WK ISF Skyrunning Epic Trail

Mooie prestaties van Ragna Debats, Thomas Dunkerbeck en Tim Pleijte bij de diverse onderdelen van het WK van de International Skyrunning federation in Spanje.

Het WK van de International Skyrunning Federation wordt dit jaar in de Pyreneeën gelopen bij de Buff Epic trail. Er is keuze uit een Vertical kilometer, 21 km, 42 km en 105 km. Aan een WK Skyrunning doen zowel individuele deelnemers als atleten die namens hun land worden afgevaardigd mee. Vanuit Nederland was er dit keer geen nationale afvaardiging aanwezig. De NKBV is lid van de ISF en verantwoordelijk voor de selectie. Binnen de NKBV is er op dit moment helaas geen belangstelling voor de skyrun tot frustratie van de Nederlandse lopers en loopsters. Skyrunning is echt wat anders trailrunning, meer hoogtemeters, op grotere hoogte en technischer. Waar bij trailrunning grote stukken kunnen worden hardgelopen, is dat bij skyrunning veel minder met lage gemiddelde snelheden als gevolg. Skyrunning ligt dichter bij de bergsport dan bij het hardlopen. Veel marathon- en 100 km lopers kunnen op de trail prima meekomen, maar bij een skyrun veel minder. Skyrunning is echt een specialisme. Daarbij wel de kanttekening dat er een grijs gebied is tussen de trail en de skyrun.

Dat geldt zeker niet voor het parcours van de Buff Epic trail. Het traject van de langste afstand van 105 km telt 7950 hoogtemeters+ en heeft 2729 meter als hoogste punt. Aan die 105 km doen een paar Belgen en Nederlanders mee waaronder Thomas Dunkerbeck. Thomas liep in het begin rond de 40e plek en schoof vervolgens steeds verder op in het klassement. Thomas finishte als de nr. 21 in 16.05.15. Op zijn Facebook schreef Thomas over deze race: “Heel soms komt het voor dat alles klopt. Gisteren was zo’n dag. Het WK Skyrunning: samen met atleten van over de hele wereld de race van m’n leven gelopen!” Luis Alberto Hernandez won in 12.53.42 voor de Engelsman Andy Symonds in 13.25.41 en de Spanjaard Javier Dominguez Ledo in 13.38.04. Bij de vrouwen won de Française Carolina Chaverot in 14.41.07.

Bij de 42 km was er Nederlands succes met de 7e plaats van de in Spanje wonende Ragna Debats. De marathon kende 3200 hoogtemeters+ en net als de 105 km een hoogste punt van 2729 meter. Ragna finishte in 5.06.31 waarmee ze 24 minuten te kort kwam op de Spaanse winnares Maite Maiora die een tijd van 4.42.15 klokte. Bij de mannen werd Tim Pleijte 32e in een tijd van 4.45.04. winnaar werd de Noor Stian Angermund-Vik in 3.56.47. Tim zorgde een dag eerder voor een daverende verrassing door bij de vertical kilometer 16e te worden. Het parcours was 2,8 km lang en liep van 1096 tot aan 2129 meter hoog.

Voor info over de Buff Epic trail zie de website van de organisatie: http://www.buffepictrail.com/en/
De directe link naar de uitslagen voor de prestaties van de andere Belgische en Nederlandse deelnemers is: http://buffepictrail.livetrail.net/classement.php
De link naar de uitslag van de Vertical kilometer is: http://www.tmtiming.com/LiveMsportsPro.html
Info over het WK van de ISF is te vinden op: http://www.skyrunning.com/2016-skyrunning-world-championships/

Henri Thunnissen