Eerste week TransEurope Footrace 2012 (update)

Ria Buiten is uitstekend van start gegaan. Jos van den Hende uitgevallen in de achtste etappe na een goede eerste week.

De eerste week van de TransEurope Footrace 2012 is achter de rug. Op 19 augustus gingen er 41 mannen en 8 vrouwen van start in het Deense Skagen. Skagen ligt helemaal in de punt van Denemarken op de plek waar de Noord- en Oostzee elkaar treffen. Vanuit Skagen wordt in 64 etappes naar Gibraltar gelopen over een totale afstand van 4175 km. De lengte van de etappes varieert tussen de 39 en 83 km en is gemiddeld ruim 65 km lang. Nog steeds een hele opgave, maar met die dag afstanden toch beduidend minder zwaar dan de editie van 2009 toen er in 64 etappes van Bari naar de Noordkaap in totaal 4487 km werd gelopen. Toen waren er vooral in het dunbevolkte binnenland van Zweden en Noorwegen regelmatig etappes van boven de 80 en zelfs 90 km. De TransEurope Footrace zou in eerste instantie een andere startplek hebben, namelijk John O’Groats in Schotland, maar dat kreeg de organisatie niet rond. De organisatie van de TransEurope Footrace is natuurlijk een monsterklus. Je moet geschikte looproutes vinden, toestemming bij de autoriteiten krijgen, slaapplekken vinden, eten regelen enz.

In eerste instantie zouden er de nodige Nederlandse lopers/loopsters van start gaan, maar uiteindelijk is Ria Buiten de enige uit Nederland die meedoet. Verheugend is de start van de Belg Jos van de Hende die zich de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld heeft tot een goede etappe-loper. Het is toch een voorrecht om bij zo’n bijzonder loop te kunnen starten. Deelname kost de lopers in ieder geval 6000 euro, maar natuurlijk ook de nodige vakantie dagen. Die 6000 euro zijn de inschrijfkosten, maar met reiskosten, kosten voor schoenen/kleding/medische verzorging en andere uitgaven kom je al snel op 9000 euro uit. En welke baas vindt het goed dat je 9-10 weken afwezig bent van je werk? Zo’n tocht is, los van het fysieke kunnen, niet voor iedereen weggelegd.

Het deelnemersveld wat aan de start staat is minder sterk dan in de laatste editie van 2009. Bij de dames ziet het er goed uit voor Ria Buiten die vooral concurrentie zal hebben van de Japanse Kaizuko Kaihata en de Canadese Barb Owen. Kaihata werd in 2009 derde bij de vrouwen en Owen heeft veel ervaring in zware trails tussen de 100 en 200 km maar geen ervaring in het etappe-lopen. En dat laatste is gebleken want Owen viel na een goede start terug en viel in de zevende etappe uit. Ria heeft na zeven dagen een enorme voorsprong genomen op Kaihata van bijna 7 uur. Derde is nu de Francaise Marie-Jeanne Simons die bijna 11 uur achterstand heeft op Ria. Maar er volgen nog 57 dagen en in zo’n lange etappe-loop heeft iedereen zijn slechte dagen. Zolang Ria daar weer doorheen komt lijkt ze hele goede kansen te maken op de overwinning bij de vrouwen. Dat is ook het doel wat Ria zich voorafgaand aan deze TransEurope Footrace heeft gesteld. (Update: Na afloop van de achtste etappe besloot Marie-Jeanne Simons om uit de race te stappen. Heike Pawzik ligt nu op de derde plaats. Na 9 etappes heeft Ria bijna 10 uur voorsprong op Kaihata en bijna 18 uur op Pawzik)

Bij de mannen lijken Trond Sjavik, Robert Wimmer en Stephane Pelissier de belangrijkste kandidaten voor de overwinning. Pelissier heeft de eerste week sterk gelopen, iets wat we van hem kennen. Maar na een goede start valt hij daarna wat terug in het klassement. Of dat ook dit jaar gebeurt? Pelissier is een goede vorm, hij liep dit jaar 227 km op de 24 uur en eind vorig jaar 7.57 op de 100 km. In 2009 werd hij tiende bij de TransEurope Footrace. Robert Wimmer won de TransEurope Footrace in 2003 en werd in 2009 vierde. Wimmer heeft dus veel ervaring, die heel belangrijk is in een tocht als deze. Trond Sjavik werd in 2009 zesde in de TransEurope Footrace. Trond is in een uitstekende vorm. Hij eindigde vorig jaar bij de 1000 km van Athene voor favoriet Wolfgang Schwerk en liep zich afgelopen maand juli warm in de 500 km lange race tussen Trondheim en Oslo waar hij tweede werd. In mijn visie is Trond de belangrijkste kandidaat voor de overwinning. In de eerste week liep Pelissier heel sterk en nam een voorsprong op Wimmer en Sjavik, maar de verschillen zijn nog niet heel groot. Het drietal heeft wel afstand genomen van de groep lopers daarachter met Markus Bernhard, Jean-Claude Le Gargasson, Christian Fatton en Henry Wehder. Jos van den Hende stond na een week op een keurige achtste plaats, maar viel helaas in de achtste etappe uit. Op zijn Facebook pagina staat over zijn uitvallen het volgende:

