Mar-athon rond Sneek en meer

De eerste editie van deze avondmarathon voor hardlopers en wandelaars was een groot succes. Peter Bruinsma en Ylona Kruis waren voor het donker binnen. Met link naar de uitslagen en filmbeelden.

Een op het oog vreemde naam. Mar-athon en geen marathon. Tot op het moment dat je weet dat mar het Friese woord is voor meer. Gezien de marathon rondom het Sneekermeer voert wordt alles ineens logisch. Het bijzondere aan de Mar-athon rond Sneek en meer is, is dat het een avondmarathon is op de langste dag. Met een start om 19.00 uur waren de snelste lopers en loopsters natuurlijk voor het donker binnen, maar de langzamere deelnemers liepen het laatste deel van hun marathon in het donker. Verlichting was daarom verplicht. De tijdslimiet was 5 uur. Behalve hardlooptochten over 21 en 42 km konden de routes ook gewandeld worden. De wandelaars wandelden de routes overdag zodat ze genoeg tijd hadden en de wandelaars en hardlopers elkaar niet in de weg zouden lopen. De route van 42 km was een ronde, de route van 21 km een van punt tot punt route. De deelnemers van de 21 km werden met de bus van Sneek naar het beginpunt van de 21 km gebracht. De route ging over rustige wegen en fietspaden, met passages over schelpenpaden en grasstroken. Voor zowel voor het hardlopen als het wandelen was er erg veel belangstelling. Na afloop van de marathon was er een finshersparty. Kortom een loopfestijn wat meer gericht was op de beleving dan op de pure prestatie. Het parcours werd bijvoorbeeld niet Jones Counter opgemeten. Dat er desondanks hard zou worden gelopen was al wel duidelijk gezien de namen op de startlijst.

Het was Willem de Boer die de leiding nam, met daarachter een groepje van Peter Bruinsma, Stefan van der Pols en Martin Ketellapper. Na 10 km kwam Willem de Boer door in 34.58 en had al meer dan een minuut voorsprong op Stefan en Martin. Peter liep kort daarachter. Op 15 km lagen Peter Bruinsma, Stefan van der Pols en Martin Ketellapper samen, maar daarna vielen Stefan en Martin terug. Halverwege kwam Willem de Boer door in 1.16.47, Peter Bruinsma in 1.17.58 en Stefan van der Pols in 1.18.27. Op 25 km had Peter nog maar een kleine achterstand op Willem en had zijn voorsprong op Stefan uitgebreid. Kort daarna viel Willem de Boer met een blessure uit. Ook Martin Ketellapper stapte uit. Hierna liep Peter Bruinsma onbedreigd naar de overwinning. Hij won met een duidelijke voorsprong in een mooie tijd van 2.37.27. Bruinsma won eerder dit jaar de Salland Trail van 50 km en liep in Enschede een tijd van 2.34.48. Tweede werd Stefan van der Pols in 2.44.35 en derde Douwe Nauta in 2.45.09. Volgens mij het debuut van Douwe op de marathon. De eerste vrouw was Ylona Kruis die in een tijd van 3.14.10 won. Ylona had de eerste paar kilometer nog gezelschap van Ingrid Albers-Lemke, maar kwam na een kilometer of 7 alleen aan de leiding te liggen. Tweede werd Wilma van Onna in 3.16.30 en derde Rian van Buren in 3.20.15. De uitslagen zijn te vinden op http://results.chronotrack.com/event/results/event/event-8475 Op de hele marathon haalden in totaal 759 lopers/loopsters de finish. De halve marathon was goed voor 1445 finishers. De 2 wandel afstanden leverden samen 3188 finishers op. Daarmee is de Mar-athon rond Sneek en meer meteen in de eerste editie al een groot succes. Hopelijk een blijvertje op de wedstrijd kalender.
Alle info over deze marathon zijn te vinden op de website van de organisatie http://www.mar-athon.com/index.html#

Op de Facebook van Omroep Friesland staat een filmverslag. Dat laat zien dat het parcours lang niet altijd makkelijk was: http://www.omropfryslan.nl/nijs/kruis-wint-maraton-yn-snits#.U6alCy1lIDk.facebook

Henri Thunnissen