WK 100 km, een kort verslagje

Wouter Decock liep een dijk van een wedstrijd. Een kort verslagje van Wouter zelf.

Hieronder lees je een korte wedstrijdanalyse van het WK 100 km in Winschoten, of ten minste, de flarden die ik mij ervan nog herinner.

Na het startschot kwam ik al vrij snel in terecht in een achtervolgingsgroep gevormd onder leiding van de Russen Chudkyov en Motorin, en met o.a. Bellanca (FRA), Fagerlund (SWE) en Sorokin (LTU). Goed voor een 20-25ste positie. Het tempo grenst aan de 3’45”. Het ging snel, maar de benen zaten fris. Doorkomst 40 km in 2h35’ en 50 km in 3h15’. Onze positie schuift al snel op naar top 10 plaatsen.

Motorin lost na 55 km en na 60 km valt de groep wat uit elkaar. De rondetijden lopen lichtjes op en na wat herorganiseren vind ik mijn plaats terug bij Bellanca en Fagerlund. Chudkyov komt weer aansluiten. Fagerlund deelt enkele speldenprikken uit maar we kunnen telkens volgen. We halen nog enkele snelle starters – waaronder Bitter en Walmsley (USA) – in. Bitter – vorig jaar nog 6de op het WK in Doha – stapte later uit de race wegens ademhalingsproblemen.

Tot nog toe geen noemenswaardige kloppen gekregen. We naderen km 70 en ik krijg te horen dat we meervoudig wereldkampioen Calcaterra op de hielen zitten op zo’n twee minuten. Dat Calcaterra een doorbijter is, wist ik al. Hij verruimde zijn voorsprong in de laatste km nog tot ruim 4 minuten. Het wordt steeds moeilijker om als groep bijeen te blijven. We blijven met drie over: Fagerlund, Bellanca en mezelf. Ik ben de grootste van de drie en mag deze keer wel het kopwerk leveren, wat niet meevalt in de stukken met tegenwind.

Na 80 km komt de zwaarste klop. Maar dit geldt ook voor mijn metgezellen, die geleidelijk aan afhaken. Ze blijven me wel op een 50-tal meter achter me. Respectievelijk positie 5, 6 en 7. Ook Chudkyov blijft in het spoor.

Op km 90 sta ik er nog steeds alleen voor, wat erg zwaar begint te wegen. Het wordt een gevecht van 10 km lang tegen mezelf en de wind om deze 5de positie te kunnen aanhouden. Eindtijd: 6u41m27s. De 5de plaats alsook de verlening van mijn Belgische titel is binnen! In de uitslag is eveneens te zien dat maar liefst 22 atleten onder de 7 uren doken.

Na de tegenvaller in Doha (35ste plaats in 7u33’) was dit een mooie opsteker. Tevens wil ik hierbij iedereen bedanken die mij hierbij gesteund heeft, zowel in de lange voorbereiding als tijdens de wedstrijd. Namen zal ik niet noemen; het lijstje zou te lang zijn…

Wouter Decock