Tour de France na 8 dagen (update)

Afgelopen zaterdag begon de ‘echte’ Tour de France in Utrecht. De hardlopers zijn al een week geleden begonnen in Parijs. Met klassement na 8 etappes. Update 3. Wilma aan kop bij vrouwen.

In de beginweek hadden de 25 deelnemers aan de Tour de France het enorm zwaar. De temperaturen stegen tot maximaal 41 graden en er zaten een paar zware etappes in het programma, zoals de derde, vierde en achtste etappe. Die achtste etappe werd zondag 5 juli gelopen en was maar liefst 89 km lang. Een etappe waar de deelnemers tegen op zagen en een etappe die ook weer een aantal uitvallers opleverde. Het deelnemersveld dunt daarmee aardig uit, alleen de sterkste en meest ervaren deelnemers blijven over.

De Fransman David Le Broch loopt nog aan kop van het klassement met op de tweede plaats de Japanner Takasumi Senoo. De man die in 2009 tweede werd bij de TransEuropeFootrace. Le Broch heeft geen ervaring met etappelopen, dus zijn eerste plek is een verrassing. De Australiër Martin Fryer ligt derde, de Fransman Stephan Pelissier vierde en de Zwitser Christian Fatton vijfde. Dit zijn de 5 mannen die voor het klassement gaan. Bij de vrouwen ligt de Française Cathy Perreau aan de leiding voor Wilma Dierx en de Japanse Hiroki Okiyama. Jannet Lange ligt vierde en Jenni de Groot vijfde. Jannet, Jenni en Wilma kennen moeilijke dagen, maar hebben veel steun aan elkaar. Eddy Plume is rustig begonnen maar loopt nu heel steady. Peter Suijkerbuijk liep na zijn uitvallen de zesde en zevende etappe als dagetappe. Dave Boone pakt de draad wat later weer op.

De internet verbinding op de campings is niet altijd van even goede kwaliteit, waardoor het laatste algemeen klassement van de vrijdag is. Maar met de informatie uit de diverse blogs en foto’s van de uitslaglijsten bij de finish zijn bijna alle tijden wel beschikbaar. Het lijkt erop dat er maandag nog maar 15 mensen in de race zijn. In de lange etappe van zondag vielen Cornelia Feurich (duizeligheid, evenwichtsstoornissen) en Alain Dube (teveel achter op schema door wandelen) uit. Phillippe Grizard die al etappes lang zijn etappes aflegt in een tempo van nog geen per uur zal in de zondagse etappe bijna zeker zijn Waterloo vinden, net als Marie Doke die de laatste dagen ook veel tijd nodig heeft voor haar etappes. Waarbij deze organisatie de regels die ze vooraf hebben opgesteld, een minimum loopsnelheid van 5,5 tot 6,5 km per uur, niet toepassen. Die Grizard is wel een bijzondere loper met 2 kunst heupen. Maar als hij in etappe 8 zijn tempo van de laatste dagen loopt dan doet hij er 18 uur over. Dan heeft hij geen tijd voor herstel.

Op de blogs van de verschillende deelnemers is veel info uit eerste hand te vinden. Bram van der Bijl maakt een bundeling op het forum van Ultraplatform: http://forum.ultraplatform.nl//viewtopic.php?p=6798#p6798 De fans van de Hardloopgroep Westerpark hebben een speciaal blog gewijd aan de Tour de France: http://loopje.home.xs4all.nl/hg/blogjes/FootDeFrance.html Peter Suijkerbuijk heeft een dagelijks blog op Kijk op Steenbergen: http://kijkopsteenbergen.nl/ Jannet Lange zet af en toe een update op haar weblog: http://jannetlooptlang.blogspot.nl/ Het is zeer aan te bevelen om deze sites eens te bekijken.

Ik had het met Ubel Dijk over etappelopen. Ubel heeft veel ervaring met etappelopen met als hoogtepunt het uitlopen van de TransEuropeFootrace van Bari naar de Noordkaap. Ubel geeft aan het belangrijkste is dat etappelopers goed kunnen omgaan met blessures. Je moet met een blessure kunnen lopen. Ubel heeft ondanks een scala aan blessures zoals problemen met de achillespees, hielspoor, een opgezette enkel en voetproblemen zijn wedstrijden altijd uitgelopen. Voor de Trans Europe Footrace trainde hij in de voorbereiding gemiddeld 70 kilometer per week. Hij kwam dan ook behoorlijk uitgerust aan de start. Zijn eerste twee weken waren zwaar door het gebrek aan trainingskilometers maar dat ging later beter. Het grootste deel van het succes was echter dat hij er van overtuigd was dat hij kon omgaan met de blessures die bij etappelopen onvermijdelijk zijn. Daarbij door mij aangetekend dat het soms echt niet verantwoord is om door te lopen. Die scheidslijn is vaak dun. Wie het etappelopen kent en volgt kent de voorbeelden. Maar Ubel heeft absoluut een punt.

