De Saksenmarathon op 24 november

Op 24 november organiseert DFW runners de Saksenmarathon. Geen marathon in rondjes, maar een marathon in één grote ronde door het mooie natuurgebied van het Drentsche A dal.

Nieuw: De Saksen Marathon over één grote ronde van 42,2 km door de mooie natuurgebieden van Drenthe. Start om 11 uur vanuit Zuidlaren op zondag 24 november 2013. Een eerste test voor een eventuele nieuwe Adventure Marathon Serie volgend jaar. De marathon gaat bijna volledig over asfalt-, beton- en sintelfietspaden door de mooie natuurgebieden, met af en toe een stukje weg als verbinding naar een volgend natuurgebied. In de zomer is hier waarschijnlijk heel veel fiets toerisme, daarom proberen we het voor de winter nog even uit.

Met deze Saksen route treed je in de voetsporen van een oud Germaans volk dat vanaf 375 v. Chr. vanuit Noord-Europa Nederland binnentrok. De Saksen waren een Germaans volk uit het noorden van Europa, een regio van het huidige Duitsland en het noordoostelijk deel van het huidige Nederland. Lopen in het beek- en esdorpenlandschap van de Drentsche Aa geeft je het gevoel dat je net uit een tijdmachine bent gestapt en zo’n 100 jaar bent terug geflitst. Hier, in dit prachtig bewaard gebleven landschap waan je je rond 1900.

De route gaat vanuit Zuidlaren richting het Ballooërveld, één van de laatste open heideterreinen in het prachtige cultuurlandschap van de Drentsche Aa. Bovendien is het een van de weinige plekken binnen het Nationaal Landschap Drentsche Aa waar de grote heide als essentieel onderdeel van het esdorpenlandschap nog enigszins kan worden beleefd. Het Ballooërveld en de aangrenzende beekdalen ligt tussen de Hondsrug en de Rolderrug, in het noordoosten van Drenthe, tussen de dorpen Balloo, Loon, Taarlo, Gasteren, Anderen en Rolde.

De marathon gaat via Schuilingsoord langs het Kniphorstbos en de Strubben bij Anloo en Schipborg, over de Gasterse Duinen, het Ballooërveld en het stroomdal gebied van de Drentsche AA bij Taarlo, langs Oudemolen, de Zeegserduinen, Dennenoord, de Vijftig Bunder en het Noordlaarderbos, en via de Osbroeken en de Wedbroeken weer terug langs Zeegse en Schipborg naar Zuidlaren.

Deze natuur marathon door de mooiste natuurgebieden van Drenthe gaat via fietsknooppunten en een deel is als ANWB Saksen fietsroute uitgepijld. Ook is er een GPS track beschikbaar. Verzorging langs de route komt voor rekening van de loper zelf en de begeleider (eigen verzorging!). Elke deelnemer moet dus onderweg deels zelf zijn verzorging regelen. Aan de finish is verzorging en tijdsregistratie. We hebben mogelijk 3 of 4 controleposten onderweg waar ook bidons evt. bijgevuld kunnen worden, maar bij warm weer is dit zeker niet voldoende voor een hele marathon. Zorg dus liefst voor eigen begeleiding!

Meer informatie op onze website http://www.dfwrunners.nl

Ronald Kwint.
DFW Runners