IAU WK Trail 2015 in Annecy

Op zaterdag 30 mei om 3.30 uur start het WK Trail in het Franse Annecy.

In 2015 wordt op 30 mei het vijfde IAU Wereldkampioenschap Trail georganiseerd. Over de parcourskeuze van de voorgaande edities is regelmatig discussie geweest. De wedstrijd- en parcourskeuze was niet altijd even goed. Voor 2015 ligt dat anders want dan wordt het WK gehouden op het parcours van de Maxi Trail. De start en finish ligt in Annecy en de route gaat om het meer van Annecy heen. Het is een trail van 86 km met 5300- klim en 5300 daalmeters. Het hoogste punt in de route is net geen 1700 meter, maar het parcours biedt meer dan voldoende uitdaging. In eerdere edities liepen hier grote namen uit de trailwereld zoals Dachhiri Dawa Sherpa, Iker Karrera, Anna Frost en de meeste Franse toptrailers. Opvallend is dat het WK eerder start dan de open wedstrijd. De start van het WK is om 3.30 uur wat een extra element toevoegt aan deze loop. De eerste anderhalf uur wordt in het donker gelopen. De reden voor die vroegere starttijd van het WK zal zijn dat de Maxi Trail een populaire wedstrijd is met veel deelnemers. Voor 2015 zijn er in de open wedstrijd 2000 startplekken voor de 86 km, met daarnaast ook nog vele duizenden deelnemers aan de andere onderdelen waaronder een 2-daagse, estafette en een marathon.

Omdat het een WK is van de IAU doet voor Nederland het Ultraplatform de selectie. De opzet is om met zowel een mannen- als een vrouwenteam naar het WK te gaan. Er zijn voor het WK een aantal lopers en loopsters gevraagd op basis van hun prestaties in de afgelopen jaren. Dat zijn Marjolein Bil, Susan van Duijl, Mildred Haans, Irene Kinnegim, Ronnie Duinkerken, Thomas Dunkerbeck, Robert Nieuwland, Huub van Noorden en Pascal van Norden. In geval van blessures of afzeggingen komen er plaatsen vrij. Daarom wordt er een reservelijst aangelegd. Lopers/loopsters die daarvoor belangstelling hebben kunnen contact opnemen met ultraloop coördinator Mark de Boer. Zie hiervoor het artikel ‘WK Trail 2015 Annecy Frankrijk’ op Ultraplatform: http://www.ultraplatform.nl Ik verwacht dat ook België met de nodige lopers/loopsters vertegenwoordigd zal zijn op het WK Trail in Annecy. Hoe in België de selectieprocedure werkt is mij niet bekend.

Voor info over de Maxi Trail zie de website http://www.maxi-race.org/ Bij de IAU zijn inmiddels 78 landen aangesloten. Het traillopen heeft in de afgelopen jaren over de hele wereld een enorme groei doorgemaakt. Het valt dan ook te verwachten dat er op 30 mei een groot en sterk deelnemersveld aan de start zal staan bij het WK Trail in Annecy.

Henri Thunnissen