25 augustus zevende etappe Eggebek to Hohenwestedt (74km) in 09u50min01sec
” Goed gestart bij lichte motregen.. Maar na een 12-tal km heb ik mij misstapt door het niet zien van een niveauverschil op weg. Hierdoor kreeg ik een pijnscheut aan mijn hamstring. Dit leek allemaal best mee te vallen, dus ik liep gewoon verder. Maar na nog een aantal pijnscheuten ben ik een apotheek gestopt om een ontstekingsremmende zalf te kopen.. Daarna ben ik terug verder gelopen maar uiteindelijk (op 7km van de etappe) door pijn gedwongen om het tempo te laten zakken tot wandelen.. Uiteindelijk nog 13de geëindigd. Hopende dat ik na een goede nachtrust de volgende etappe probleemloos kon lopen…”

26 augustus achtste etappe Hogenwestedt to Ahrensburg (70,3km)
” De nachtrust was niet optimaal wegens een groot feest in de buurt.. Maar goed ik ben kalmpjes aan de volgende etappe begonnen. Na 9km werd ik echter weer gedwongen om te stoppen met lopen.. de pijn van gisteren was niet verdwenen.. Opgeven daar dacht ik niet aan, maar aangezien het lopen niet meer ging (mijn linkerbeen wilde niet meer mee), heb ik geprobeerd om de etappe verder uit te stappen. Alle kracht moest van mijn rechterbeen komen dus uiteindelijk daalde mijn tempo sterk. Na ongeveer 50km bij de voorlaatste bevoorradingsspost was de tijdslimiet van 6km/u totaal onhaalbaar geworden. En ben ik uit de wedstrijd moeten stappen… Voor mij was het duidelijk dat ik niet al “toerist” in de wedstrijd wou blijven, te meer omdat ik ook het gevoel heb dat de kleine misstap wel eens langdurige gevolgen zou kunnen hebben. Ik besliste toen naar huis te gaan. ”

27 augustus:
“Vandaag opgestaan met het gevoel dat ik gisteren de juiste beslissing genomen heb. Want lopen zou vandaag niet gegaan hebben… Alles klaargemaakt voor de terugreis met de metro/trein het zou een hele klus zijn om van Hamburg terug naar huis te keren. Om 5u deze ochtend tijdens het ontbijt hoorde ik dat Marie-Jeanne Simons (ook deelneemster van de Trans Europe Footrace 2012) vandaag ook niet meer zou starten en dat ze samen met haar echtgenoot Jean-Louis vandaag terug zouden keren naar Frankrijk. Zij wilden een omweg maken via Lokeren om me thuis af te zetten om daarna zo door te rijden naar Frankrijk. Ik ben hen daarvoor ontzettend dankbaar, alleen terugreizen zou een zware klus geweest zijn. Eens thuisgekomen heb ik een afspraak gemaakt met sportarts, Dokter Kris Peeters, om te zien wat er juist aan de hand, of liever het been,is… Verder wil ik ook nog even zeggen dat ik iedereen dankbaar ben voor de bemoedigende woorden/smsen/telefoons/.. van mijn supporters en sponsors..”

De TransEurope FootRace heeft een website met veel informatie. De uitslagen worden ondanks de nodig internetproblemen toch snel verwerkt en Ingo Schulze schrijft met een kleine vertraging ook een kort verslag. De website van de organisatie is: http://www.transeurope-footrace.org

De TransEurope FootRace is een zware etappe-loop, wat ook blijkt uit het feit dat er na 9 etappes al 10 deelnemers zijn uitgevallen (7 heren, 3 dames). Ik ga deze loop volgen en zal er regelmatig verslag van doen op Ultraned.

Henri Thunnissen