in Portugal. Waar Pascal bij iedereen bekend is, zal Peter dat niet zijn. Peter is fysiotherapeut en is voor zijn werk naar Zwitserland verhuisd. Voor het trainen een enorm voordeel. Peter traint onder begeleiding van Marjolein Bil. Vorig jaar haalde hij al een aantal goede resultaten in kortere Zwitserse trails.

Bij de vrouwen was de spanning er voor de strijd om het WK ticket helaas snel uit. De eerste 22 km liepen Kim Baner en Janne Geurts gelijk op. In de passage naar de 33 km nam Janne een grote voorsprong. Kim was gevallen en had zo’n diepe wond dat ze uit de wedstrijd werd genomen. Janne liep goed door en kwam binnen in 13.55.53 als nummer 8 bij de vrouwen. Janne woont in Engeland. In Cambridge, dus niet echt in de bergen, maar voor bergen hoeft ze niet ver te rijden.

Zo zijn de Nederlandse mannen- en vrouwenploegen nu bijna bekend. Mannen: Huub van Noorden (beste NL WK 2015), Tim Pleijte, Arjan van Binsbergen, Peter van der Zon en Pascal van Norden. Vrouwen: Susan van Duijl (beste NL WK 2015), Marjolein Bil en Janne Geurts. Voor zowel de mannen als de vrouwen is er nog 1 aanwijsplek beschikbaar. Binnenkort zullen de ploegen op de website van Ultraplatform worden bekendgemaakt.

Henri Thunnissen