Hardloopboeken op de verlanglijstjes voor Sint of Kerstmis

Een korte beschrijving van een serie recente boeken, aangevuld met een rijtje klassiekers. Plus een verloting van een exemplaar van de nieuwe vertaling van Flanagan’s Run

Voor wie nog naar een betaalbaar cadeautje voor zichzelf of voor zijn of haar loopmaat zoekt, staat hieronder een overzicht van allerlei boeken die vorig en afgelopen jaar op de markt zijn gekomen, plus een aantal oude en nieuwe klassiekers die niet in de boekenkast van een langeafstandsloper zouden moeten ontbreken. De lijst is lang niet compleet, maar reflecteert vooral mijn eigen interesse. De volgorde van de auteurs is willekeurig, en vooral bepaald door waar de boeken o.a. te krijgen zijn. De tekstjes komen van websites of van recensies die mij aanspraken. De vermelde prijzen zijn die voor de ‘echte’ boeken, waarbij soms wel, soms niet nog de verzendkosten bij komen. Van diverse titels bestaat ook een goedkopere e-boek versie. Als de vertaling van het Engelstalige origineel niet denderend is, geef ik de titel van het origineel 😉
Onderaan dit artikel kondig ik een verloting aan van het boek {b}C.C. Flanagans Trans-America-race{eb} onder de inzenders van de goede antwoorden op twee quizvraagjes.

{b}{i}Recente uitgaven{ei}{eb}

{b}Het blauwe uur – Hans Koeleman{eb}
Bijna de helft van de Nederlanders loopt hard _ in de sportschool, buiten, sommigen een blokje om, anderen marathons. Het blauwe uur is een inspirerende runner’s companion die laat zien dat lang hardlopen gemakkelijker is dan we denken, dat iedereen het kan. En niet per se met dichtgetimmerde trainingsschema’s en afgemeten afstanden, maar door simpelweg te beginnen en door te lopen tot de eindstreep. Het blauwe uur is absolute herkenning en erkenning voor renners en de ultieme motivatie voor beginners.
Hans Koeleman (1957) werd tienvoudig Nederlands Kampioen op de 3000 m steeple en nam deel aan de Olympische Spelen van Los Angeles en Seoul. Vroeger liep hij om het hardst, nu loopt hij het liefst extreem lange en langzame duurlopen. Koeleman is een veelgevraagd motivational storyteller en publiceerde eerder in Runner’s World Magazine.
€ 19,95 – geen verzendkosten bij Runnersweb.nl

{b}Ik ren dus ben ik ben – Pieter Jouke{eb}
Cabaretier Pieter Jouke, de enige die ooit een marathon in Carré rende, bundelde de beste hardloopverhalen van bekende en minder bekende renners. Verhalen uit bekende monden – waarmee beloftes werden gedaan, waaruit gehijg klonk en waarin bloed werd geproefd. Met bijdragen van o.a. Karin Amatmoekrim, Bram Bakker, Bert Brussen, Joep van Deudekom, Jochem van Gelder, Ronald Giphart, Dolf Jansen, Martine de Jong, Jan Lammers, Heleen Mees, Toine van Peperstraten, Art Rooijakkers, Ronald Snijders, Jack Spijkerman, Arthur Umbgrove, Dennis van de Ven en Leon Verdonschot.
€ 14,95 – o.a. bij Runnersweb.nl

{b}Abebe Bikila en 20 andere mooie verhalen – de mooiste verhalen uit 20 jaar Runner’s World{eb}
Van de avonturen van de olympiër Wim Slijkhuis, ‘paling tussen de boerenjongens’ tot het Spartathlonsucces van Léonie van den Haak. Het zijn verhalen waarvoor de schrijvers van hét hardloopblad van de Lage Landen soms wekenlang op locatie verkeerden: in Marokko, bij een nog piepjonge Hicham El Guerrouj, of op het kerkhof van Milton (Ontario, Canada) waar topveteraan Ed Whitlock zijn dagelijkse trainingsrondes maakt. En op vele andere plekken.
Abebe Bikila en die twintig andere verhalen – samen vormen ze ongetwijfeld het hardloopboek van het jaar.
Noot van redacteur Martien: ook het aangrijpende verhaal van Peter Klooster over ultraloper Guus Smit is in deze bundel opgenomen – ‘De eeuwige reis van Guus Smit’ ( zie ook de laatste serie foto’s die Guus genomen heeft https://www.ultraned.org/n_item/f1308_2003_01.php )
€ 18,95 – Runnersweb.nl

