The Dutch Coast Ultra Run by Night is ontsproten uit het brein van ultralopers Ferry van der Ent en Rinus van der Wal die het jammer vonden dat lopers die zich niet voor de hele JKM konden kwalificeren niet de gelegenheid kregen om te ervaren hoe bijzonder het is om in het donker over het strand te lopen. In 2011 was de eerste editie van de Dutch Coast Ultra Run by Night met in totaal 23 deelnemers. De jaren daarna groeide dat aantal langzaam uit. Er kwam ook meer aanbod in het aantal afstanden. In 2015 was er keuze uit een 50, 75 en 100 km en uit een 25 km vanaf Den Helder en IJmuiden. De loop is basic opgezet, met 1 waterpost en 2 verzorgingsposten. Maar wat voor verzorgingsposten! De eerste verzorgingspost is na 50 km gehuisvest in de strandtent de Deining, waar de open haard brandt en alles te krijgen is. Een warme haven. De tweede verzorgingspost is na 75/100 km gehuisvest in het clubgebouw de Pierewaai, waar een uitgebreid ontbijtbuffet klaar staat, op verzoek uit te breiden met een omeletje, pannenkoek en/of bakje soep.
De Dutch Coast Ultra Run by Night gaat altijd door, ongeacht de weersomstandigheden. In 2013 was de gevoelstemperatuur tien graden onder nul en liepen de deelnemers op een bevroren strand. Een bijzondere editie, maar dat werd de editie van 2015 ook. De windvoorspelling met storm voor de nacht van 9 op 10 januari deed het ergste vrezen en die voorspelling kwam helemaal uit. Windkracht 7-8 met windstoten, in het begin schuin-tegen later tegen. Geen omstandigheden voor watjes! Toen de deelnemers bij Huisduinen op het strand kwamen bleek al snel dat er van strand geen sprake meer was. Een passage van een aantal kilometer. Een echte vuurdoop ook voor de strandspecialisten, want zulke omstandigheden tref je zelden of nooit. De deelnemers waren verstandig en er vormden zich groepjes. Een loop als de Dutch Coast Ultra Run by Night kan ook alleen georganiseerd worden als de deelnemers zich goed voorbereiden en in de loop de goede keuzes maken, hun eigen veiligheid voor een goed resultaat. Bij de waterpost bij Petten op 25 km kon een eerste inschatting gemaakt worden van het slagveld. De nodige afmeldingen kwamen telefonisch binnen en een aantal mensen stopten in Petten. Er was een extra bezemwagen geregeld die de gestrande lopers/loopsters naar de verzorgingspost in de Deining bracht.
De eerste op de 25 km was bij de mannen David Meijeren (3.14) en bij de vrouwen Renata Vermeulen (3.16). Van de 27 gestarte deelnemers op de 25 km bereikten er 24 de finish. Een prima score gezien de omstandigheden. Maar het was Irene Kinnegim die als eerste de post in Petten bereikte na 2.32. Irene liep de 100 km waar zij als eerste binnenkwam in een gezien de omstandigheden ongelofelijk scherpe tijd van 10.51. Echt een prestatie van internationaal niveau. Organisator Ferry van der Ent kwam als tweede binnen in 13.45. Tom van der Veldt en Jordy Ariens liepen de laatste 25 km samen en kwamen na 14.11 over de streep. Ernst Jan en Renske Vermeulen waren de hekkensluiters in een tijd van 15.49. De 75 km was een prooi voor Robert Zandbergen in een tijd van 9.58. Neequaye Dsane en Hans Lems finishten samen in 10.33. Inge van Bergen en Fons de Bie liepen een tijd van 10.56, Michiel de Jonge 11.02, Johan Wander 11.23, Edwin Castelein 11.40, Peter Mooij 12.16, Hans Jurriaans 12.26 en Endy Kasanardjo 13.10. Op de 50 km was Jacques Wijfje met 5.34 de snelste man, voor Martijn Croon (5.44) en Eric de Haan (5.47). Snelste vrouw was Sabine de Vries in 7.22. De uitslagen van de 50 km zullen binnenkort beschikbaar komen. De 25 km trail vanaf de Pierewaai kende slechts 10 deelnemers waarvan Edwin Koopmanschap na 2.41 het snelste terug was. Bij de vrouwen kwam er een groepje met Babette van Beek, Willemijn Jongens en Susanne Boer samen binnen na 2.58.
Op Facebook staan inmiddels veel enthousiaste verslagen, mooie foto’s en filmpjes. Hopelijk krijgen we als redactie van Ultraned binnenkort nog de nodige verslagen over deze memorabele editie binnen.
Henri Thunnissen