International Talent Challenge trail Bödefelder Hollenlauf 10 mei

Na de geslaagde eerste editie van de International Talent Challenge in Winschoten waar de 50 km werd gelopen, staat op 10 mei de tweede editie op het programma.

Op 10 mei wordt de tweede editie van de International Talent Challenge (ITC) georganiseerd in het Duitse Bödefeld. Daar wordt een trail van 67 km gelopen met ruim 1500 hoogtemeters+, de Bödefelder Hollenlauf. De ITC is opgezet om talentvolle lopers/loopsters uit verschillende landen de kans te geven om in een sterke competitie tegen elkaar te lopen. Deelnemers aan de ITC komen voor hun land uit en worden geselecteerd door de Nationale atletiekbonden/Ultraloop organisaties. In het geval van Nederland doet Ultraplatform de selectie voor de ITC in Bödefeld. Ultraplatform wil er met een vrouwen- en mannenploeg heen. Lopers/loopsters worden direct benaderd, maar kunnen zich ook bij Mark de Boer melden. Voor alle info zie Ultraplatform: http://www.ultraplatform.nl/, directe link naar het artikel: http://www.ultraplatform.nl/component/content/article/1-laatste-nieuws/539-internationl-talent-challenge-67-km-trail-boedefeld-.html

Het concept voor de ITC is opgezet door de Deutsche Ultramarathon Verein in samenwerking met Ultraplatform, zie http://www.ultra-marathon.org/images/dok/PDF/Sportausschuss/ITC_Concept.pdf. Michael Irrgang, Norbert Madry en ondergetekende hebben vervolgens een concrete uitwerking gemaakt voor 2013 en 2014. Als racedirector van de RUN in Winschoten kon ik onze 50 km als gastheer voor de eerste editie van de ITC aanbieden. Dat heeft de RUN organisatie een geldbedrag gekost, maar we kregen er een kwalitatief sterke wedstrijd voor terug. Het deelnemersveld was niet groot met 17 lopers/loopsters uit België, Duitsland en Nederland. Maar de onderlinge competitie was van goed niveau. Van de 17 deelnemers haalden er 15 de finish waarvan 13 met een PR. De eerste wedstrijd van de ITC was daarmee een succes.

Voor 2014 heeft de Deutsche Ultramarathon Verein contact gezocht met de organisatie van de trail in Bödefeld. Die waren geïnteresseerd in het concept. Ze organiseerden in Bödefeld in 2012 al eens het DUV Duits Kampioenschap trail. Samen is er een interessant aanbod gemaakt voor de deelnemers aan de ITC. Bij een klein kampioenschap als de ITC worden er door de organisatie minder kosten vergoed dan bij een WK van de IAU. De IAU ondersteunt vanaf 2014 het idee van de ITC wat er voor zal zorgen dat er meer landen mee zullen doen, waardoor de competitie (nog) sterker wordt. Daarmee vormen de wedstrijden van de ITC een prima leerschool voor deelname aan een WK.

Henri Thunnissen

NB. In 2013 is de Belgische afvaardiging naar de ITC geregeld via Gert Mertens en Jan Vandendriessche. Hoe voor de ITC in Bödefeld de selectie wordt geregeld is mij nog niet bekend. Heb je belangstelling neem dan best contact op met Jan.