{b}Lopen met de Kenianen – Adharanand Finn{eb}
Het Keniaanse hardlopen is een van de grote – nog goeddeels ongeschreven – verhalen in de sport. Net als zoveel andere hardlopers verwonderde deze Britse schrijver en hardloper zich erover dat Keniaanse atleten, waar ter wereld ze ook lopen, de wedstrijden overheersen. Anders dan al die andere hardlopers besloot hij op zoek te gaan naar het antwoord.
€ 19,95 – Runnersweb.nl

{b}De leukste lopen 2015 – Loft 238 Tekst & Media {eb}
Loopevenementen zijn er in alle soorten en maten. Van heel massaal tot sympathiek klein. Van de Dam tot Damloop van Amsterdam naar Zaandam tot de Kroeg tot Kroegloop van Ruinen naar Ruinerwold. En van alles daartussenin. In deze vijfde, volledig herziene en uitgebreide editie vind je nu ruim 300 loopevenementen in alle windstreken van ons land. Plus een overzicht van de mooiste ladiesruns, de beste trailruns en de zwaarste obstakel-, mud- en colorruns. Dit alles is omlijst met inspirerende loopverhalen van de redacteuren van Keep-on-Running.nl en een nieuwe rubriek Lopen in het buitenland.
€ 9,95 – verkrijgbaar in diverse hardloopzaken en bij Runnersweb.nl

{b}Losse Veter Magazine{eb}
Naast de maandelijkse Runner‘s World is er nu een tweede papieren hardloopblad op de markt gekomen: het Losse Veter Magazine, een kwartaaluitgave. Inmiddels zijn twee nummers verschenen, met interessante interviews en bijdragen van o.a. Léonie van den Haak en Pascal van Norden. Nog steeds te bestellen via http://losseveter.nl/2014/11/29/losse-veter-magazine-uitverkocht-je-kunt-het-ons-nabestellen/ Het 3e nummer verschijnt in januari 2015.

{b}{i}Voor de ultraloper:{ei}{eb}

{b}Eat and Run – Scott Jurek & Steve Friedman{eb} (Eet & Ren)
Run until you can’t run anymore. Then run some more. Find a new source of energy and will. Then run even faster.’ The words of Scott Jurek, a dominant force – and darling – in the gruelling and growing sport of ultrarunning for more than a decade. In 1999, as a complete unknown, he took the lead in the Western States Endurance Run, a 100-mile jaunt over the Gold Rush trails of America’s Sierra Nevada. He went on to win that race seven years in a row. Jurek was also one of the elite runners who travelled to Mexico to run with the Tarahumara Indians, as profiled in the international bestseller Born to Run. His accomplishments are nothing short of extraordinary. In Eat and Run, Jurek opens up about his life and career as an elite athlete, and about the vegan diet that is key to his success. From his Midwestern childhood of hunting and fishing to his slow transition to ultrarunning and veganism, to his epic, record-breaking races, Jurek’s story shows the power of an iron will and the importance of thinking of food as fuel. Full of stories of endurance and competition as well as practical advice and some of his original recipes, Eat and Run will motivate people to go the distance, whether that means getting out for a first run, expanding your food horizons, or simply exploring the limits of human potential.
Vanaf € 10

{b}Run or die – Kilian Jornet{eb}
The most dominating endurance athlete of his generation. — The New York Times An exceptional athlete. A dominating force. An extraordinary person. Kilian Jornet has conquered some of the toughest physical tests on the planet. He has run up and down Mt. Kilimanjaro faster than any other human being, and struck down world records in every challenge that has been proposed, all before the age of 25. Redefining what is possible, Jornet continually pushes the limits of human ability, astonishing competitors with his near-superhuman fitness and ability. Jornet adores the mountains with the same ferocity with which he runs them. In Run or Die he shares his passion, inviting readers into a fascinating world rich with the beauty of rugged trails and mountain vistas, the pulse-pounding drama of racing, and an intense love for sport and the landscapes that surround him. In turns inspiring, insightful, candid, and deeply personal, this is a book written from the heart of the world’s greatest endurance runner, for whom life presents one simple choice: Run. Or die. Trail running’s first true breakout star…[Jornet] has yet to find a record he can’t shatter.
Vanaf € 16

{b}{i}Boeken van Nederlandse ultralopers die in eigen beheer uitgebracht zijn{ei}{eb}
(maar ook in boekwinkels en op boekensites te krijgen zijn)