Er komt weer een zware week aan, met op zaterdag 11 juli als letterlijk hoogtepunt de beklimming van de Mont Ventoux. De omschrijving op de website: “This is it ! This stage is the most gruelling stage of the TdFFR 2015 with the climb of the Mount Ventoux, the « Giant of Provence » culminating above 1900m. Le Mont Ventoux is a particularly tough ascend because of its double digit gradient but also because when runners hit the wide-open, lunar-like upper reaches of the climb, the steep tarmac gives way to potentially violent winds.“ De langste etappe volgende week is toch alweer 77 km en dat met 1800 hoogtemeters. Het is te hopen voor de deelnemers dat de temperatuur wat gaat zakken.

Update:

Marie Doke kwam na 15.00 ruim op tijd binnen, waardoor er nog 16 van de 25 deelnemers in de strijd zijn.

Klassement na 8 etappes en 513 km:

1. David Le Broch 48.24
2. Takasumi Senoo 50.50
3. Martin Fryer 51.51
4. Stephane Pelissier 53.33
5. Christian Fatton 54.43
6. Charles Payen 59.21
7. Cathy Perreau 64.51 1e vrouw
8. Wilma Dierx 67.44 2e vrouw
9. Hiroko Okiyama 68.11 3e vrouw
10. Juei-Lung Chen 69.58
11. Lionel Rivoire 70.26
12. Jannet Lange 70.32 4e vrouw
13. Jenni de Groot 73.41 5e vrouw
14. Chantal Andrade 74.17 6e vrouw
15. Eddy Plume 74.56
16. Marie Doke 84.35 7e vrouw

Update 2:

Philippe Grizard mag nog steeds officieel meedoen, hoewel hij pas om 1.15 uur ’s nachts aankwam volgens de blog van David Le Broch. Dat betekent dat Grizard 19.15 deed over de iets ingekorte etappe van nu 86 km, een gemiddelde van ca. 4,5 km per uur. Philippe Grizard ging de volgende dag om 6.00 uur ’s ochtends weer van start voor de negende etappe van 54 km die hij in 10.05 aflegde. Doorzettingsvermogen kan je deze man niet ontzeggen. Maar de organisatie is hier niet erg consequent. Dit was de zesde etappe op rij dat Grizard de minimum snelheid van 5,5 per uur niet haalde. De negende etappe werd gewonnen door de Japanner Takesumi Senoo die 40 minuten terugpakte op David Le Broch. De strijd is nog lang niet gestreden. Le Broch heeft nog geen ervaring in het etappelopen en neemt het op tegen een aantal mannen die dat wel heeft. Wilma finishte samen met Okiyama. Die twee lijken in gevecht om de tweede plaats. Maar de weg is nog lang.

Update 3:

In de tiende etappe vielen Cathy Perreau en Marie Doke uit. Het uitvallen van Cathy is verrassend aangezien ze op kop lag. Ze zat er mentaal doorheen en gaf al bij de eerste verzorgingspost op. Het blijft maar warm in Frankrijk en het ziet er niet naar uit dat daar op korte termijn verandering in komt. Door het uitvallen van Cathy Perreau ligt Wilma Dierx nu op kop, voor Hiroko Okiyama en Jannet Lange. Wilma liep een prima tiende etappe en vergrootte haar voorsprong op de Japanse naar bijna 2 uur. Bij de mannen won Senoo de negende etappe. Philippe Grizard loopt beneden de 5,5 km per uur en moet daarom zelf voor zijn verzorging zorgen. Hij loopt in feite buiten mededinging mee. In de echte wedstrijd lopen nu nog 14 deelnemers. Deze tocht is een ware uitputtingsslag. De Nederlandse vrouwen lopen voorlopig goed en ook Eddy Plume loopt heel steady.

Henri Thunnissen