Na vorig jaar de Guernsey marathon te hebben gelopen was het nu de beurt aan Jersey. Sinds dit jaar is er een rechtstreekse verbinding vanaf Schiphol naar het grootste Kanaaleiland Jersey met 85.000 inwoners. Vanuit een fris Nederland ( 7 graden ) gingen mijn vrouw Mea en ik voor een 6 daagse trip naar o.a. de Jersey marathon. Zowel Guernsey en Jersey zijn volstrekt onafhankelijke Britse kroondomeinen in het Nauw van Calais en zijn volledig autonoom. Bij aankomst een heerlijke temperatuur van de om en nabij de 20/25 graden wat ook de rest van onze korte vakantie is gebleven.
Nadat we ons hadden geïnstalleerd in ons Guesthouse zijn we met de auto richting de hoofdstad St Helier gegaan om mijn startnummer te halen met toebehoren en de pasta-party. Het parkeren van de auto vraagt enige studie vooraf en zijn we het eerst aan een politieagent gaan vragen voor uitleg. Van te voren hadden we al een Paycard gekocht. Dit is een soort kraskaart met dag, maand, jaar en tijd aankomst. Dan moet je de verschillende soorten parkeerborden lezen of je 1, 2 , 3 of 4 uur mag staan, bij meerdere uren meer kaarten invullen vanaf tijd aankomst. En om het nog makkelijker te maken kan je ook een parkeerschijf kopen, moeilijk moeilijk allemaal. Na alles geregeld te hebben op de parkeerplaats richting ontvangst tent Jersey marathon midden in de hoofdstad. Tasje met startnummer ontvangen en nog even met de race director gepraat, leuke sfeer en mooie locatie start en finish.
Op zondagmorgen vroeg vanuit St Aubin ons dorp richting St Helier een afstand van ongeveer 8 km naar de grote voor ons bekende parkeerplaats (dat is op zondag gratis). Starttijd 9 uur en ruim op tijd om nog een kopje koffie te nemen en een broodje en banaan te nemen. Aan de start 498 deelnemers en het begon al lekker warm te worden. Omdat ik op 20 oktober de marathon van Amsterdam ga lopen ( in 1983 mijn 1e marathon gelopen in Amsterdam) besloot ik rustig aan te doen en aan sightseeing te doen. Fototoestel mee een onderweg vele foto’s gemaakt van het parcours. De eerste 3 kilometer gingen door de winkelstraten en daarna via prachtige holle wegen door het bos naar het hoogste punt, 150 meter. Het verbaast mij elke weer de afwisseling van de vele marathons die ik in de afgelopen 30 jaar heb gelopen. Wat als eerste opvalt zijn de vele palmbomen op Jersey.
Via parken, langs de hekken van vliegveld Jersey, kustgebied met mooie vergezichten en veel zand- en grindpaden, ik schat zeker 15 km aan deze zandpaden waar een voormalige spoorlijn is geweest. Het laatste stuk ging via de baai en haven. Intussen was het al 25 graden geworden een vele marathonlopers zag ik wandelen. Bij de finish vele honderden toeschouwers, een prachtige binnenkomst. Mijn tijd, 3.48 en nog wat, totaal 106 marathons gelopen in 63 landen en van de 498 deelnemers zijn er 338 gefinisht. Een nieuw parcoursrecord bij de heren in 2.24.33 en bij de dames 2.44.33
Na de marathon nog sightseeing gedaan en oa naar de Jersey War Tunnels geweest. Ook prachtige wandelingen gemaakt langs de kust met de vele bunkers die herinneren aan de 2e Wereldoorlog. Jersey was het laatste land van Europa wat bevrijd is tijdens de Duitse bezetting, 9 mei 1945
In 2014 staan de marathons van Andorra, Albanië, Bulgarije en Roemenië op het program. In Andorra is er een marathon tijdens de ultraloop, starttijd 22.00 uur. Deze gaat over de hoogste berg van Andorra, de Comapedrosa van 2942 meter.
Jaap vd Berg