{b}Eenzame Uren – Jolanda Linschooten{eb}
De magie van het lopen van (ultra)lange afstanden. In Eenzame Uren neemt Linschooten de lezer mee tijdens de 6-daagse woestijnloop de Marathon des Sables, de Bob Graham Round (een individuele bergcross van 105 km non-stop over alle 42 toppen van het Lake District), de Ultra-Trail Mont Blanc (120 km non-stop, onderdeel TDS) en de Grand Raid de la Réunion (160 km non-stop over Isle de la Réunion).
“Dit is geen boek vol geklaag over kilometers en pijn; het is ook niet mijn opzet om een hapklare lijst te presenteren van dingen die je wel of niet moet doen — er zijn al genoeg boeken die levenslessen bij wijze van recepten presenteren. Dit boek is veel meer een uitnodiging om aan de hand van mijn reis jouw eigen reis te overdenken. Al lopend.”
Details: Herdruk in eigen beheer, paperback; circa 300 pagina’s. Verkrijgbaar via de site http://www.jolandalinschooten.nl/ Omdat het Print-on-Demand is en rechtstreeks vanaf het printadres verzonden wordt, kan het niet gesigneerd worden.
Prijs € 22,45 inclusief verzendkosten (binnen NL).

{b}Hoek van Holland – Den Helder – Mark Hilberts{eb}
Mark Hilberts gaat al heel wat jaren mee in de atletiek. Hij was zelf een getalenteerd loper en heeft altijd een zekere fascinatie gehad voor Jan Knippenberg. Niet alleen vanwege zijn prestaties maar ook vanwege zijn melancholische manier van schrijven. In die traditie heeft Hilberts nu een roman geschreven over een loper die de tocht van Hoek van Holland naar Den Helder maakt en daarbij niet alleen de confrontatie met de elementen aangaat maar vooral met zichzelf.
Zie ook het interview op Losse Veter http://losseveter.nl/2014/04/21/interview-met-mark-hilberts-auteur-van-de-gratis-hardlooproman-hoek-van-holland-den-helder/
€ 12,50

{b}Stilstaan bij hardlopen – Mark Slaman{eb}
1 april 2013 loopt Mark Slaman tot zijn eigen verbazing en ongeloof met behoorlijk gemak de 60 kilometer van Texel. Dit boek beschrijft de lange weg naar Texel en zijn transformatie als hardloper. Na het totaal mislukte NK Marathon voor Militairen in 1981 loopt hij 25 jaar als een verveelde hardloopkip zonder kop, totdat zijn vriendin hem vraagt te stoppen. Die schok zet hem aan tot bezinning en uiteindelijk een reconstructie van zijn hardloopleven. Door nieuwe hardloopavonturen, reflecties over de oorsprong van hardlopen en enkele tegendraadse overpeinzingen over uitwassen in het hedendaagse hardlopen wordt hij steeds wijzer. Het kwartje valt na een net niet gelukte marathon van Amsterdam. Hij loopt de Zestig van Texel grotendeels in flow en houdt er zijn recept (in 14 stappen) voor een succeservaring aan over. Ervaren hardlopers zullen veel herkennen en ook aan het denken gezet worden over de wijze waarop zij lopen. Beginners zullen leren van veel voorkomende fouten.
Zie ook Mark’s site www.stilstaanbijhardlopen.nl, met de hoofdstukken die het boek niet gehaald hebben en met Mark’s blog over o.a. de Comrades Marathon.
Prijs € 12,50 (exclusief verzendkosten), te bestellen bij http://www.stilstaanbijhardlopen.nl/,

{b}Hardlopen als avontuur 2 – Henk Sipers{eb}
“Ik ben Henk Sipers. Hardlopen is mijn grootste passie; mijn leven. Reeds eerder heeft u mijn avonturen kunnen lezen in Hardlopen als avontuur. Nu is het tijd voor een vervolg op deze hardloopavonturen. Deze speelden zich af in de periode 2009 tot en met 2014. Het jaar 2013 treft u niet in dit boek aan, want daar is een afzonderlijk boek van, namelijk: Afscheid.
Ook in dit boek kunt u weer de uitgebreide dagboeken lezen, die ik bijhield tijdens mijn hardloopreizen. En niet alleen over de wedstrijden zelf, maar ook over de landen met zijn natuur, de bewoners en hun gewoonten. Ik neem u ver weg mee op reis naar bijvoorbeeld Costa Rica of Mongolië. Maar ook korter bij huis, Italië, of ‘gewoon’ in ons eigen Nederland en zijn buurlanden. Kortom: reis kilometers met mij mee en beleef ook mijn avonturen.”
Zie een recensie op http://www.mudsweattrails.nl/recensie_hardlopen_als_avontuur
Prijs € 15,95 (exclusief verzendkosten € 3,90), te bestellen via http://www.aquazz.com/Webwinkel-Product-81907909/Hardlopen-als-avontuur-2-%7C-Henk-Sipers.html

