De wedstrijdkalender is inmiddels mooi op niveau. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen met op dit moment zo’n 800 wedstrijden. Daarvan twee derde ultralopen en een derde marathons. Met veel trails, want dat is duidelijk de groeisector in (ultra)loopland. Van kleinschalige wedstrijden tot grote commerciële wedstrijden. Van wedstrijden waar je voor een paar euro mee kan lopen tot wedstrijden waar je een jaar voor moet werken.
De diversiteit is echt enorm ook qua afstanden. Waar 100 km vroeger ver was en de Ardennen als trailheaven werd beschouwd, kan het nu niet gek genoeg qua afstanden en qua moeilijkheidsgraad. Hoe langer en hoe technischer hoe beter lijkt het wel. Het is daarom belangrijk om vooral zelf de website te bekijken als in een wedstrijd bent geïnteresseerd en te beoordelen of zo’n uitdaging haalbaar is. Het is ook zonde van alle investeringen als je er halverwege de wedstrijd mee geconfronteerd wordt dat je het niet aankan. Andersom is het vervelend dat als je een liefhebber van een technische trail bent, je er bij het lopen achter komt dat het technisch gehalte dusdanig is dat elke 70 plusser de trail nog makkelijk zou kunnen lopen.
De komende periode zal de kalender nog verder worden uitgebreid tot meer dan 1000 wedstrijden. Veel organisaties hebben al snel een datum voor het jaar daarop paraat, maar veel ook niet. Het opbouwen van de kalender kost veel tijd. De maanden vanaf juli 2016 zijn nu aan de beurt om verder uit te breiden. Dat gaat op basis van de eigen kalender van 2015. Dat wordt aangevuld met data van andere nationale en internationale kalenders. Daarbij kiezen we er niet voor om compleet te zijn, maar om een selectie te maken van leuke wedstrijden redelijk in de buurt van België en Nederland. Zo’n wedstrijdkalender is dus een dynamisch gebeuren en het is daarom verstandig om regelmatig een kijkje te nemen.
Bedenk daarbij dat wij veel wedstrijden meteen als de nieuwe datum van het volgend jaar bekend is in de kalender van Ultraned zetten. Het komt regelmatig voor dat een organisatie zijn wedstrijd bij nader inzien op een andere datum organiseert. Reden kan zijn dat ze voor de eerst geplande datum geen toestemming krijgen van overheden/terreinbeheerders, ze op die datum onvoldoende vrijwilligers kunnen krijgen of dat er op die datum teveel andere concurrerende wedstrijden zijn. Het komt ook voor dat een wedstrijd helemaal wordt afgelast. Met zo’n omvangrijke kalender is het ondoenlijk om al die veranderingen bij te houden. Tips van jullie als lezers zijn altijd welkom en worden ook meteen verwerkt. Bij een aantal wedstrijden is dag-inschrijving mogelijk. Als je dat doet is het altijd verstandig om kort van tevoren de website van die wedstrijd nog even goed te checken. Het is tenslotte zonde van je tijd als je er na een autoreis van een paar uur achter komt dat de wedstrijd niet doorgaat. Is een wedstrijd alleen in een buitenlandse taal dan doet een vertaalprogramma wonderen. De tip is om de buitenlande tekst in het Engels te vertalen, dat levert meestal een fatsoenlijke vertaling op.
Je kan op Ultraned zoeken per land (linksboven op de pagina ‘Wedstrijdkalender’. De meeste wedstrijden in de kalender zijn in Duitsland, gevolgd door Groot-Britannië, Nederland en Frankrijk. In België worden helaas veel minder wedstrijden georganiseerd dan in Nederland, maar in 2016 staan er een aantal leuke nieuwe Belgische wedstrijden op het programma. Kijk zelf maar, het thema dit jaar lijkt wel bier te zijn…. Ook van landen als Spanje, Italië, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Noorwegen en Oostenrijk staan er de nodige wedstrijden op het programma.
Houd er rekening mee dat je je bij de nodige wedstrijden vroeg moet inschrijven. Dat geldt niet alleen voor de populaire trails in de Alpen en Spanje, maar ook voor de Britse wedstrijden. Veel Belgische en Nederlandse lopers/loopsters zijn gewend dat ze zich vaak pas laat op kunnen geven voor een wedstrijd of ze gokken op de dag inschrijving die bij ons vaak mogelijk is. Met dat soort gedrag loop je in het buitenland een goede kans om achter het net te vissen.
Bij de meeste Franse en Spaanse wedstrijden is een medisch certificaat verplicht. Bij de grotere wedstrijden staat daar meestal duidelijke info over op de website. Als je geen medisch certificaat hebt, kan dat tot een startverbod leiden. Daarvoor reis je toch niet af naar verre oorden. Het is dus zaak om je goed voor te bereiden op zo’n verre trip.
Henri Thunnissen