De Vassaloppet is een klassieker in Zweden. Het is een langlauftocht waar afgelopen winter 75.000 mensen aan meededen, waarvan er 15.000 de 90 km liepen. Een soort Zweedse Elfstedentocht, met dat verschil dat de Vassaloppet elk jaar wordt georganiseerd. Naast een versie voor langlaufers bestond er al een versie voor fietsers. Dit jaar kwam daar een hardloopversie bij, de Ultravasan. De lange versie is 90 km en de kortere versie 45 km. In grote lijnen wordt het traject van de langlaufversie gevolgd. De belangstelling voor deze hardloop editie was enorm. De 1000 toegangsbewijzen voor de 90 km waren eind december al uitverkocht. Voor de 45 km was wat minder belangstelling, hier gingen bijna 600 mensen van start. Daarmee is de Ultravasan in een keer de grootste ultraloop wedstrijd van Zweden. Waarbij aangetekend moet worden dat Zweden een echt ultraloop land is. Relatief gezien ligt het aantal ultralopers zo’n 5 keer hoger dan in Nederland. De reden daarvoor zal zijn dat door het langlaufen de drempel voor lange afstanden bij de Zweden niet bestaat.
De belangstelling voor de Ultravasan was groot met ook de nodige top lopers en loopsters, de meeste daarvan uit Scandinavië. Mensen als Jonas Buud, Steve Way, Rise Jarla, John Henry Srupstadt, Thomas Lorblanchet, Holly Rush, Frida Södermark en Sophia Sundberg schreven zich in voor de 90 km. Voor de 45 km was het startveld iets minder sterk maar met Gloria Vinstedt toch een grote naam.
Vooraf was duidelijk dat de strijd op het relatief niet al te lastige parcours zou gaan tussen Jonas Buud en Steve Way. Jonas Buud won in een tijd van 6.02.03. Steve Way werd tweede in 6.12.28 en was niet helemaal tevreden over die prestatie. Hij gaf aan dat zijn gebrek aan het lopen op onverharde paden voor hem een nadeel was geweest. Misschien gaan we Steve in de toekomst wat vaker in niet technische trails zien. Het was de Noor Risa Jarle die in een tijd van 6.23.38 derde werd en zijn landgenoten Didrik Hermansen en John Henry Srupstadt voorbleef. Thomas Lorblanchet werd slechts negende, voor hem was het parcours waarschijnlijk niet technisch genoeg. Bij de vrouwen was vooraf aangekondigd dat Holly Rush heel hoog zou eindigen, ook in het algemeen klassement. Bij de vrouwen won ze in een tijd van 7.09.04, goed voor een veertiende plek in het algemeen klassement. Rush liep al eens een hoge notering in de Comrades Marathon.
Op de 45 km sprintten Gloria Vinstedt en Hanna Helsing om de overwinning. Er moest nog net geen fotofinish aan te pas komen om duidelijk te hebben dat Gloria won. De tijd van beide vrouwen was gelijk met 3.28.13. Helsing heeft een marathon van 2.58 als basis. Vinstedt een hele erelijst. De Noorse Kjersti Lerkerod werd derde op 37 seconde in 3.28.50. Waar het bij de vrouwen spannend was, won bij de mannen de Rus Roman Ryapolov met grote overmacht in 2.49.47. Tweede werd de Fransman Benoit Nave in 3.01.19, voor de Zweed Henrik Bengtsson in 3.07.40.
Er doen de nodige Belgische en Nederlandse lopers en loopsters mee. Als ik dit verslagje maak zijn ze nog aan het lopen. Raymon van den Berg is net binnen als nummer 19 bij de mannen op de 90 km in een tijd van 7.27.28. Raymon liep een keurig vlakke race. Paula Fikkert kwam in 4.33.40 binnen als de nr. 38 bij de vrouwen. De voorlopige uitslagen zijn te zien op http://results.vasaloppet.se/2014/?pid=leaderboard Als je de tussentijden van de Belgische en/of Nederlandse lopers/loopsters wil zien kijk dan op http://results.vasaloppet.se/2012/?lang=EN Als je in de linker kolom bovenaan het onderdeel Ultravasan 90 of 45 invult en bij Nation het land invult krijg je na Search ingedrukt te hebben een overzichtje van alle lopers/loopsters van dat land. Die kan je vervolgens aanklikken en zien wat hun tussentijden zijn. Daar is bijvoorbeeld te zien dat Mildred Haans en Jasper van der Reep zijn uitgestapt.
Update:
Inmiddels zijn de nodige Belgische en Nederlandse lopers/loopsters gefinisht, waaronder Susan van Duijl die 24e werd bij de vrouwen in 10.23.01. Susan is een van de deelnemers die de route ook als langlaufster heeft gedaan. Ook Tom Maessen (9.47.29) en Esther Devilee (11.11.25), Arjan van den Berg en Bob Stultiens beiden 11.20.50 en Bart van Ree (11.22.09) zijn binnen. Bij de Belgen zijn Luc Dirckx (8.26.56), Peter Krampiltz (8.31.41), Peter de Vriese (10.18.46) en Hilde Geerts (10.50.44) binnen. Alleen de Nederlandse Karen van Rijn is nog onderweg op de 90 km. Mildred Haans stapte halverwege uit met maagklachten.
Op de website van de organisatie valt te lezen dat de prijs voor de nummer 1 op de 90 km 60.000 Zweedse kronen is, oftewel 6500 euro en dat zowel bij de mannen als de vrouwen. Met zo’n hoog prijzengeld zou je een nog sterker deelnemersveld mogen verwachten. Bijzonder was dat er onderweg ook nog (geld)prijzen te verdienen waren voor de mensen die als eerste een bepaald punt passeerden. Buud lag halverwege nog samen met Steve Way op kop, maar nam toen afstand. Jonas Buud was verrast over zijn tijd die 45 minuten sneller was dan zijn eigen prognose.
Henri Thunnissen