{b}{i}Klassiekers{ei}{eb}

{b}Waarover ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami{eb}
De alom bejubelde auteur Murakami neemt je mee in zijn eigen wereld. Zijn ups en downs, triomfen en nederlagen. Als rode draad door zijn leven loopt zijn ware liefde: hardlopen. Murakami beschrijft de rol die hardlopen in zijn leven gespeeld heeft en nog speelt én zijn voorbereiding op de New York marathon.
€ 12,50

{b}Eens een hardloper – John L. Parker Jr{eb}
Oorspronkelijk in 1978 gepubliceerd {i}(Once a runner){ei} en beschouwd als een van de beste romans ooit over hardlopen. Het draait om de middenafstandloper Quenton Cassidy aan een US college, met de trainingen en wedstrijden. Cassidy droomt van het breken van de 4 minuten grens op de mijl en onderwerpt zich daarvoor aan een extreme leefstijl. Het boek krijgt halverwege een spannende wending als Cassisy van de universiteit geschopt wordt.
€ 19,99 o.a. Bol.com

{b}De eenzaamheid van de langeafstandsloper – Alan Sillitoe{eb}
Heruitgave van een klassiek geworden novelle uit 1959, {i}The loneliness of the long distance runner{ei}. Aan het woord is een rebelse, 17-jarige jongen uit een achterstandswijk in Nottingham die een straf uitzit in een jeugdgevangenis. Hij is boos op alles en iedereen. Tijdens zijn hardlooptrainingen (hij mag uitkomen in een wedstrijd tegen andere jeugdgevangenissen) overdenkt hij zijn leven. Trouw blijven aan zichzelf en wraak nemen op de maatschappij doet hij door de hardloopwedstrijd expres te verliezen. Bijzonder goed geschreven, rauw verhaal. De opstandigheid, branie, uitzichtloosheid en bitterheid van jeugd uit achterstandswijken is van alle tijden. Hardlopen is hier niet alleen een metafoor, het hardlopen zelf en de gevoelens die dat oproept, worden ook heel treffend beschreven, sommige passages worden nu nog op hardloopfora geciteerd. De goede, nieuwe vertaling geeft deze klassieker een fris, eigentijds jasje. Met een uitgebreide inleiding van schrijver/hardloper Dirk van Weelden (24 p.). Alan Sillitoe (Nottingham, 1928) heeft een zelfde achtergrond als de hoofdpersoon in deze bekroonde novelle (verfilmd in 1961) en behoorde tot de Angry Young Men, een Britse literaire stroming uit de jaren vijftig.
€ 17,95

{b}De mens als duurloper – Jan Knippenberg{eb}
Auteur Jan Knippenberg – historicus en top ultraloper – overleed in 1995. In april 2008 verscheen eindelijk de veelgevraagde geheel herziene herdruk van deze “loopbijbel”. Sinds voorjaar 2014 uitverkocht maar tweedehands wellicht te vinden.
(Laatste nieuwprijs was € 12,50)

Bij Rademaker Sports (http://www.rademakersports.nl/, en dan in het menu ‘produkten’ naar ‘Boeken sport’) zijn de volgende klassiekers in voorraad:

{b}De geboren renner – Christopher McDougall{eb} Vertaling van {i}Born to Run{ei}.
De leden van de Tarahumara, een oude, mysterieuze indianenstam in Mexico, bezitten de reputatie de beste renners in de wereld te zijn: in 1993 werd een 57-jarig lid van deze stam eerste in een 100 mijlswedstrijd, niets anders dragend dan een toga en sandalen. Het waargebeurde verhaal De geboren renner gaat over ultralopers, mensen die meer dan 100 mijl rennen, het liefst op hun blote voeten, zonder eten en drinken. Een kleine groep van de beste ultralopers ter wereld maakt een avontuurlijke tocht door de canyons waar de Tarahumara wonen. Ze proberen erachter te komen wat het geheim van deze mysterieuze stam is en gaan de 50 mijlswedstrijd met ze aan, waarschijnlijk een van de bloedstollendste races ooit. Scherp en met een extreem observatievermogen vertelt Christopher McDougall het verhaal van deze stam, terwijl hij stilstaat bij het vermogen van hardlopers en bij de vraag welke elementen iemand tot een goede hardloper maken. Hij reist naar de laboratoria van onder meer Harvard en Nike en komt vele interessante, vreemde en sportieve mensen tegen, onder wie de vrouw die onlangs het wereldrecord op de 100 mijl heeft gebroken.
€ 12,50
Martien: dit Boek van McDougall is voor veel ultralopers ‘HET’ boek van de laatste 10 jaar. Wie het nog steeds niet in zijn of haar bezit heeft: zet het op je lijstje!

