Lang geleden ben ik in Amersfoort geboren en hoewel ik er maar 8 maanden gewoond heb houd ik een zwak voor die stad. Te meer daar mijn bedrijf regelmatig opdrachten voor en in de gemeente Amersfoort uitvoert. Vorig jaar was dat de reden om aan de (voorlopig) eenmalige Marathon Lange Jan Dom mee te doen.
Nu zat ik wat in de kalender op Ultraned te kijken toen ik plots de Amersfoortmarathon voorbij zag komen. De termijn van voorinschrijving was eigenlijk al gesloten maar ik kon me nog inschrijven. Maar ik kreeg mijn startnummer niet thuis gestuurd. Dat betekende dat ik op tijd aanwezig moest zijn. Dat was niet erg, want als je voor 9.45 kwam kon je de auto voor een laag tarief in de parkeergarage plaatsen. Prima, een goed plan. ‘Maar toen ik om 09.00 uur vroeg waar die parkeergarage is kreeg ik als antwoord “Die is al dicht, de kidsrun gaat over de aanrijdroute”. O, en nu, waar kan ik dan parkeren? “Geen idee, ik kom niet uit Amersfoort, ik ben ook maar ingehuurd”.
Toch nog ergens een parkeerplaatsje gevonden en na enig zoeken het inschrijfbureau gevonden. Daar zag ik ook Louis Hufkens. Hé, toch nog een bekende. Samen met Frans Woerden, waar ik na afloop even mee heb gepraat en Jos Cornelissen waren dit de enige bekende veellopers. De Amersfoortmarathon is dan ook vooral een 10 km en halve marathongebeuren.
Het startschot viel om 11.30, een prima tijd om te starten. Eerst nog over een industrieterrein, maar dan al snel de Soesterpolder in over smalle verkeervrije wegen. De bermen waren nog niet gemaaid en ik kon dus genieten van kleurrijke bermen met veel grote ratelaar, moerasrolklaver en veldzuring. Hier en daar prikte een late margriet nog door de vegetatie omhoog. De sloten waren veelal begroeid met holpijpbegroeiing dat duidt op sterke kwelinvloed. In het recente verleden vonden we hier ook nog klimopwaterranonkel, een zeldzaam plantje van ondiep, stromend water. Ik zag de planten en registreerde ze, maar dat weerhield me er niet van stevig door te lopen. Al snel zat ik op een tempo van 6:20/km, voor mijn doen best snel. Maar het liep lekker, tegen de lichte wind in die voor verkoeling zorgde. Door de polder, een stukje langs het spoor, een stukje langs de Eem, dan de over de fietsbrug op weg naar de Monseigneur Van de Weteringstraat. Je zal er maar wonen, dicht bij Amersfoort en met een prachtig uitzicht. Maar ook om te lopen was de MvdWstraat zeer fraai, met grote bomen met veel schaduw. Ik had daardoor geen last van de wat broeiige warmte had. Het lange stuk langs de Bunschoterstraat en door Vathorst waren wat saai, maar het deel door de oude binnenstad, langs grachtjes en oude pandjes was mooi om te lopen, alhoewel de eg wel erg scheef was. Op de oude kademuren groeide een weelde aan muurplanten, vooral varens. Het was een mooie ronde van 21,1 km. Omdat de halve en de hele gelijk waren gestart liep ik de eerste ronde steeds volop tussen de vele halve marathonlopers. Maar bij de doorkomst moest ik alleen verder, er zijn maar 176 marathonlopers gefinisht, het aantal starters zal iets hoger gelegen hebben. Op de website was beloofd dat er bananen zouden zijn. Om die reden had ik zelf niet meegenomen, maar de hele eerst ronde was er geen banaan te zien, die waren al op. Bij twee posten was ook geen sportdrank. Na de doorkomst waren er gelukkig bij de eerst volgende verzorgingspost bananen in overvloed. Twee stukjes hielpen me een eind op weg en ook bij de volgende posten waren er bananen.
Het tempo zat er nog steeds lekker in, tussen de 12 en de 32 kilometer liep ik gemiddeld 6:18. Vanaf km 36 werd het toch wel lastig. Bij km 37 even de bosjes in (kon ik net op tijd bereiken, het kwam op als poepen!). Zo, dat lucht op maar kost ook meteen weer 3 minuten. De twee volgende kilometers gingen weer goed. Bij het 40 km-punt werd het echt lastig. In de oude binnenstad heb ik af en toe even gewandeld en dan voel je pas goed hoe scheef die oude straten zijn. Maar dan toch de finish in 4:31:48. Uiteindelijk bleek mijn verval in de tweede helft krap 7 minuten te zijn, gezien de stop in de bosjes, heel acceptabel.
Het zou goed zijn als de organisatie meer aandacht aan de website zou besteden. De informatie die daar op staat is wel heel summier en wijkt in een aantal essentiële zaken af van de werkelijkheid. Verder is het van belang vrijwilligers en ingehuurde verkeersbegeleiders vooraf een goede briefing krijgen zodat ze eenvoudige vragen, over starttijden, startplaats, wedstrijdbureau en parkeerplaatsen kunnen beantwoorden. Wordt dat allemaal goed geregeld dan is de Amersfoortmarathon een aanrader.
Theo de Jong