Zesdaagsen hebben een lange geschiedenis. Eind negentiende eeuw werden er al titanen-duels uitgevochten door professionele atleten op kleine houten banen. Daarbij liepen wandelaars en hardlopers door elkaar. De afstanden die de atleten destijds liepen doen niet onder voor de afstanden die in deze tijd worden gelopen. Het verschil is natuurlijk dat de meeste huidige atleten gewoon een baan hebben en een zesdaagse lopen een hobby voor ze is.
Het bijzondere aan deze editie van de zesdaagse van Antibes is dat er dit jaar scheidsrechters voor de wandelaars staan, waarmee de prestaties ook erkend zullen worden. Dat heeft er voor gezorgd dat er dit jaar ook een aantal sterke wandelaars meedoen. Helaas ontbreekt Aleksei Rodoniov die zich wel had ingeschreven. Rodionov is bekend van zijn overwinning in 2000 in de snelwandelklassieker Parijs-Colmar, waar hij ook nog eens 5 keer tweede en twee keer derde werd. Heel jammer want het was interessant geweest om te zien hoe ver een echte top wandelaar was gekomen in 6 dagen. In de negentiende eeuw lagen de prestaties van hardlopers en wandelaars immers niet ver uit elkaar. Maar gelukkig doen er nog wel een aantal sterke wandelaars mee, zoals de Fransen Dominique Nauwowicz en Alain Grassi. Nauwowicz liep in 2008 Parijs-Colmar uit. Ook de Spanjaard Jose Bernardo Mora die vorig jaar in Antibes 637,230 km liep en daarmee de beste wandelaar was is van de partij. Een andere opvallende naam is die van de Hongaar Zoltan Czukor die al eens derde werde in de Ultrabalaton, de ultraloop rond het Balatonmeer. En dat als wandelaar temidden van hardlopers.
Bij de hardlopers is er ook een sterke groep van start gegaan met Franse toppers als Christophe Laborie (PR 805,553 km) , Alexandre Forestieri (PR 712,967 km) en Olivier Chaigne (PR 752,497 km). Jammer is wel dat de nummer twee van vorig jaar Pierre Mickael Micaletti (2010 770,616 km) zich wel had ingeschreven maar niet is gestart. De Zwitser Christian Fatton liep al veel waaronder de TransEurope en 48-uurs lopen, maar maakt zijn debuut op de zesdaagse. Dat geldt niet voor de Japanner Katsuhiro Tanaka die een PR heeft van 814,400 km. Dat liep Tanaka in 2005 in Colac waar Yiannis Kouros 1036,800 km bijelkaarliep. Ook de Zuid-Afrikaan Eric Wright liep boven de 800 km, met een PR van 815,000 km. De andere Zuid-Afrikaan die meedoet, Ric Marini, heeft 730,000 km als PR en de andere Japanner, Seigi Arita, liep in Erkrath 753,860 km. Bij de dames zal het vuurwerk moeten komen van de Duitse Martina Hausmann met haar PR van 756,400 km, gelopen in Hallsberg waar Kouros haar maar net voor wist te blijven en waar hij zich ten aanzien van Martina zeer onsportief gedroeg. Concurrenten voor de tweede plek zijn Ria Buiten met een PR van 570,045 km en Mimi Chevillon met een PR van 575,221 km. Naast Ria Buiten doet Regina van Geene mee en voor Belgiƫ Paul van Hiel en Jaques Flament.
