Er staat voor 2012 een sterk deelnemersveld aan de start in Athene. Om eens met de vrouwen te beginnen was de late inschrijving van de Britse Liz Hawker verrassend. Hawker is een van de allerbeste loopsters, die veelzijdig is in haar presteren. Zij won o.a. 5 keer de UTMB en liep vorig jaar bij de Commonwealth kampioenschappen een afstand van 247,076 km op de 24 uur waarmee zij ook alle mannen voorbleef. Het was een nieuwe wereldbesptrestatie 24 uur op de weg bij de vrouwen. De andere favoriete voor de eindzege is de Hongaarse Szilvia Lubics die dit jaar alle mannen voorbleef in de 212 km lange Ultrabalaton. Lubics maakt een zeer sterk jaar door, zo liep ze dit jaar 232,454 km in een 24 uur. In 2011 won zij de Spartathlon in een tijd van 29.07.45. Beide vrouwen moeten in staat zijn om voor in het algemeen klassement te lopen en een tijd te scoren van rond de 28 uur. De Japanse Mieko Kakizaki liep dit jaar sterk in de Sakura Michi, waar zij een tijd van 30.13 liep over de 250 km. Natuurlijk hopen wij dat ‘onze’ Nederlandse vrouwen Léonie van den Haak en Wilma Dierx ook voorin het vrouwenklassement mee kunnen lopen. Puur op basis van de 218,759 km van Léonie en de 216,643 km van Wilma op de 24 uur moet de Spartathlon voor hen geen probleem zijn. Het grootste gevaar is natuurlijk dat je misselijk wordt en geen voeding meer binnenkrijgt. Dit kan iedereen overkomen, ook de grote mannen en vrouwen. Maar op basis van hun prestatie moeten Léonie en Wilma ver voor de deadlines cq. tussenlimieten kunnen blijven. Zo kan je zonder druk naar een goede prestatie lopen. De 4 Nederlandse mannen die vorig jaar de finish haalden Jan van de Erve (32.21.47), Ernst Daniel (33.19.09), Gerrit Maasland (33.43.33) en Nítish Zuidema (34.20.53) hebben hun Spartathlon zo gelopen. Je krijgt het in het verloop van de Spartathlon al zwaar genoeg en als je dan ook nog met de druk van tussenlimieten moet lopen wordt het mentaal erg zwaar. De Belgische mannen die vorig jaar de finish haalden waren Luc de Jaeger-Braet (30.36.16), Pat Leysen (33.00.17), Marc Vandenplas (34.50.05), Bart van Nijlen (34.52.07), Lieven Pieters (35.26.37) en Ludo Depoortere (35.50.03).
Luc de Jaeger-Braet liep het WK 24 uur en doet niet mee aan de Spartathlon. Van Belgische zijde doen dit jaar Stefaan D’espallier, Ronald Jansen, Ludo Depoortere, Frank D’hondt, Kamiel Gijsenbergs, Ghislain Dops en Stefan Nullens mee. Van Nederlandse zijde doen behalve Léonie en Wilma, Ritchie Limaheluw, Jeroen Renes, Ferry van der Ent, Richard van der Klis, Giel Joziasse, Roger Kempinski, Erwin Borrias, Jan Suijkerbuijk en Ernst Daniel mee. Voor iedereen geldt natuurlijk dat een finish het eerste doel is. Een aantal lopers hebben meer mogelijkheden. Frank D’hondt woont in Griekenland en liep eerder dit jaar sterk in de 180 km lange loop tussen Nemea en Olympia waar hij vierde werd en Michael Vanicek en Jan Prochaska voorbleef. Die liepen samen wat er op duidt dat ze deze loop als training deden. Maar van de Belgen is Frank de loper die de beste kansen heeft in het algemeen klassement. Bij de Nederlanders is dat naar mijn inschatting Jeroen Renes. Jeroen traint onder begeleiding van Gerrit van Rotterdam en heeft het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt. Vorig jaar won hij al een trail 24 uur met een afstand van ca. 200 km, dit jaar liep hij solo de Rothaarsteig en een paar weken later 100% op reserve de 100 km van Winschoten in 8.37. Hoever Jeroen in de Spartathlon kan gaan komen wordt spannend, ook voor hemzelf.
