Succesvolle Fit4Run Zes Uur van de Haarlemmermeer 2016

Er was veel belangstelling voor de Zes Uur van de Haarlemmermeer. De datum van 2017 is al bekend: de 17e editie zal op zaterdag 24 juni worden georganiseerd.

Afgelopen zaterdag werd voor de 16de maal de Zes uur van de Haarlemmermeer gehouden. Dit keer wat in het ongewisse doordat we in eerste instantie een nieuwe sponsor hadden, waardoor we flink zouden kunnen investeren in kwaliteit en kwantiteit, maar deze sponsor haakte dit voorjaar af. Al in volle gang. Vervolgens het afhaken van onze PR-medewerker én de komst van een AZC op het Expoterrein. Gelukkig bleek zaterdag weer hoe flexibel, hoe weinig eisend en hoe loyaal de Ultra-wereld is: geen woord of opmerking over de aanpassing van het parcours: leuke discussie is: is dit nu zwaarder of niet? Geen woord over te weinig PR of het nog steeds niet hebben van warme douches. Nee, sterker nog: dit jaar 57 solo lo(o)p(st)ers, met een heel mooie mix van Nederlanders en Belgen. Maar ook weer eens een Duitse deelnemer, die nota bene het podium haalde! Daarnaast 14 estafetteteams, waaronder een duo en een tweetal kwartetten. Onze trouwe sponsoren: Fit4Run, Belastingdienst en AVH, leverden weer veel teams af: hulde!

In totaal zijn 1735 ronden afgelegd, met een totaal van 4.220,748 kilometer. De uitslagensite 6uren.avhaarlemmermeer.nl is op zaterdag 416 keer bezocht door 251 bezoekers die gemiddeld een kwartier bleven kijken. Site-bezoekers uit België, Nederland, maar ook Duitsland. Gemiddeld waren er ca. 10 bezoekers online gedurende de gehele 6 uur.

Dan de loop zelf: het vertrouwde parcours over het voormalige Floriadeterrein, met een “heen-en-terug” naar de doorkomstplaats, met een lusje in de hal. Enerzijds misschien wat geforceerd, met passages van aankomende en vertrekkende atleten, maar anderzijds was het leuk om over een afstand van bijna een kilometer elkaar regelmatig tegen te komen. Het weer was uiteindelijk gunstig: ’s morgens werd het al snel klam, maar de zon brak niet door en er stak wat wind op, waardoor het voor de deelne(e)m(st)ers goed werd.

Nieuw was dit jaar ook de mogelijkheid om 5, 4, 3 of 2 uur te lopen. Er waren 3 lopers die er gebruik van maakten. Nog niet zo veel, maar het idee heeft zeker potentie.

Er was een debutante, Irma Oosterhuis, die maar liefst bijna 69 km liep: zij vond het achteraf eigenlijk niets aan: “trail is veel leuker dan rondjes rennen”! Maar het ging je wel goed af! Er waren ook oude getrouwen, zoals Nitish Zuidema, Bram van der Bijl, Ineke Scheffer en Lex de Boer. Er waren weinig uitvallers, er was één wandelaar (Paul Koks) en er was een bekende winnaar: Gert Mertens, die maar liefst voor de 5de maal won!!!

Kijkend naar de uitslagen staat alles in de volgorde van de behaalde afstand. De prijsuitreiking was echter gebaseerd op het puntenwaarderingssysteem zoals dat ook geldt voor het cup-klassement (met de aanpassing dat bij AVH zelfs per jaar gewaardeerd werd). Gert Mertens bleef hierbij overall winnaar, maar Irma Oosterhuis werd overall tweede (in afstand 5de), vóór Tobias Lundgren (in afstand 2de). Norbert Madry, onze Duitse gast, werd overall 3de bij de mannen (in afstand 10de), nét voor Lex de Boer (in afstand 26ste), die toch nog weer mooi boven de 60 km uit kwam. Patrick Vandebeek greep zodoende net naast een beker, hoewel hij bijna 75 km liep. Zo was het toch weer een heel gepuzzel. We zullen het nog evalueren, maar ik vind het persoonlijk wel voor herhaling vatbaar.

Op http://6uren.avhaarlemmermeer.nl zijn alle uitslagen en grafieken te vinden, ook per individu.

Wij bedanken nogmaals alle deelnemers en deelneemsters, de helpers, de sponoren en ook Ultraned voor de promotie. Volgend jaar staan we er weer, dan op zaterdag 24 juni 2017.

Ton Aker
namens het organisatie-team