Voorbeschouwing Spartathlon

Ondanks wat afmeldingen staat er nog steeds een sterk deelnemersveld aan de start bij de Spartathlon. Het lijkt een spannende strijd te gaan worden.

De Spartathlon kent dit jaar een sterk deelnemersveld, zeker ook bij de vrouwen. Tijdens de RUN heb ik het daar met de Duitse Antje Krause over gehad. Antje werd vorig jaar tweede in de Spartathlon en heeft een goede 100 km (2012 8.26) en 24 uur (2013 220 km) als basis. Als voorbereiding op de Spartathlon loopt ze regelmatig trails. Vorig jaar kwam ze op een sterke tijd van 30.07.15 uit. Het verschil met winnares Szilvia Lubics die 28.03.04 liep was echter groot. Szilvia liep dit jaar de Ultramilano San Remo die zij als enige vrouw uitliep. Zij won de Spartathlon 2 keer in 2011 en 2013, evenveel keer als de Japanse Sumie Inagaki. Sumie won in 2006 en 2009. Sumie heeft niet meer het niveau van die jaren, maar was dit jaar nog wel goed voor een afstand van 210 km op de 24 uur. Heike Bergmann werd vorig jaar derde en liep dit jaar o.a. de Grand Union Canal Race van 145 mijl, waar ze tweede werd. Wilma Dierx werd vorig jaar vierde in de Spartathlon. Zij verbeterde dit jaar haar PR op de 100 km naar 9.11 en liep een degelijke 24 uur van 206 km. Uit de Verenigde Staten komen een paar sterke vrouwen waarvan Katalyn Nagy de beste kansen lijkt te hebben. Zij zette niet alleen goede resultaten neer in Amerikaanse 100 mijls trails, maar won in 2013 ook de Ultrabalaton. De Hongaarse Edit Maténé Varju won de Ultrabalaton dit jaar. Edit liep dit jaar al 217 km op de 24 uur. De Oostenrijkse Ulrike Striednig combineert een goede trail met goede prestaties op de weg. Ulrike liep vorig jaar een 100 km in 8.22 en een afstand van 215 km op de 24 uur. Dit jaar won ze de Pitztal Gletscher Trail Maniak en werd ze tweede in de Ultra Trail Serra de Tramuntana van 112 km.

Bij de mannen is het eigenlijk niet anders. Een sterk veld, met de nodige oud-winnaars. Zoals Stu Thoms die in de warme editie van 2012 won. Een jaar later bewees Stu dat dit geen toevalstreffer was, want hij finishte samen met Ivan Cudin op de derde plaats. Cudin is er als 2-voudig winnaar ook weer bij. Hij liep een sterk seizoen met overwinningen bij de Asolo 100 km en de Ultrabalaton in sterke tijden. Thoms liet zich zien bij de Baltic Nonstop en met zijn 241 km op de 24 uur. De Portugees Joao Oliveira die vorig jaar verrassend won, is deze keer weer van de partij. Oliveira loopt weinig wedstrijden. Hij liep in 2014 de 285 km lange TransOmania die hij ex aequo won. Florian Reus die vorig jaar tweede werd, verbeterde zich dit jaar op de 100 km. De Italiaan Daniele Paladino liep vorig jaar de Nove Colli Running (203 km) in een recordtijd en liep dit jaar een 100 km van 7.12. Zijn landgenoot Marco Bonfiglio won de Nove Colli Running dit jaar en heeft nog wat goed te maken bij de Spartathlon na zijn matige prestatie van vorig jaar. Een van de grote kanshebbers komt uit de Verenigde Staten. Jonathan Olsen werd vorig jaar Wereldkampioen 24 uur met een afstand van 269 km. Bij het WK 100 km in Seregno liep hij een tijd van 6.48.

Een opvallende naam op de deelnemerslijst is die van de Amerikaan Dean Karnazes, vooral bekend vanwege zijn solo projecten en boeken. Dean is niet meer van het niveau wat hij vroeger had. Dat geldt waarschijnlijk voor de Pool Piotr Kurylo die in 2007 tweede werd in de Spartathlon. De Oostenrijker Markus Thalmann won in 2003 de Spartathlon en werd 3 keer tweede. In de zware editie van 2012 werd hij derde bij de mannen. Een verrassing is dus altijd mogelijk. Er doet een buslading Japanners mee, waaronder een aantal sterke lopers zoals Tetsuo Kiso. Gelukkig voor de buitenlandse concurrentie blijven de sterkste lopers in Japan. Ook uit Duitsland doen er veel lopers mee die kans maken op een top-tien notering. Daaronder Michael Vanicek die al 5 keer een top-10 prestatie neerzette in de Spartathlon met de derde plaats als hoogtepunt.

Van de Belgen en Nederlandse lopers is het debuut van Pieter Vermeesch en Steven Sleuyter interessant. Steven Sleuyter won dit jaar de Ocean Floor race van 160 mijl. Pieter Vermeesch heeft een prima 100 km van 6.47 als basis. Update: David van Mil stond op de startlijst, maar heeft besloten om niet te starten. Uit België doen verder mee: Hugo Derycke, Luc de Jaeger-Braet, 3-voudig Belgisch Kampioen 24 uur Pat Leysen, Ghislain Dops en Yves Vanhole. Uit Nederland doen naast Wilma Dierx, Giel Joziasse, Berry Snoeren, Robert Boersma, Henk Harenberg, Cees Verhagen en Ernst Daniel mee.

We gaan de Spartathlon weer volgen als Ultraned. We laten ons graag verrassen want het kan maar zo zijn dat er mannen/vrouwen voorin meelopen/eindigen die niet hierboven genoemd zijn.

Henri Thunnissen