Bij de mannen staat het complete podium van vorig jaar met Ivan Cudin (22.57.40), Yui Sakai (24.22.24) en Michael Vanicek (24.55.59) aan de start. Maar ook Daniel Oralek (26.41.44), Tetsuo Kiso (27.12.57), Markus Thalmann (27.40.30 (2008 tweede in 24.52.09)) en Stu Thoms (27.40.30). Uit de top van de editie van 2010 doen de nummer 3 Jan Prochaska (24.55.58) en de nummer 4 Jao Oliveira (27.21.52) mee. John Harald Berge die in 2009 derde werd in 25.09.38 is ook van de partij. Outsiders zijn de Canadees Glen Redpath, de Amerikaan Gregg Geerdes en de Griek Stergios Anastasiadis. Ivan Cudin liep mee in het WK 24 uur in Katowice en joeg daar in het middendeel op de latere winnaar de Amerikaan Mike Morton. Cudin stopte op 188 km, waarschijnlijk om zich te sparen voor de Spartathlon. Dat deed Michael Vanicek niet die vol doorliep naar een mooie 251,799 km en bij de teams een wereldtitel. Verstandig is anders. Sakai liep in mei zijn laatste wedstrijd , een Japanse loop over 250 km. Het lijkt weer op een tweestrijd tussen Sakai en Cudin uit te draaien, met daarachter veel lopers die voor die derde plek kunnen gaan en als Cudin en/of Sakai uitvalt nog een plek hoger. Zelf vond ik Daniel Oralek erg sterk lopen in Winschoten. Hij liep een bekeken race en liet zijn schema de laatste 30 km langzaam oplopen toen het duidelijk was dat de overwinning binnen was. Oralek loopt veel, maar weet zijn wedstrijden steeds beter in te delen.
Mijn prognose voor de podia is:
Vrouwen 1. Liz Hawker, 2. Szilvia Lubics en 3. Mieko Kakizaki
Mannen 1. Ivan Cudin, 2. Yuii Sakai en 3. Daniel Oralek
Maar stiekem hoop ik op de nodige verrassingen en ik hoop ook dat alle Belgische en Nederlandse deelnemers de finish halen of een prestatie neerzetten waarmee ze vrede kunnen hebben.
Voor alle info over de Spartathlon zie de website http://www.spartathlon.gr/ De site is ook in het Engels. De deelnemers zijn te vinden onder het kopje Results, bij Participants. Je kan de deelnemerslijst zelf ordenen op bijvoorbeeld land, achternaam, vrouw/man enz. Tijdens de loop zal onder het kopje Live data het verloop van de race te volgen zijn. Voor de echte fans wordt het weer een nachtje met weinig slaap, van vrijdag 28 op zaterdag 29 september.
Update:
Ivan Cudin, de winnaar van 2010 en 2011 heeft zich afgemeld. Cudin liep waarschijnlijk een blessure op bij het WK 24 uur in Katowice. Een andere favoriet die zich voor de Spartathlon afmeldde was de Duitser Jan Prochaska die in 2010 derde werd. Ook Jeroen Renes meldde zich af. Jeroen is ziek geworden en mag niet starten. Heel jammer want Jeroen was uitstekend in vorm en waarschijnlijk in staat om een tijd van rond de 30 uur te lopen.
Henri Thunnissen
NB. Het is leuk om te zien hoe verschillend de voorbereiding is van de deelnemers, hoewel de hoofdlijnen voor iedereen gelijk zijn. Wilma Dierx ging samen met Erwin Borrias naar Malawi. Wilma is betrokken bij de stichting Vliegende Meubelmakers, een stichting die in Derde wereld landen samen met de plaatselijke bevolking meubels maken voor scholen en ziekenhuizen. In Malawi werden voor een school schoolbanken gemaakt. Wilma: “Ik heb samen met Erwin in Malawi ook niet stilgezeten. Naast het meubelmaken hebben wij de voorbereiding op de Spartathlon serieus voortgezet. We zaten in de plaats Nhkata Bahy, aan Lake Malawi. Daar heb je flink wat heuvelachtig terrein waar we ons elke ochtend ruim 1,5 uur in het zweet liepen. Ook was er een plaats 48km. verderop Mzuzu. Na onze safaritocht waar de hippos ’s nachts langs onze tent liepen (bleek uit enig drap wat ze hadden gelost) lieten we ons in Mzuzu afzetten en liepen we terug naar huis. Onze chauffeur vond het een hachelijke situatie. Hij had zo’n aktie niet eerder meegemaakt. Het was een heuvelachtige weg dus prima training voor Griekenland. Door heel hard door te werken, verdienden we nog een vrije dag en zo liepen we een paar dagen later heen en weer naar Mzuzu. Eenmaal bij het keerpunt aangekomen, belde de headmaster van de school waarvoor we schoolbankjes maakten. Of we goed waren aangekomen. Ha ha, ultralopen is blijkbaar geen bekend fenomeen in Malawi.” Gezien de hitte in Malawi waren dit natuurlijk perfecte trainingen om aan de omstandigheden in de Spartathlon te wennen.