Tour de France, de eerste dagen, Peter Suijkerbuijk en Dave Boone uitgevallen

In de eerste 4 etappes waren er 4 uitvallers, waaronder Peter Suijkerbuijk. Update 1: Met klassement na 4 dagen. Update 2: Dave Boone uitgevallen.

Binnenkort gaat de Tour de France van start in Utrecht. Afgelopen zondag gingen een aantal hardlopers echter al van start in Parijs voor hun ronde van Frankrijk. Een tocht van 6 weken en ruim 2800 km. Even wat meer dagen dan de fietsers dus en waar de wielrenners regelmatig een vrije dag krijgen, is het voor de lopers elke dag aan de bak. Bij de deelnemers doen de nodige Nederlanders mee. Van Nederlandse zijde doen Dave Boone, Wilma Dierx, Jenni de Groot, Jannet Lange en Peter Suijkerbuijk mee en van Belgische zijde Eddy Plume. Jenni de Groot en Wilma Dierx hebben al veel ervaring bij langere etappelopen. Jannet Lange deed al veel tochten van een week en Peter Suijkerbuijk liep een privé loop over lange afstand. Voor Dave Boone is het etappe lopen nieuw net als voor Eddy Plume, waarbij Eddy wel ervaring heeft in de zesdaagse. In totaal gingen er 16 mannen en 9 vrouwen van start.

De start was in Parijs bij de Notre Dame. Als groep werd er samen door het drukke Parijse verkeer gelopen. Na dik 3 uur en 19 km was er een herstart. Het was toen inmiddels op het heetst van de dag dus die eerste dag hakte er meteen al in bij de deelnemers. Na de eerste etappe was er al 1 uitvaller, de Duitse Sigrid Eichner. Uitvallers mogen blijven en losse etappes lopen. In het eindklassement komen ze niet meer. De verwachting is dat Sigrid regelmatig een etappe zal meelopen. De tweede etappe was een korte, maar de derde en vierde etappe waren dat met respectievelijk 84 en 88 km niet. Waar het in Nederland al heel warm is, is het nu in Frankrijk ten zuiden van Parijs nog veel warmer. Dat heeft natuurlijk zijn invloed op de prestaties. Dave Boone kende een moeilijke derde dag waarin hij veel tijd verloor. Zijn eerste doel was een goed klassement lopen. Hij moet nu over op plan B, uitlopen en gezond blijven. Hoewel een etappeloop als de Tour de France grillig is, iedereen kan een of meerdere slechte dagen hebben. Sommigen weten zich daarvan te herstellen, anderen niet.

Wilma Dierx over de derde dag: “Dag 3 overleefd. Met een welkomstcomitee bestaande uit Jannet. Zij was in de vroege groep ingedeeld en was al bijna een uur binnen. Die heeft dus heel sterk gelopen vandaag. eerste helft prachtige route over landelijke weggetjes. Ik liep samen op met Peter (Suijkerbuik) ongeveer op de helft ging ik mijns weegs., langs drukke autoweg waar vrachtwagens je de berm in toeteren en de schaduw onvindbaar was. En ik had niet goed begrepen dat de verzorging bij de 64 km alleen maar uit een koelbox met water bestond. De volgende Refresment was 10km verder. En ik had me toch een partij honger. Oef. Ik werd er gewoon misselijk van. Toen maar gaan wandelen, 10 km lang. Ik had even een avond4daagse deja vu. Maar goed dat ik dat ook getraind had. Maar zo was ik wel lang onderweg. En die warmte, woh, ik drijf nu de tent uit. Het is al bijna 21.30u maar nog steeds zo warm. Nu pitten als dat lukt en morgen new dau with new changes.” Wilma liep een tijd van 10.22 en staat in het algemeen klassement tweede met een uur voorsprong op de nummer 3 Jannet. De Canadees Yves Beauchamps was met een tijd van 15.54 de langzaamste in de etappe. Daarmee had hij weinig tijd voor een goed herstel. Yves gaf in de vierde etappe op, mede ook vanwege de blaren door het vele wandelen.

Over de vierde etappe schrijft Wilma: “Dag 4 gelijk al in t begin liepen we fout waardoor dagafstand op 87 uit kwam. Later liep ik langs een weg die net geasfalteerd en de steentjes sprongen alle kanten op en ik zag op zo’ n groen kruis dat het 40gr was. Inmiddels kon ik niet uit de wandelmodus komen oftewel een en al malaise met nog 30km te gaan. Maar met nog 10km te gaan zag ik Jannet en Jenny voor me lopen. Ik was als kind zo blij. Jannet bleek gevallen te zijn en later nog door hond gebeten. Zij had ook menig traan gelaten. Samen naar finish. Pas 20u binnen. Toen nog eten, douchen en nu slapen. Was al met al 13u (!) onderweg. O what a day.”

