Monnikentocht, zaterdag 1 september

De voorinschrijving voor de Monnikentocht leverde 27 lopers op. Ook na-inschrijvers zijn op zaterdag 1 september van harte welkom. De weersvoorspelling ziet er goed uit, maar of dat ook uitkomt….?

Komende zaterdag 1 september wordt voor de zestiende keer de Monnikentocht georganiseerd. Deze landschapsloop start in Ter Apel en heeft de finish in het vestingstadje Bourtange. Naast de 50 km hardlopen zijn er ook nog kortere afstanden zowel voor hardlopers als voor wandelaars. De voorinschrijving voor de Monnikentocht loopt goed met tot nu toe bijna 200 lopers/wandelaars. Voor de 50 km hebben zich 27 lopers opgegeven, waaronder 6 dames, 2 buitenlanders en 8 lopers die gaan debuteren op de ultra. Een 50 km leent zich natuurlijk goed om als eerste ultraloop te doen. Het voordeel van de Monnikentocht is dat het een ontspannen loop is met een ruime tijdslimiet. In verband met de terugreis per bus naar startplaats Ter Apel is het verstandig om in ieder geval binnen de 6.30 te finishen. Dat mag geen probleem zijn. De slechtste tijd in de Monnikentocht staat op naam van ondergetekende, die in 2009 een tijd van 6.02 neerzette. De snelste tijd bij de mannen staat met 3.58 op naam van Arie Fröberg en bij de vrouwen met 4.30 op naam van Renske Vermeulen. Het is geen supersnel parkoers, maar zeker ook niet echt lastig. Zo’n 50% is onverhard/halfverhard en er wordt eigenlijk alleen over fietspaden of hele rustige wegen gelopen. Het is een afwisselend parkoers door een verrassend mooi landschap. De eerste loper van de 34 km krijgt een begeleidende fietser mee en de kop- en staartloper van de 50 km krijgen vanaf 22 km een begeleidende fietser mee. Sietze Houwen begeleidt de eerste loper van de 34 km, Martha Meijer begeleidt dit jaar de staartloper van de 50 km en ondergetekende neemt de koploper van de 50 km voor zijn rekening.

De lopers die zich tot nu toe hebben ingeschreven zijn:
Joos de Bakker, Marcel Beijer, Wander Bod, Gerrie Boersma, Marco Bol, Jake van den Brink, Marcus Buchholz (GER), Hans Buis, Filipe Costa, Wesley Danes, Arno Dijkmans, Jean-Pierre Gendrault, Jenni de Groot, Gijs Honing, Menno Komduur, Aart van Meerveld, Nico Modderkolk, Ho Jung Mulder, Melchor Antonio Saiz-Pardo de Benito (ESP), Ineke Scheffer, Evelyn Schipper, Jan Schipper, Cris Simons, Mirjam Steunebrink, Linda Voets, Rinus van der Wal en Peter Witlox.

Vorig jaar zorgde de plotselinge warmte voor problemen bij sommige lopers. Dat is de reden dat de organisatie voor dit jaar extra waterposten heeft ingelast. De gewone verzorgingsposten staan ongeveer 5 km uit elkaar en vanaf 22,5 km staan er tussen de verzorgingsposten extra waterposten. Het zijn onbemande posten waar 2 afgesloten emmers met water staan, 1 met sponzen en 1 met drinkwater. Zelfservice waarbij de organisatie ervan uitgaat dat de lopers rekening met elkaar houden. Omdat er vorig jaar problemen met het busvervoer terug waren, zijn er voor dit jaar dubbeldekkers ingehuurd. Deze bussen hebben veel meer zitplaatsen zodat de pieken beter weggewerkt kunnen worden. De organisatie van zo’n punt tot punt loop is een hele klus!

De voorinschrijving is inmiddels gesloten, maar er is na-inschrijving mogelijk tot en met zaterdag 1 september, tot ongeveer een half uur voor de start. De kosten bij na-inschrijving zijn 18 euro, inclusief verzorging tijdens de loop, de busreis Bourtange terug naar Ter Apel en een herinnering. De 50 km start om 9.30 uur. In Ter Apel. De verwachting is dat er zaterdag in totaal zo’n 300 mensen aan het hardlopen of wandelen zijn in het mooie Westerwolde.

Voor alle info over de Monnikentocht zie http://www.monnikentocht.nl

Henri Thunnissen