De IAU (http://www.iau-ultramarathon.org/) organiseerde in 2007 (Verenigde Staten), 2009 (Frankrijk), 2011 (Ierland) en 2013 (Wales) Wereldkampioenschappen trail. Op de keuzes van de parcoursen was regelmatig kritiek. Die kritiek betrof vooral de edities van 2007 en 2013. In 2013 was het WK trail in Wales in het natuurgebied Gwydyr Forest. Het rondje waarop gelopen werd was zeker trailwaardig, alleen werd dat rondje 5 keer gelopen iets wat bij de trail niet gebruikelijk is. Wel was het een uitstekend georganiseerd WK met een sterk deelnemersveld. Maar het was duidelijk dat er voor 2015 een wedstrijd moet worden gekozen die meer aansluit op de wensen van de lopers/loopsters.
De IAU had voor het WK trail in 2013, Wales en de Trans d’Havet als kandidaten. De IAU koos voor Wales met voor 2015 de Trans d’Havet als kandidaat. In het traillopen is er met de International Skyrunning Federation (http://www.skyrunning.com/) nog een organisatie die EK’s en WK’s traillopen organiseert. In 2013 werd er voor het eerst een EK georganiseerd over een langere afstand en dat EK werd gehouden tijdens de Trans d’Havet. Waar de IAU haar WK’s nu 2-jaarlijks organiseert, kiest de International Skyrunning Federation voor een jaarlijks kampioenschap, het ene jaar een EK het andere jaar een WK. Het WK wordt dit jaar gehouden bij de Mont Blanc 80 km op 27 juni. De kampioenschappen van de International Skyrunning Federation vinden in het hooggebergte plaats.
Het traillopen is de laatste jaren enorm populair aan het worden. De toename van het aantal ultralopers is grotendeels te danken aan de toename van wedstrijden en deelnemers aantallen. Als een organisatie zijn wedstrijd trail noemt is die wedstrijd in korte tijd uitverkocht ook als die loop eigenlijk geen trail is. Maar wat is een goede definitie van het begrip trail? Daar hebben al veel organisaties zich over gebogen. Een van de organisaties die bezig is geweest om een goede definitie te vinden van traillopen is de International Trail-Running Association (ITRA) (http://www.trail-running-association.org/). Bij de ITRA zijn lopers, wedstrijdorganisaties, fabrikanten, belangenorganisaties en deskundigen betrokken.
De ITRA geeft de volgende definitie van een trail:
“Trail-running is a pedestrian race open to all, in nature environment (mountain, desert, forest, plain…) with minimal possible paved or asphalt road (which should not exceed 20% of the total course).
The terrain can vary (dirt road, forest trail, single track…) and the route must be properly marked. “Properly marked” means that the runners will receive enough information to complete the race without getting lost. That includes physical markings (flags, tapes, signs…) or GR permanent markings or GPS tracks or map indication.
The race is ideally – but not necessarily – in self-sufficiency or semi self-sufficiency and is held in respect for sporting ethics, loyalty, solidarity and the environment. ) “Self-sufficiency or semi self-sufficiency” means that the runner has to be autonomous between aid stations, regarding clothing, communications, food and drink.”
Of de definitie van de ITRA een goede is vraag ik mij af, want een loop over alleen brede en vlakke boswegen valt binnen hun definitie. Terwijl een loop met 25% asfalt maar daarnaast veel technische passages met single tracks buiten de definitie valt.
De IAU heeft naar aanleiding van bovengenoemde ontwikkelingen besloten om een trail commissie in te stellen. In die trail commissie zitten mensen die deskundig zijn op het gebied van het traillopen.
Opdracht van die commissie is:
“Since quite a while, a number of our Member Federations are asking us to undertake relevant action to streamline the international governance of trail running. With this goal in mind we intend to establish a Trail Commission which will have to work out suggestions to assist the Executive Council with the shaping of an adequate trail policy. The co-ordination will be in the hands of our Council Member Paco Rico.”
Op 17 januari dit jaar is Mark de Boer benoemd tot lid van deze commissie. In de aanloop naar het WK in Wales heeft Mark verschillende keren aangedrongen op een meer trailwaardig parcours. Het WK zou eerst op een ander parcours worden gelopen met weinig hoogtemeters. Ik ken Mark goed en ben ervan overtuigd dat hij een positieve inbreng zal hebben in de IAU trail commissie. Naast de commissie van de IAU is er ook door de IAAF een trail commissie ingesteld, waarin de IAU is vertegenwoordigd. Die interesse van de IAAF is belangrijk voor kwalitatieve goede kampioenschappen. De IAU gaat ook met de ITRA samenwerken. Voor 2015 is de Maxi Race in Frankrijk kandidaat voor het WK van de IAU. Een leuke trail met over ca. 85 km ruim 5000 hoogtemeters+. Dit zou een goede keuze zijn voor een WK trail van de IAU. Bij de laatste editie wonnen Philpp Reiter en Anna Frost en in 2007 won Dachhiri Dawa Sherpa de race. Op 29 januari is het bid van de Maxi Race geaccepteerd en zal daar in het weekend van 30-31 mei 2015 het IAU WC Trail worden gehouden.
Kortom positieve ontwikkelingen rond de trail bij de IAU die hopelijk zullen leiden tot goede kampioenschappen in de toekomst.
Henri Thunnissen