Na 2 dagen zijn de eerste stofwolken opgetrokken. Op de site is de wedstrijd goed te volgen omdat er een camera is opgehangen bij de doorkomst en de uitslagenlijsten regelmatig worden ververst. Je ziet de verschillende tactieken. Sommige lopers wandelen erg veel, terwijl sommigen alleen hardlopen. Een loper als Peter Kluka heb ik nog niet zien wandelen. Anderen, waaronder bijvoorbeeld Martina Hausmann wandelen veel, maar als je flink doorwandelt en weinig pauze neemt kom je daarmee heel ver. Bij de dames ging Mimi Chevillon hard van start met een eerste dag van 146 km. Die relatief snelle start moest zij de tweede dag bekopen waarop zij 88 km liep om op ruim 234 km uit te komen. Martina Hausmann verdeelde haar krachten beter en liep na een eerste dag van 135 km de tweede dag 112 km, waarmee zij op 247 uitkwam. De onbekende Spaanse Cristina Gonzalez liep verrassend sterk, waarbij haar hardlopen sterk is, maar zij op de wandelstukken tijd verliest. Na een eerste dag van 128 km en een tweede dag van 106 km stond zij met 234 km na 2 dagen gedeeld tweede. Inmiddels is zij Chevillon gepasseerd. Ria Buiten liep een eerste dag van bijna 118 km en een tweede dag van ruim 107 km, wat haar totaal op ruim 225 km brengt. Met haar ervaring maakt zij nog steeds een goede kans op een tweede plaats bij de dames en een verbetering van haar PR van 570,045 km. Regina van Geene loopt haar derde zesdaagse en liep na een eerste dag van 101 km een tweede dag van 87 km wat haar totaal op 188 brengt. Daarmee ligt zij nog mooi op schema voor een afstand van boven de 500 km.
Bij de mannen is een van de kanshebbers voor de overwinning gestopt, namelijk de winnaar van vorig jaar Christophe Laborie. Aan de kop is het stuivertje wisselen. Na 24 uur was de koppositie voor Christian Fatton met ruim 186 km, gevolgd door Alexandre Forestieri met 185 km, Christophe Laborie met 177 km, Jean-Bernard Pierquin met 176 km, Olivier Chaigne met bijna 170 km en Peter Kluka met 168 km. De Japanners Tanaka en Arita zaten daar kort achter, terwijl de Zuid-Afrikanen Wrigth en Marini nog weer wat voorzichtiger van start gingen. Na 48 uur was de koppositie voor Alexandre Forestieri met bijna 302 km, gevolgd door Olivier Chaigne met 300 km, Christian Fatton met 295 km, Jean-Bernard Pierquin met ruim 292 km, Christian Mauduit met 291 km en Gerard Segui met ruim 288 km. Katsuhiro Tanaka liep ruim 279 km en doet nog mee om de prijzen. Andere kanshebbers als Sheigi Arita (247 km), Eric Wright (224 km) en Ric Marini (ruim 222 km) lijken te zijn afgevallen. Paul van Hiel liep een goede eerste dag van ruim 125 km, maar zijn tweede dag was helaas een stuk minder. Met 74 km was zijn totaal na twee dagen bijna 200 km.
Bij de wandelaars lag Domique Nauwowicz na 48 uur aan de leiding met ruim 261 km, gevolgd door Jose Bernardo Mora met 256 km en Alain Grassi met 255 km. Zoltan Czukor wandelt met bijna 219 km wat beneden de verwachting. De Belg Jaques Flament liep de eerste dag bijna 109 km, maar kende met 70 km een mindere tweede dag, wat hem 179 km opleverde.
De zesdaagse is nog lang ten einde en het is moeilijk om een prognose te maken. Reken erop dat de wandelaars in het tweede en derde deel relatief minder verval zullen kennen. De meeste hardlopers zullen steeds langere stukken moeten wandelen. Rekening houdend met de opbouw van de afgelopen twee dagen zal de winnaar bij de hardlopers waarschijnlijk net beneden de 800 kilometer gaan eindigen. Bij de wandelaars zal de winnaar waarschijnlijk net beneden de 750 km gaan eindigen. Martin Hausmann zal zo rond de 700 km komen en daarmee nog de nodige mannen passeren. Over bijna 4 dagen zullen we het weten. Vergeet niet af en toe de site van Antibes te checken. Zie hiervoor http://www.6jours-antibes.fr/ Via deze site kan je de live registratie aanklikken (LIVE 2010). Je krijgt dan de om de ca 10 minuten ververste uitslagenlijst te zien en een beeld van de wedstrijd. Er is een camera opgehangen bij de doorkomst, zodat je zomaar opeens Regina of Ria door je beeld ziet lopen. Je kan ook een boodschap aan Paul, Ria of Regina sturen. Iets wat door de lopers vooral in die moeilijke tweede helft van een zesdaagse heel erg op prijs wordt gesteld.
Henri Thunnissen