In de vierde etappe waren er 3 uitvallers, waaronder Peter Suijkerbuijk. Peter kreeg last van een knieblessure. Peter over zijn uitvallen op de website van Kijk Op Steenbergen: “Je mag herstarten. Hoe ze dat verwerken in het klassement, moet ik echter nog uitzoeken. Meerderen hebben de finish niet gehaald of waren begin van de avond nog niet binnen. Nog een keer meer dan tachtig kilometer was een beetje te veel van het goede, toch zeker met dit weer. In de verzorgingsbus die me terugbracht naar de camping zag ik dat de buitentemperatuur tussen de 39 en de 41 graden bedroeg. Normaal is het devies dan binnenblijven en jezelf niet verroeren. Wij gaan hier zulke afstanden lopen… Afgelopen nacht was de tent ook net zo’n oven, dus ik stond al niet echt tiptop aan het vertrek. Kort na de start ging het vanmorgen eigenlijk al mis en liepen alle Tour-atleten verkeerd, waardoor zij nog eens vijf kilometer extra moeten afleggen door de karrensporen van een akkerland. Na zo’n dertig kilometer begon Suijkerbuijk last te krijgen van z’n linkerknie. ,,Ik kon op een gegeven moment geen tweehonderd meter meer achter elkaar doorlopen, ook niet als ik even gewandeld had. Bij de verversingspost net over de helft van de etappe heb ik daarom besloten te stoppen, anders zou ik mezelf compleet de vernieling in hebben gelopen. Met de masseur, die me tot twee keer toe op de pijnbank heeft gelegd, kwam ik tot de conclusie dat deze blessure het gevolg is van de bolle wegen in Frankrijk en omdat we zover mogelijk aan de linkerzijde van de weg lopen, in verband met het verkeer, kreeg ik dus ook aan die kant last. De aanhechting van de spier net onder de knie is geïrriteerd, het beste zou zijn om één of twee dagen rust te nemen, maar ja… dit is de Tour de France. Morgen staat er een afstand van 57,5 kilometer op het programma. Hopelijk kan ik daarna weer betere berichten doorgeven en wordt het ook wat minder heet, maar die laatste wens komt naar het zich laat aanzien sowieso niet uit.”

Wat betreft de uitslagen, die staan op een afgeschermd deel van de website, die alleen toegankelijk is voor mensen die de code hebben. Dat heeft met Franse regelgeving te maken. Jannet Lange schreef op haar weblog een mooie voorbeschouwing van de Tour de France en post daar regelmatig een update, net als Wilma Dierx op haar blog. De link naar de voorbeschouwing van Jannet is: http://jannetlooptlang.blogspot.nl/2015/06/ik-vertrek.html De link naar het speciale Tour de France blogje is: http://loopje.home.xs4all.nl/hg/blogjes/FootDeFrance.html Hier is ook de link te vinden naar alle routes die op Afstandmeten gezet zijn. Zo krijg je een beter begrip van waar ze lopen.

De vijfde etappe die vandaag wordt gelopen is met 57 km wat korter, maar kent 1239 hoogtemeters+. Het zou in Frankrijk ietsje minder warm zijn, maar zwaar zal het worden.

Update 1:

Stand na 4 etappes:

1. David Le Broch (FRA) 24.15
2. Martin Fryer (AUS) 26.10
3. Takasumi Denoo (JPN) 26.14
8. Cathy Perreau (FRA) 32.43 1e vrouw
9. Wilma Dierx (NED) 33.15 2e vrouw
10. Hiroko Okiyama (JPN) 34.19 3e vrouw
12. Jannet Lange (NED) 35.26
13. Jenni de Groot (NED) 35.39
15. Dave Boone (NED) 36.39
18. Eddy Plume (BEL) 39.15
21. Philippe Grizard (FRA) 43.30 laatste

Uitgevallen:
Sigrid Eichner (na 1e etappe), Yves Beauchamps, Vincent Perreau en Peter Suijkerbuijk (allen in 4e etappe).

Update 2:

Volgens het verslag van Christian Fatton, is naast de Fransman Yvonnick Simon ook Dave Boone in de vijfde etappe uitgevallen. Simon kreeg door de hitte vanaf het begin van de loop al bijna geen eten binnen. Dave startte relatief goed in de eerste 2 kortere etappes, maar kreeg het in de 2 lange etappes heel zwaar. In de vijfde etappe kon hij zich helaas niet herstellen. De komende dagen zal de hitte blijven aanhouden. De deelnemers lopen nu door het middengebergte de Morvan.

Henri Thunnissen