{b}De koerier die nergens bij hoort – Ron Teunisse{eb}
Ron Teunisse wordt op afstanden boven de 100 kilometer beschouwd als de beste loper die Nederland heeft voortgebracht. Met zijn imponerende verschijning en krachtige loopstijl werd hij al snel de held van veel langeafstandslopers. Wel een wat tragische held trouwens, want de keren dat hij bij belangrijke internationale krachtmetingen eigenlijk de sterkste was, ging de eerste plaats toch op soms bizarre wijze aan zijn neus voorbij. In zijn columns voor Runners World en 42 kon hij daar boeiend over vertellen.
Oerloper Ron is ook als schrijver authentiek en eigenzinnig. Zijn stijl kenmerkt zich door korte zinnen, onverbloemd taalgebruik en een spottende toon. Regelmatig moppert hij op ontwikkelingen in sport en maatschappij of op zichzelf. Lopen is voor Ron geen groepsgebeuren dat vooral leuk en gezellig moet zijn, maar een vorm van woon-werkverkeer en een verslaving: ‘Als ik loop voel ik me beroerd, maar als ik niet loop nog beroerder.’
Columns van Ron roepen vaak tegenstrijdige reacties op. Zegt de een niet vrolijk te worden van zulke zure stukjes, de ander geniet juist van zon verfrissende nuchterheid tussen een overdaad aan feel-good stories over lopen. Deze bundel laat in elk geval zien dat Ron Teunisse meer is dan de cynisch mopperende stukjesschrijver waarvoor sommigen hem houden. Hij durft zich met zijn soms grote onzekerheid bij tijden ook kwetsbaar te tonen, en schrijft op haast ontroerende wijze over vriendschap.
€ 14,50

{b}{i}Diversen{ei}{eb}
Ook bij o.a. Rademaker Sports verkrijgbaar:

{b}De helden van de 42 km – Cors van den Brink & Barbara Kerkhof{eb}
Een halve eeuw Nederlandse marathon cultuur.
€ 18,95

{b}Het Hardloperskookboek – Miriam van Reijen & Barbara Kerkhof{eb}
De nieuwste wetenschappelijke informatie over voeding. Met originele recepten. Fraai qua vormgeving.
€ 22,50

En tot slot: dit voorjaar is een klassieker herdrukt, in een nieuwe vertaling

{b}C.C. Flanagans Trans-America-race – Tom McNab{eb}
Nieuwe vertaling van {i}Flanagan’s Run{ei}. De flamboyante sportagent C.C. Flanagan (in werkelijkheid C.C. Pyle geheten) organiseerde in 1928 de Trans-American Footrace, van Los Angeles via Chicago naar New York. Een afstand van ruim 5.500 km. Het levert materiaal op voor een prachtig hardloopboek, vol kleurrijke figuren. Tom McNab scoorde er een instant bestseller mee in 1982 en dertig jaar later kunnen we met een nieuwe vertaling opnieuw genieten van dit onwaarschijnlijk mooie verhaal. Een afvalrace met een rijke kleurrijke club aan deelnemers, variërend van gerenommeerde marathonlopers tot gelukszoekers en doordesemde nazi’s. Een boek over kameraadschap en afzien, met als achtergrond de crisisjaren ‘30 van de vorige eeuw, geschreven door een rasverteller. Als atletiekcoach van het Britse olympische team weet hij hoe uitputting en afzien voelen.
Prijs € 19,90

{b}{i}Prijsvraag – Hoe heette de winnaar van deze Transcontinental van 1928 in het echt? En wie was de winnaar van de Transcontinental van 1929? Antwoorden naar mijn mailadres, tot 21 december 2014. Onder de goede antwoorden wordt een exemplaar van C.C. Flanagans Trans-America-race verloot. {eb}{ei}

Prettige feestdagen,
Martien Baars
(martien.baars nioz.nl)

{i}PS Zowel Hans Koeleman, Mark Hilberts, Mark Slaman en Koos Rademaker zijn tijdens de Paasdagen op de Zestig Expo in de Stayokay Texel aanwezig om hun boeken te verkopen en te signeren. Alle vier doen ze Tweede Paasdag 6 april mee aan de 60 km.

PS2 Koos Rademaker heeft nog enkele exemplaren van een boekje (3 euro) van John Foden over de voorbereiding op de Spartathlon, zie https://www.ultraned.org/n_item/f3591_2006_12.php
{ei}