Marathon Rotterdam 2015

Een winderige editie van deze marathon die qua tijden niet bracht wat lopers en organisatie in gedachten hadden. Met een link naar de uitslagen.

De organisatie van de marathon van Rotterdam had weer een compleet draaiboek klaarliggen om tot snelle tijden te komen. Een nieuw parcoursrecord was het grote doel. Dat alles natuurlijk ook met het klassement van snelste marathons ter wereld in gedachten. Hoe hoger je op die lijst, hoe meer prestige. In Rotterdam is er een behoorlijk budget beschikbaar voor het aantrekken van snelle lopers maar dat staat niet in verhouding tot de echt grote marathons waar geld geen rol speelt. In Rotterdam moet men dus slimme keuzes maken om in dit grote geweld mee te kunnen.

Helaas lukte het dit jaar niet. In het begin lag het tempo hoog, misschien wel te hoog. De kopgroep liep zelfs even onder het schema van het wereldrecord. Maar verderop zakte het tempo, deels omdat de lopers er een tactische race van maakte en deels doordat er in het laatste stuk een stevige tegenwind stond. Drie kilometer voor het einde demareerde de Ethiopiër Abera Kuma uit de kopgroep van drie man en liep naar de overwinning in een tijd van 2.06.47. De Kenianen Mark Kiptoo (2.07.20) en Bernard Koech (2.08.02) werden respectievelijk tweede en derde. Voor het Nederlands Kampioenschap was Abdi Nageeye de grote favoriet. Nageeye liep lang onder de kwalificatie tijd voor de Olympische marathon, maar moest uiteindelijk veel toegeven. Hij finishte in 2.12.33. Michel Butter ging weg met de gedachte om een tijd van rond de 2.18 te lopen, maar verraste zichzelf met een tijd van 2.14.01. Butter hoopt zich net als Nageeye in Amsterdam te plaatsen voor de Olympische marathon middels een tijd van < 2.11.00. Gert Jan Wassink liep verrassend goed en werd derde bij het NK met een tijd van 2.17.34. Bij de vrouwen was het de Japanse Asami Kato die in een dik PR van 2.26.30 de wedstrijd won. Miranda Boonstra werd Nederlands Kampioene in 2.32.13. Tot 25 km liep alles naar wens, vanaf 30 km kreeg ze steeds meer last van kramp. Bij haar finish had ze zichtbaar last van kramp, maar bleef stug doorgaan en vierde haar Nederlands Kampioenschap. De limiet voor de Olympische marathon van < 2.28.00 heeft ze nog in gedachten. Het Nederlands Kampioenschap sneeuwt een beetje onder in een marathon als die van Rotterdam. Er was (te) weinig aandacht voor het NK marathon. De uitslagen zijn te vinden op: http://www.nnmarathonrotterdam.nl/editie-2015/uitslagen/ Henri Thunnissen